Šodien atveras restorānu terases: policija gatava nodrošināt ierobežojumu kontroli

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

No šodienas atļaujot restorānu terašu darbību, policijai pieaugs darba apjoms, taču likumsargi ir gatavi nodrošināt Covid-19 ierobežojumu kontroli.

Valsts policija (VP), tāpat kā līdz šim, atbilstoši savai kompetencei un resursiem turpinās uzraudzīt, lai tiktu ievērotas Covid-19 infekcijas ierobežošanai noteiktās drošības prasības, tostarp, veicot patrulēšanu, uzraudzīs arī terašu darbību, aģentūrai LETA skaidroja VP Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Lai arī VP priekšnieka vietnieks Normunds Krapsis nesen aģentūrai LETA atzina, ka valstij iepriekš nedaudz mīkstinot pandēmijas ierobežojumus, daļa sabiedrības šādu valdības lēmumu uztvērusi to kā signālu plašākai mobilitātei, VP Sabiedrisko attiecību nodaļā skaidroja, ka patlaban ir pāragri secināt cik ļoti terašu darbība ietekmēs iedzīvotāju attieksmi pret Covid-19 ierobežojumu ievērošanu.

Policijas mērķis noteikti nav sodīt, bet gan uzraudzīt ierobežojumu kontroli, tādējādi novēršot iespējamus drošības un veselības apdraudējumus. Katrs gadījums ir vērtējams individuāli - policija izvērtēs atbildību atbilstoši situācijai un apstākļiem, tostarp brīdinot un veicot pārrunas, tomēr, ja tiks konstatēti apzināti, klaji pārkāpumi, par to pienāksies sods.

Covid-19 ierobežojumu kontroli ikdienā veic arī lielākā pašvaldības policija Latvijā - Rīgas pašvaldības policija. Iestādes pārstāvis Toms Sadovskis aģentūrai LETA apliecināja, ka policija patrulēšanas laikā pievērsīs uzmanību, taču speciāli reidi netiek plānoti.

Sadovskis gan īpaši uzsvēra, ka apkalpošana restorānu terasēs jāpabeidz līdz 21, kas nozīmē, ka līdz tam laikam apmeklētājiem terase ir jāpamet, nevis piecas minūtes pirms darba laika beigām jāveic un jānodrošina pasūtījumi, kuru patērēšana attiecīgi turpinās pēc plkst.21.

Jau ziņots, ka sākot ar piektdienu, 7.maiju, restorānu terasēs varēs apkalpot klientus no plkst.6 līdz 21, paredz ceturtdien valdībā pieņemtie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Vienlaikus atbalstu neguva Veselības ministrijas (VM) priekšlikums liegt terasēs tirgot alkoholiskos dzērienus.

Par Covid-19 ierobežojumu pārkāpšanu var piemērot naudas sodu fiziskajai personai no desmit līdz 2000 eiro, bet juridiskajai personai - no 140 līdz 5000 eiro.

Svarīgākais