Kuriem iedzīvotājiem būs priekšrocība saņemt pirmajiem vakcīnu pēc 3. maija?

© f64.lv, Aivars Ķesteris

Veselības ministrs Daniels Pavļuts LTV raidījumam "Rīta panorāma" atzina, ka pēc 3. maija vakcīnu pret Covid-19 varēs saņemt ikviens, kurš to vēlēsies, taču dažām cilvēku grupām būs priekšrocība.

Pavļuts akcentēja, ka aizvien saslimstības līmenis ir ļoti augsts un diemžēl inficēto skaits kāpj. Tomēr viņš pauž cerību, ka par spīti visiem ierobežojumiem, mēs esam izvairījušies no trešā Covid-19 viļņa, kas ir vērojams citviet pasaulē.

Daudzkārt ir uzsvērts, ka, lai varētu samazināt saslimstības rādītājus, vienīgā izeja ir vakcinācija. No 3. maija ikviens, kurš vēlēsies saņemt poti, to varēs izdarīt.

Šobrīd Latvija ir saņēmusi lielāko vakcīnu piegādi, kāda ir bijusi līdz šim.

"Kopā šonedēļ ir atvestas ap 120 tūkstošiem vakcīnu," tomēr viena daļa, ap 60 tūkstošiem tiek atlika otrajām devām. Tiek atliktas tieši "AstraZeneca" radītās vakcīnas, jo tuvākajā laikā nav zināms, kad tiks piegādātas nākamās šī ražotāja vakcīnas.

Pavļuts minēja, ka šonedēļ vakcinācijas iestādēm kopumā ir nogādātas aptuveni 80 tūkstoši vakcīnu devu. Tādējādi ir iespējams redzēt vakcinācijas tempa kāpumu.

Jau divas dienas pēc kārtas Latvijā ir vakcinētas vairāk nekā 11 000 personu. Pavļuts šādu situācijas uzlabošanos skaidro ne tikai ar lielāku vakcīnu pieejamību, bet arī ar jaunās manavakcina.lv sistēmas darbību. Šobrīd cilvēkiem ir iespējams pieteikties potes saņemšanai konkrētā vietā, laikā un dienā.

"Ikviens pierakstās uz konkrētu laiku un viss notiek raiti."

Pavļuts skaidroja, ka pašlaik tuvāko trīs nedēļu laikā ir atvērti 20 tūkstoši pierakstu iespēju. Līdz 3. maijam pieteikties vakcīnai var prioritārajās grupās esošie cilvēki. Lai raitāk noritētu vakcinēšanās process, nedēļas nogalē strādās visi lielie, vidēji un mazie vakcinācijas centri visā Latvijas teritorijā.

Pavļuts atzina, ka nākamajā nedēļā visi centri būs gatavi strādāt arī katru dienu, ja būs tāda nepieciešamība.

Februāra mēnesī sāka darboties portāls manavakcina.lv, kurā visi iedzīvotāji, kuri neatrodas prioritārajās grupās, varēja paust vēlmi, ka vēlas saņemt vakcīnu, veicot agrīno pieteikšanos. Pavļuts skaidroja, ka iepriekš tika dots solījums, ka tie cilvēki, kuri pieteiksies šajā portālā tiks "ierakstīti" rindā uz vakcīnu.

"Mēs toreiz solījām, ka tiem cilvēkiem būs priekšrocības laikā pret citiem. Mēs neesam aizmirsuši solījumu." Pavļuts atzina, ka aptuveni 40 tūkstoši iedzīvotāji bija pauduši vēlmi saņemt vakcīnu.

Tādējādi tiem cilvēkiem, kuri februāra laikā, portālā pauda vēlmi saņemt poti, ir atvērta speciālā pieteikšanās vakcinācijai, pirms citiem cilvēkiem, kuri nav prioritāri vakcinējamo grupā. Šie cilvēki, kuri februārī pauda vēlmi potēties, varēs saņemt vakcīnu laicīgāk. Savukārt, ja nedēļas nogalē būs palikušas pāri vakcinācijas iespējas, tad arī tie cilvēki, kuri pieteicās martā, varēs to izdarīt.

Šobrīd tie cilvēki, kur pauda vēlmi vakcinēties agrīnajā pieteikšanās laikā, ziņoja tikai par šādu vēlmi, iedodot datus par sevi, taču šobrīd šīm personām portālā ir jāveic pieteikšanās konkrētam laikam, vietai un dienai. To var izdarīt arī pa tālruni 8989.

Papildu plānots vēl šodien un rīt nodrošināt jaunu vakcinācijas laiku atvēršanu vietnē manavakcina.lv.

Kopumā manavakcina.lv ir pieteikušies vairāk nekā 75 000 iedzīvotāju, kuri neietilpst nevienā no līdzšinējām prioritārajām grupām un ir tiesīgi izvēlēties vakcinācijas laiku un vietu, uzsākot visas sabiedrības vakcināciju.

Savukārt pēc 3. maija vakcīnu pret Covid-19 varēs saņemt ikviens cilvēks, kas to vēlēsies. Tomēr prioritāro grupu priekšrocība saglabāsies. Pavļuts minēja, ka turpmāk vakcinācijas veicējiem tiks rosināts, lai viņi prioritāri vakcinē seniorus un cilvēkus ar hroniskām saslimšanām, tādējādi pasargājot neaizsargātāko iedzīvotāju daļu.

Pēc 3.maija, kad vakcinēties pret Covid-19 varēs ikviens iedzīvotājs, tiks ieviesta "brīvā stunda" tieši augstāko riska grupu personu vakcinācijai, žurnālistiem paziņoja Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča.

Tādējādi arī pēc visu prioritāro grupu atvēršanas senioriem un hronisko slimību pacientiem būs iespēja vakcīnu saņemt prioritāri. "Brīvā stunda" vakcinācijas centros būs no plkst.9 līdz plkst.10.

"Prioritāro grupu prioritāti centīsimies saglabāt, neizslēdzot iespēju visiem citiem vakcinēties."

Jau ziņots, ka Saeima vakar, 29. aprīlī, galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, kas no 7.maija sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniedzējiem atļauj ēdināt ārtelpās atbilstoši valdības noteiktām epidemioloģiskās drošības prasībām. Saeima šādu lēmumu pieņēma, neņemot vērā iepriekš valdībā panākto vienošanos - nepārskatīt ierobežojumus līdz 11.maijam.

Pavļuts skaidroja, ka tas, kas vakar notika Saeimā atspoguļo to, ka daļa sabiedrības ir nogurusi no esošās situācijas valstī, dažādiem ierobežojumiem un tas ir arī parādījies deputātu viedokļos, un lēmumos.

"Iespējams, mums ir jādod Saeimas deputātiem un frakcijām biežāk attālinātajās sapulcēs uzklausīt arī epidemiologus, ko valdība uzklausa reizi, divas nedēļā, jo valdība, kas ir atbildīga par krīzes vadību, ar speciālistiem runā regulāri, iespējams, tā varētu uzlabot komunikāciju starp valdību un Saeimu."

Šobrīd pastāv riski saistībā ar Saeimas pieņemto lēmumu, atļaut strādāt ēstuvju terasēm, pauda Pavļuts. Valdība ir analizējus, kāpēc veidojas šāda situācija, ka saslimstības līmenis lēni, bet pieaug.

"Arī vakar, aizvakar redzējām lielu skaitu, gandrīz tūkstots jaunus saslimšanas gadījumus un tas nav atturējis Saeimu no šāda lēmuma," bažas Pavļuts.

Saeimas lēmumu ministrs skaidroja ar to, ka sabiedrība ir nogurusi no ierobežojumiem, tuvojas pavasaris un visi vēlas doties ārā, un satikties. Tādējadi radot daļā sabiedrību iedomu, ka ir atļauts atlaist grožus un, ka pandēmija jau tuvojas beigu stadijai.

Latvijā

Latvijas pilsonis, miljardieris Pjotrs Avens vērsies ar iesniegumu Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret nesen Latvijas pilsonību ieguvušo Dmitriju Savinu par apzināti nepatiesu izdomājumu tīšu izplatīšanu un neslavas celšanu, aģentūru LETA informēja Avena pārstāvji.