Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Pavļuts: Jaunā sistēma "ViVat" nodrošinās ērtāku pieteikšanos vakcinācijai pret Covid-19

© f64.lv, Dāvis Ūlands

Jaunā informācijas tehnoloģiju platforma "ViVat" jeb vienotais vakcinācijas tīkls nodrošinās iedzīvotājiem ērtāku pieteikšanos vakcīnas saņemšanai, pirmdien žurnālistiem sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Pēc viņa paustā, jaunā sistēma apvienos dažādas vakcinācijas iestādes vienotā tīklā. Medicīnas iestādēm nebūs jāmaina jau iepriekš izmantotā sistēma, jo "ViVat" spēs apmainīties ar datiem ar iestādēs jau esošām tehnoloģijām.

Jaunā platforma savienos esošos pieraksta kalendārus ar vienotu sistēmu, tāpat tā ļaus ārstniecības iestādēm ērtāk pasūtīt vakcīnas pret Covid-19, redzēt pacientu piederību kādai no prioritāri vakcinējamo grupām. Plānots, ka ar "ViVat" palīdzību tiks nodrošināta arī vakcinēšanas fakta reģistrēšana "E-veselības" sistēmā. Pavļuts uzskata, ka jaunais rīks palīdzēs nodrošināt efektīvāku vakcinēšanas iestāžu darbu un arī salāgot rindas potes saņemšanai.

Savukārt iedzīvotāji "ViVat" redzēs kā uzlabotu "Manavakcina.lv" portālu, kas tagad nebūs tikai agrīnās pieteikšanās sistēma. "Iedzīvotājiem tā nodrošinās ērtāku pieteikšanos [vakcinēšanai]," sacīja Pavļuts.

Pirmdien jaunajā vienotajā vakcinācijas tīklā jeb informācijas tehnoloģiju platforma "ViVat" pieejami vairāk nekā 2600 ārstniecības iestāžu pieraksti vakcinācijai pret Covid-19, pirmdien žurnālistiem sacīja Veselības ministrijas (VM) Vakcinācijas projekta biroja informācijas tehnoloģiju (IT) koordinators Māris Dreimanis.

Viņš skaidroja, ka vakcinācijai pieejamie laiki tiešā veidā atkarīgi no vakcīnu pieejamības, un, jo vairāk būs vakcīnas, jo uz vairāk laikiem būs iespējams pieteikties tajā brīdī atvērtajām prioritārajām grupām. Pēc Dreimaņa teiktā, pirmdien, neilgi pirms preses konferences sākuma plkst.13.30, kopumā bija atvērti 2657 pierakstu laiki.

Dreimanis atklāja, ka turpmākās divas nedēļas jaunajai sistēmai noteikts pārejas posms jeb pastiprinātas uzmanības režīms, lai operatīvi veiktu nepieciešamos papildinājums, ja tādi būs nepieciešami.

Pēc viņa teiktā, pašreiz ir ar "ViVat" integrēti četru ārstniecības iestāžu sistēmu nodrošinātāju pārvaldītie kalendāri. Tie ir "SmartMedical", "Ārsta Birojs", "Medius" un "ProfDoc".

Izmantojot "Manavakcina.lv", turpmāk iedzīvotāji varēs pieteikties potes saņemšanai, izvēloties konkrētu vietu un laiku. Tāpat sistēma informēs par lietotāja prioritāro grupu un to, vai tā pašlaik ir atvērta potes saņemšanai, un vakcinēšanas faktu.

Ar esošo vakcīnu pret Covid-19 loģistikas sistēmu plānot vakcinēšanas procesu visai nedēļai nevar, secināms no pirmdien ģimenes ārsta Andra Baumaņa sacītā žurnālistiem.

Komentējot jaunās informācijas tehnoloģiju platformas "ViVat" jeb vienotā vakcinācijas tīkla izveidi, ārsts atzina, ka ir priecīgs par jebkuru digitālu risinājumu, it īpaši, ja tas uzlabos ģimenes ārstu darba efektivitāti. Vienlaikus viņš pieļāva, ka šis risinājums lielākoties būs piemērots lieliem vakcinācijas centriem.

Baumanis sacīja, ka viņa prakse ir pietiekami liela, taču arī tai ir apgrūtināts plānošanas process. Viņš stāstīja, ka līdz otrdienas vakaram prakse pasūta vakcīnas, taču nav zināms, cik devu tiks atvests. Piegāde notiek piektdien.

"Piektdien es varu atvērt nākamajā nedēļā noteiktas dienas, kad es veikšu šo vakcināciju. Uz šo brīdi prognozēt, ka es varētu atvērt piecas dienas no deviņiem līdz 12, es nevaru, jo man nav īsti skaidrs, cik man atvedīs," pauda ārsts.

Viņš uzsvēra, ka darbs tiek organizēts, "pamatojoties uz faktu, cik vakcīnas atvestas piektdienas pēcpusdienā".

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), komentējot ģimenes ārsta sacīto, apgalvoja, ka "ViVat" izstrāde notika ciešā sadarbībā ar ārstniecības iestāžu un ģimenes ārstu pārstāvjiem, jo esot bijis svarīgi, lai paši sistēmas lietotāji ieteiktu nepieciešamās funkcionalitātes. Politiķis ir pārliecināts, ka sistēma būs ērta arī ģimenes ārstu praksēm.

Turklāt sistēmas izstrādātājiem padomā ir virkne uzlabojumu, sacīja ministrs. Piemēram, to varētu izmantot rindas veidošanai gadījumā, ja atkal notiks brīvprātīga vakcinēšana ārpus prioritārajām grupām, lai nevajadzētu izmantot "dzīvās rindas" principu.

Jau ziņots, ka no šodienas ārstniecības iestādes sāks piedāvāt vakcinācijas pierakstus jaunajā informācijas tehnoloģiju sistēmā "ViVat".

Šis vienotais rīks tiks iedarbināts, nodrošinot centralizēto apstrādi vakcinējamo sarakstiem, kā rezultātā "uzlabosies ārstniecības iestāžu ērtība, paātrināsies vakcinācijas sarakstu apstrāde un datu ievade," iepriekš pauda ministrs. "Respektīvi, mums būs daudz ērtāk strādāt ar šiem sarakstiem un novirzīt cilvēkus uz "Manavakcina.lv" un vakcinācijas punktiem," pauda politiķis.

Vēlāk šo rīku plānots papildināt ar iespēju iedzīvotājiem pieteikties uz konkrētu vakcinācijas punktu un laiku. Plānots, ka šī opcija tiks ieviesta līdz aprīļa beigām, sacīja ministrs.