Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Bērnu slimnīcas virsārste: Pusaudžu vakcinācija pret Covid-19 būtu atbalstāma

© TASS/SCANPIX/LETA

Pusaudžu vakcinācija pret Covid-19 būtu atbalstāma, tomēr sākumā ir būtiski nodrošināt pietiekamu vakcīnu daudzumu augsta riska grupās esošajiem iedzīvotājiem, kā arī rūpīgi sekot līdzi visām Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) rekomendācijām, šādu nostāju pauda Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas virsārste Renāte Snipe.

Savukārt Valsts imunizācijas padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska šodien Latvijas Radio prognozēja, ka 12 līdz 16 gadus vecu pusaudžu vakcinācija varētu sākties pēc trīs nedēļām. Tad vairumam skolēnu, liela daļa no kuriem vairāk nekā pusgadu ir pavadījuši attālinātās mācībās, sāksies vasaras brīvlaiks.

"Pusaudži ir tā sabiedrības daļa, kurai ir ļoti nepieciešama socializēšanās un komunicēšana gan ar vienaudžiem, gan citām sabiedrības grupām. Viņiem ir ļoti svarīgs savstarpējais atbalsts, iespēja doties uz skolu un apgūt citas tālākajai dzīvei nepieciešamās prasmes," vakcinēšanās nepieciešamību skaidroja skaidro Snipe.

Ņemot vērā, ka vakcinācija šobrīd ir vienīgais veids, kā radīt drošus apstākļus šo vajadzību apmierināšanai, "mēs uzskatām, ka pusaudžu vakcinācija būtu atbalstāma", norādīja slimnīcas virsārste.

Pēc viņas paustā, jauniešu vakcinācija varētu būtiski palīdzēt palielināt kopējo vakcinēto iedzīvotāju aptveri, samazinot arī kopējo saslimušo skaitu sabiedrībā. "Turklāt jaunieši ir aktīvi sabiedriskajā dzīvē, satiekas ar daudz cilvēkiem un tādējādi arī plaši var izplatīt Covid-19," piebilda Snipe.

Kā vēstīts, šobrīd, saskaņā ar Latvijas Vakcinācijas rokasgrāmatu un EZA vadlīnijām, "Pfizer"/"BioNTech" ir vienīgā Eiropas Savienībā apstiprinātā vakcīna, kuru var lietot personu zem 18 gadiem vakcinācijai. Patlaban šo vakcīnu var lietot personu vecumā no 16 gadiem vakcinācijai, taču Latvijā tas oficiāli darīts netiek.

Tomēr nesen Kanāda apstiprināja "Pfizer/Biontech" vakcīnas lietošanu bērniem vecumā no 12 gadiem, turklāt 11.maijā arī ASV spēra šādu soli.

Vienlaikus ražotājs arī iesniedzis pieteikumu EZA, lūdzot apstiprināt vakcīnas pret Covid-19 izmantošanu 12 līdz 15 gadus vecu bērnu vakcinācijā.

Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļā aģentūrai LETA pagājušajā nedēļā pavēstīja, ka ražotāja "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas pret Covid-19 izmantošana 12 līdz 15 gadus vecu bērnu vakcinācijā, ja to atļaus EZA, Latvijā būs vairāku iestāžu koplēmums.

Vadoties pēc Vakcinācijas projekta nodaļā paustā, gadījumā, ja arī EZA apstiprinātu vakcīnas lietošanu šajā vecuma grupā, tad Latvijā šis lēmums sākotnēji tiktu skatīts Imunizācijas valsts padomē, kuras mērķis ir izvērtēt jautājumus, kas saistīti ar vakcināciju un imunizācijas politikas realizāciju valstī.

Pēc šīs iestādes attiecīgā lēmuma šo jautājumu skatītu Covid-19 vakcinācijas darba grupā, bet pēc tam potenciāli arī Ministru kabinetā, kas nereti spriež par jautājumiem, kas saistās ar vakcināciju pret Covid-19.

Tādējādi gadījumā, ja Latvija izvēlēsies šo preparātu izmantot arī bērnu vakcinācijai, šī lēmuma praktiskā izpilde būs atkarīga no Vakcinācijas projekta nodaļas.

Tikmēr Veselības ministrijā aģentūrai LETA pavēstīja, ka šobrīd līdz plašākas informācijas sniegšanai sakarā ar Latvijas plāniem šajā jautājumā tiek gaidīts EZA lēmums.

Tāpat ziņots, ka arī tuvākajā laikā tiek plānots paziņot, ka Latvijā pret Covid-19 vispārējā kārtā tiks vakcinētas arī personas no 16 gadu vecuma, sociālajos tīklos pavēstījis veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).