Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Saeima par Latvijas pilsoni atzīt ārstu Baselu Jakubu Vahbi

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Saeima šodien nolēma par Latvijas pilsoni atzīt ārstu Baselu Jakubu Vahbi, kurš bērniem veicis unikālas operācijas.

Vahbes uzņemšanu Latvijas pilsonībā virzīja Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija.

Komisijas deputāti norāda, ka, izvērtējot Vahbes individuālās situācijas apstākļus, ieguldījumu bērnu neiroloģijas un neiroķirurģijas attīstībā, palīdzību jauno speciālistu apmācībā, bērnu neiroķirurģijas slimību pētniecībā, diagnostikā, ārstniecībā un profilaksē, Pilsonības komisija politiski izšķīrās un sagatavoja Saeimā tagad jau pieņemto likumu par viņa atzīšanu par Latvijas pilsoni.

Parlamentārieši vērš uzmanību, ka Vahbem ir izveidojusies laikā un telpā noturīga tiesiska saikne ar Latviju un pilsonības iegūšana atbilst gan Pilsonības likuma mērķiem, gan arī Latvijas valsts un sabiedrības interesēm. Tāpat, ņemot vērā ārsta saglabāto unikālo, atvērto un kultūrvēsturisko saiti ar Libānu, komisija rosinājusi ļaut saglabāt viņam arī Libānas pilsonību.

Šodien pieņemtā likuma anotācijā norādīts, ka Vahbe Latvijā uzturas kopš 1999.gada, kad sāka studijas Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātē. 2005.gadā viņš ieguva ārsta grādu, bet 2013.gadā - ārsta speciālista kvalifikāciju neiroķirurģijā. Savas rezidentūras laikā no 2008.gada līdz 2014.gadam Vahbe strādāja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā par ārstu-stažieri.

Līdz 2020.gadam viņš strādāja par Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas neiroķirurgu un pašreiz ir Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas neiroķirurģijas virsārsts, specializējies arī epilepsijas ārstniecībā.

Slimnīca raksturo Vahbi kā izcilu profesionāli, saprotošu un atbalstošu kolēģi, godīgu ārsta profesijas entuziastu, kurš ar savām personīgajām īpašībām iedvesmo arī jaunos rezidentus apgūt neiroķirurģiju, norāda Pilsonības komisijā.

"Vahbes ārsta darbības izcilību apliecina arī viņa vadībā Latvijā veiktās unikālās operācijas bērnu neiroķirurģijas jomā, kas Baltijā un pasaulē tiek atzītas par vienām no sarežģītākajām operācijām neiroķirurģijā," teikts likuma anotācijā.

Vahbe Latvijā ir nodibinājis ģimeni un valstī uzturas ar pastāvīgās uzturēšanās atļauju. Viņš 2017.gadā sāka Latvijas pilsonības iegūšanas procedūru un ir nokārtojis Pilsonības likumā noteiktos pārbaudījumus un saņēmis Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes attiecīgu apliecinājumu saistībā ar Latvijas pilsonības jautājumu.