Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Infektologs prognozē, kad pandēmijas situācija Latvijā varētu normalizēties

© f64.lv, Lauris Aizupietis

Latvijā turpina pieaugt saslimstība ar Covid-19. Infektologs Uga Dumpis LTV raidījumā "Rīta panorāma" atzina, ka tas ir pateicoties tam, ka cilvēki arvien vairāk satiekas savā starpā.

"Mēs skaidri redzam, ka cilvēki pulcējas dažādos veidos. Tas arī noved pie inficēšanās pieauguma, jo vairāk cilvēki tiekas savā starpā, jo lielākas iespējas inficēties," pauda Dumpis.

7. maijā Latvijā darbu atsāka ēdināšas uzņēmumu terases, kur cilvēkiem ir iespējams uz vietas, svaigā gaisā baudīt maltītes un dzērienus. Infektologs atzina, ka šādu Saeimas lēmumu par terašu atvēršanu vērtē negatīvi. Viņš uzsvēra, ka bija nepieciešams mazliet nogaidīt ar šāda veida lēmumiem.

"Bija nedaudz jāpagaida ar šādiem lēmumiem, jo palicis viens mēnesis, vismaz, kad mums vajadzētu novakcinēt populāciju, īpaši riska grupas, īpaši seniorus un tad mēs varētu runāt par pulcēšanās ierobežojumu atcelšanu."

Viņš uzsvēra, ka ir palicis pavisam nedaudz, lai varētu sākt mazināt ierobežojumus. Tomēr ja esošie ierobežojumi netiks ievēroti, tad paies ilgs laiks līdz varētu uzlabot esošo situāciju valstī.

"Es esmu slimnīcas pārstāvis un mūsu slimnīcā, mēs pusgadu strādājam vienā režīmā, īpaši reanimācijas nodaļā. Ja pacientu skaits pieaugs tuvāko nedēļu laikā, tad slimnīca, kur tā ir jau pārpildīta, kļūs par bīstamu vietu."

Dumpis atzīst, ka šobrīd būtu nepieciešams loģiski sabiedrībai skaidrot esošo ierobežojumu nozīmi, kāpēc tie ir ieviesti, jo pašlaik cilvēkiem trūkst skaidrības.

Par jaunu, stingrāku ierobežojumu ieviešanu Dumpis attiecas skeptiski. Viņš minēja, ka ieviest jaunus ierobežojumus un tos nepildīt nav vajadzība.

Šobrīd svarīgi ir paralēli ierobežojumu ievērošanai vakcinēt riska grupas. Dumpis atzina, ka ir nepieciešams savakcinēt riska grupās aptuveni 80% līdz 90% cilvēku, tādējādi arī stacionēto pacientu skaits slimnīcās samazinātos. Katru dienu slimnīcās tiek stacionēti cilvēki, kuriem jau bija jābut vakcinētiem, kuriem vakcīnas pienācās jau ļoti laicīgi. Tāpēc ir nepieciešams vērst lielāku uzmanību uz riska grupu vakcināciju.

"Tas ir galvenais iemesls, kāpēc valstij ir bijuši tik stingri ierobežojumi, lai mēs pasargātu veselības ziņā vājākos."

Inektologs prognozē, ka vakcinācijas redzamu efektu uz saslimstības mazināšanos, būs iespējams manīt ap Jāņiem.

Dumpis skeptiski izsakās ar par tuvojošo Pasaules čempionātu hokejā, kas norisināsies Rīgā. Viņš skeptiski lūkojas uz iespējamību, ka spēles varētu norisināties skatītāju klātbūtnē.

"Mēs skrienam un ir palicis pavisam maz. Jebkurš gājiens pretējā virzienā mūs tikai attālina no normāla stāvokļa valstī."

Jebkura cilvēku pulcēšanās ir bīstama. Viņš īpaši izcēla nevakcinēto cilvēku pulcēšanos, kas rada papildus infekcijas riskus. Vakcinētajām personām ir daudz mazāks risks saslimt un inficēt citus.

Tomēr iespēju vakcinētiem cilvēkiem doties skatīties hokeja čempionāta spēles, Dumpis atzīst par sliktu pieeju. Šobrīd valstī vakcinēta ir maza daļa no iedzīvotājiem, tādējādi ja tiktu sniegta šāda priekšrocība, tā varētu izraisīt asas diskusijas cilvēku starpā.

"Ir koncerti, ir hokejs, ir daudzas lietas, kuras daudziem cilvēkiem ir ļoti svarīgas. Ja atļauj vieniem, pārējie jutīsies apdalīti un pamatoti apdalīti, es neredzu iespēju, kāpēc ir jāver vaļā un kaut kas atkal ir jāver ciet, jo mums tiešām ir palikuši pāris mēneši līdz situācijas normalizēšanai un mums ir jānosargā mūsu slimnīcas."

Šobrīd Latvijā lielākoties ir izplatījies Lielbritānijas Covid-19 paveids. Tomēr bažas rada arī Indijas un Dienvidamerikas vīrusa paveidi. Dumpis uzsver, ka vakcīnas ir efektīvas pret visiem jaunatklātajiem Covid-19 paveidiem.

"Ja mēs sasniegsim normālus vai augstus vakcinācijas aptveres rādītājus, mūs šie varianti neapdraudēs."

Iepriekš Veselības ministrija paredzēja, ka līdz vasaras beigām Latvijā vajadzētu vakcinēt 70% sabiedrības. Dumpis skaidro, ka šādu aptveri Latvijai līdz vasaras beigām visticamākais nesanāks sasniegt.

"Es domāju, ka mēs diezvai varam sasniegt šo aptveri, bet tas nenozīmē, ka mums būtu jāsaglabā visi ierobežojumi. Ja samazinās saslimstība, tad mēs varam kontrolēt infekciju ar citiem līdzekļiem - apzinot gadījumus, meklējot kontaktus, izolējot kontaktus."

Šādus līdzekļus var sākt pielietot, ja saslimstība dienā ir aptuveni 50 cilvēki, atzina Dumpis. Ja izdosies vakcinēt gandrīz visus riska grupās esošos cilvēkus un izsekot līdzi saslimstibas izplatībai, tad Latvija varētu nonākt situācijā, kādā bija pagājušajā vasarā, kad bija zems inficēšanās risks.