Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Premjers: Saeima nolēma atvērt terases politisku interešu dēļ

© EPA/Scanpix

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš LTV raidījumā "Rīta panorāma" atzina, ka Saeimas lēmums par terašu atvēršanu no 7. maija varētu būt saistīts ar tuvojošajām pašvaldību vēlēšanām.

Vakar, 4. maijā, Valsts prezidents Egils Levits atzina, ka lēmums par terašu darba atsākšanu bija parlamentārais negadījums.

"Tas ir viens veids kā to aprakstīt," prezidenta izteikumu komentēja Kariņš.

Viņš uzsvēra, ka tuvojas pašvaldību vēlēšanas. Tās norisināsies pēc mēneša, 5. jūnijā. Kariņš atzina, ka, viņaprāt, daudziem deputātiem un partijām ir bažas par to, kā viņiem veiksies vēlēšanās. Tādējādi šāds lēmums par terašu atvēršanu varētu palielināt partijas popularitāti vēlētāju vidū.

"Bet tā īstenība diemžēl ir tāda, ka šis vīruss turpina izplatīties sabiedrībā ar pieaugošu tendenci."

Vakardienas saslimstības līmenis bija tikpat augsts, kāds tas ir bijis decembra vidū, skaidroja premjers. Lielākais satraukums premjeram ir par to, ka iepriekš decembrī daži no koalīcijas partneriem pie šāda saslimstības līmeņa aicināja visu vērt ciet un pastiprināt ierobežojumus. Savukārt tagad tie paši koalīcijas partneri aicina atvieglot esošos ierobežojumus.

"Tie paši partneri ar to pašu saslimstības pieaugošo tendenci tagad maina savu viedokli. Es teiktu, ka tas ir zināmā veidā apjukums, kas sāk iestāties."

Kariņš atkārtoti uzsvēra, ka pandēmija valstī nav beigusies. Šobrīd notiek aktīvāka vakcinācija. Premjers atzina, ka šobrīd valstī pirmo vakcīnas devu ir saņēmuši aptuveni 15% līdz 16% iedzīvotāju. Skaitlis nav liels, tāpēc ikvienam ir jābūt piesardzīgam.

"Pagātnes piesardzība nenodrošina nākotnes aizsardzību."

Latvija ir viena no pirmajā pasaules valstīm, kurā poti pret Covid-19 ir iespējams saņemt ikvienai iedzīvotāju grupai.

Eiropā aktīvi tiek runāts par zaļā sertifikāta ieviešanu, kurš, piemēram, paredzētu to, ka potētās personas var brīvi ceļot Eiropas Savienībā (ES).

Premjers skaidroja, ka līdz jūnija vidum šis sertifikāts varētu tikt izstrādāts.

Veselības ministrs esot ziņojis valdībai, ka pastāv trīs dažādi varinati zaļajam sertifikātam. Viens no tiem paredz, ka šādu sertifikātu saņems vakcinētās personas, otrs - cilvēki, kuri pēdējo trīs mēnešu laikā ir izslimojuši vīrusu, trešais - cilvēki, kuri 48 vai 72 stundu laikā ir saņēmuši negatīvu Covid-19 testu. Par trešo varinatu vēl tiks spriests ES.

"Tā nav nepieciešamība potēties, kaut tas ir ļoti ieteicams un ir vēlamais ceļš."