Egle: Valdības deklarācijā neparādās skaidrs ceļš, kā valsts tiks izvesta no krīzes

Mēģinot aptvert pēc iespējas plašāku jautājumu loku, topošās valdības deklarācija sanākusi gana vispārīga, līdz ar to neparādās skaidrs ceļš, kā valsts tiks izvesta no krīzes, turklāt deklarācija nevieš skaidrību par iespējamām strukturālajām reformām, kā tiks risinātas demogrāfiskās problēmas, arī konsolidēts nākamā gada valsts budžets.

Tā biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Elīna Egle.

"Pārskatot tautsaimniecības sadaļu, nepamet sajūta, ka tas viss jau ir dzirdēts un lasīts 90.gadu sākumā. Deklarācijā parādās tā pati pieeja, kas ir bijusi līdz šim, ka ir šaurs sektorāls skatījums, iztrūkst nozaru pārvaldības koordinācija, piemēram, Vides ministrija runā par klimata pārmaiņām, Ekonomikas ministrija par darba vietām, tajā pašā laikā tas absolūti netiek sasaistīts kopā, lai mudinātu zaļo darba vietu rašanos Latvijā," norādīja Egle.

Viņa sacīja, ka ekonomikas sadaļa valdības deklarācijā kopumā orientēta uz esošo pasākumu turpināšanu, kas ir saprotams, ņemot vērā, ka valdību, visticamāk, veidos ievērojams skaits bijušo ministru. Inovatīva un konkurētspējīga uzņēmējdarbība tiek pieminēta, tomēr deklarācijā ir maz konkrētu soļu gan šajā, gan arī citās sadaļās, kas atbildētu uz jautājumu - kā? Egle uzskata, ka būtu nepieciešams vairāk uzmanības pievērst arī izmērāmu radītāju izmantošanai deklarācijā.

"Finanšu sadaļa pamatā balstās uz pamatprincipiem attiecībās ar starptautiskajiem aizdevējiem - mērķis ir 2014.gada iestāšanās eirozonā. Apsveicami, ka pēc daudzu gadu diskusijām beidzot ir noteikts konkrēts termiņš, lai ieviestu reālu vidēja termiņa budžeta plānošanu - 2012.gads. Deklarācijā nav konkretizēti pasākumi nodokļu politikas jomā, tādēļ saglabājas neskaidrība attiecībā uz faktisko valdības rīcību pēc tās apstiprināšanas," sacīja LDDK ģenerāldirektore.

Saistībā ar ēnu ekonomikas mazināšanu, pēc Egles domām, jaunā valdība nesniedz konkrētus soļus, kas motivētu uzņēmumus godīgi maksāt nodokļus, turpretī kā ēnu ekonomikas mazināšanas pasākums minēts uzņēmumu "balto sarakstu" veidošana.

"Radās sajūta, ka pilnīgi visās sadaļās tiek pieminēta valsts valoda, it kā valstī nebūtu ekonomiskās krīzes, bezdarba un Latvijas ražotājiem būtu iespēja nodrošināt eksportā jaudas nākotnē, lai apsaimniekotu tā pieaugumu," tā Egle.

Jau ziņots, ka jaunā valdība apņēmusies turpmākajos četros gados panākt starptautiskās konkurētspējas un eksporta būtisku pieaugumu, kas nodrošinās tautsaimniecības attīstību un jaunu darba vietu radīšanu, uzsvērts Valda Dombrovska (JL) jaunveidojamās valdības deklarācijā par Ministru kabineta iecerēto darbību, kura iesniegta Valsts prezidentam Valdim Zatleram.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais