Preses izdevēju asociācija prasīs ministrijas iesaistīšanos pasta piegāžu jautājuma risināšanā

Latvijas Preses izdevēju asociācija (LPIA) nolēmusi šīs nedēļas laikā vērsties pie atbildīgajām personām gan Satiksmes ministrijā, gan Saeimā, lai tās skaidro radušos situāciju saistībā ar Latvijas Pasta lēmumu nepiegādāt preses izdevumus sestdienā, biznesa portālu "Nozare.lv" šodien pēc LPIA sēdes informēja tās izpilddirektors Guntars Līcis.

Kā skaidro Līcis, radusies situācija asociācijai nav saprotama, jo minētais iemesls par pasta ekonomisko stāvokli esot bijis zināms jau šī gada sākumā, tādēļ šāda rīcība mēnesi pēc abonēšanas kampaņas sākuma ir nosodāma. "Mēs savu nostāju neesam mainījuši un noteikti mēģināsim radušos situāciju risināt. Ir jābūt konkrētam pamatojumam, lai mainītu noslēgto līgumu. Taču, tā kā šis ir pietiekami sensitīvs jautājums, no sākuma gribam saprast, kāda ir ministrijas nostāja. Tagad būtu pāragri runāt par mūsu tālāko rīcību," piebilst Līcis.

Viņš arī papildina, ka līgumos, kas noslēgti starp preses izdevējiem un Latvijas Pastu, esot punkts, kas paredz, ja tiek mainītas preses izdevumu piegādes dienas, pastam par to jāinformē vismaz divus mēnešus iepriekš, bet nav pieļaujama situācija, ka tas tiek paziņots mēnesi pēc līguma noslēgšanas.

Kā atzīmē Līcis, Satiksmes ministrija asociācijai ir paudusi viedokli, ka šis jautājums Latvijas Pastam bija jāapspriež ar ministriju un kopīgi jāmeklē risinājums. "Patlaban tas ir tikai Latvijas Pasta valdes lēmums, un sekosim līdzi, kāda būs ministrijas nostāja," akcentē Līcis.

Viņaprāt, šeit varētu runāt arī par ļaunprātīgu sava monopolstāvokļa izmantošanu vai neprofesionalitāti. "Var, protams, līgumā paredzēt šādus punktus un, ja notiek neparedzēti, nopietni ekonomiski pavērsieni, tad mainīt nosacījumus. Bet nav pieļaujama šāda rīcība bez reāliem pamatojumiem. Tā nav normāla biznesa partneru rīcība," pauž Līcis.

Patlaban asociācijā vērsušies gan reģionālo laikrakstu, gan nacionālo laikrakstu "Diena" un "Vestji Segodnja", gan arī Latgales preses izdevēju asociācijas pārstāvji ar lūgumu pārstāvēt viņu intereses. Iespējamos finansiālos zaudējumus LPIA biedri vēl aprēķina.

Kā ziņots iepriekš, pagājušajā nedēļā Latvijas Pasta valde nolēma no 2011.gada 3.janvāra pārtraukt pasta, tostarp preses izdevumu, piegādi sestdienās. Lēmums veikt pasta piegādi un sūtījumu savākšanu tikai piecās nedēļas darba dienās pieņemts pēc "rūpīgas un izsvērtas analīzes", sacīja Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs Aivars Veiss, norādot, ka klientu apkalpošana pasta nodaļās sestdienās un svētdienās turpināsies kā līdz šim.

Lēmums pārtraukt pasta piegādi ļaus uzņēmumam ietaupīt 500 000 līdz 800 000 latu gadā.