Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Premjers prognozē, vai nākamnedēļ tiks mīkstināti ierobežojumi

© Reuters/Scanpix

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš LTV raidījumam "Rīta panorāma" uzsvēra, ka nākamnedēļ tiks lemts par tālāko ierobežojumu likteni.

Raugoties uz Latvijas divu nedēļu kumulatīvo rādītāju uz 100 000 iedzīvotāju, nedaudz pieaug saslimstības rādītāji, tā uzsvēra ministru prezidents.

Pirms divām nedēļām valdība lēma, ka tiks atviegloti vairāki ierobežojumi, un tādējādi trīs nedēļu garumā tiks vērota epidemioloģiskā situācija Latvijā.

"Tā kā mēs pieņēmām lēmumu, ka ik pa trīs nedēļām apskatīsim kopējo epidemioloģisko situāciju un lemsim, vai varam iet tālāk pārkārtojot ierobežojumus, vai nevaram, vai jāiet pretējā virzienā."

Iepriekšējā valdības sēdē, kad tika lemts par ierobežojumu mīkstināšanu, ministru kabinets pauda, ka, ja saslimstības rādītāji šo nedēļu laikā nokritīsies, tad varētu lemt par nākamo ierobežojumu atvieglošanu.

Kariņš atgādināja, ka valdība bija lēmusi, ja pēc trim nedēļām 14 dienu kumulatīvais rādītājs būs zem 320, tad šādu soli var spert. Tomēr dati rāda pretējo, vakar kumulatīvais rādītājs bija 403,2.

"Ar šodienas acīm skatoties, man ir grūti iedomāties, ka mēs kaut ko radikāli mainītu nākamnedēļ."

Kariņš uzsvēra, ka šobrīd nedomā, ka valstī varētu tikt ieviesti stingrāki ierobežojumi. Šajā laikā svarīgi esot skaidrot sabiedrībai, ka iestājoties siltākam laikam, pandēmija nekur nav pazudusi. Pamatnosacījums paliek nemainīgs - nepulcēties.

"Vīruss ir tikpat bīstams, varbūt pat bīstamāks, jo ir lipīgāks variants, kas ir izplatījies."

Šobrīd plašas dikusijas sabiedrībā raisās par āra terašu atvēršanu. Kā skaidroja Kariņš, tad par to tiks lemts nākamnedēļ. Tomēr viņš prognozē, ka āra terases pēc nedēļas nevarēs sākt darboties.

Tas viss ir atkarīgs no epidemioloģiskās situācijas Latvijā. Tāpēc ik pa trim nedēļām tiek lemts par ierobežojumiem, lai izvērtētu gan cilvēku uzvedību, gan to, kā vīruss izplatās valstī.

"Mums ir jāpielāgo ierobežojumi esošajai situācijai. Tad, kad apstākļi ļaus, tad mums ir jāmeklē, kā mēs pakāpeniski varam virzīties uz daudz normālāku dzīvi."

Brīvdienās septiņās valsts pilsētās norisinājās "brīvās rindas" vakcinācija. Premjers pauda, ka vakcinācijas process beidzot sāk "ieiet sliedēs". Tomēr būtiski ir tas, ka šis process turpinātos un potēšanas tempi paātrinātos.

"Lai mēs varam iziet no šīs krīzes, mums ir vajadzīga kopīgā imunitāte. Kopīgā imunitāte sākas, kad vairāk nekā 70% valsts iedzīvotāju ir vakcinējušies."

Jaunākie Nacionālās veselības dienesta dati liecina, ka šobrīd valstī pirmo poti ir saņēmuši 10% iedzīvotāju.

Premjers pauda, ka ir nepieciešams meklēt labāko veidu, kā ar reklāmas kampaņām uzrunāt šaubīgāko iedzīvotāju daļu, lai varētu sasniegt pūļa imunitāti.

"Kampaņa ir vajadzīga ne jau tādam kā man. Es pats sameklēšu, sazvanīšu, pieteikšos un aiziešu. Mums ir jāuzrunā tie cilvēki, kuri šaubās vai tie, kuri nesaprot."

Viņš minēja, ka, lai Latvijā būtu vakcinēti 70% iedzīvotāju, ir jāpotē visi pieaugušie.

Kariņš minēja, ka viena no labākajām reklāmām ir tuvu cilvēku rekomendācijas, kuri ir bijuši vakcinēties.

"Ar katru veiksmīgo vakcinācijas devu, ko mēs dodam, tas cilvēks jau ir staigājoša reklāma nākamajam."