Vai "dzīvās rindas" vakcinācija pret Covid-19 Latvijā vēl būs?

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Aizvadītajās trīs dienās Latvijā bija iespējams ik katram interesentam saņemt vakcīnu pret Covid-19, stāvot "dzīvajā rindā." Intervijā LTV "Rīta panorāma" Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča skaidroja, kad vēl tiks sniegta šāda iespēja cilvēkiem rindas kārtībā saņemt poti pret Covid-19.

Trīs dienu laikā "dzīvās rindas" iespēju saņemt vakcīnu, izmantoja 8640 cilvēki, taču potes gribētāju bija vairāk, jo vakcinācijas centri tika slēgti daudz agrāk nekā bija plānots.

"Šīs trīs dienas mums ir bijušas gana intensīvas, ar labiem rādītājiem," atzina Juhņēviča.

Viņa skaidroja, ka piektdien kopumā tika vakcinēti 6879 cilvēki, sestdien 4132 cilvēki, savukārt svētdien vien 592 personas saņēma poti pret Covid-19. Svētdienas rādītāji ir visai zemi, jo strādājuši vien divi vakcinācijas centri, pauda Juhņēviča.

Brīvdienās "dzīvās rindas" iespēju saņemt vakcīnu pret Covid-19 vēlējās izmantot liels skaits cilvēku. Tāpēc sašutumu sabiedrībā radīja tas, cik ātri centri tika aizvērti un slēgtas rindas, jo vakcīnu devas bija beigušās. Svētdien Cēsīs rinda pēc vakcīnas tik slēgta vēl pirms centra atvēršanās.

"Ierobežotais vakcīnu apjoms rada spriedzi, tas ir nenoliedzami. Ja mums šis vakcīnu apjoms būt pietiekams, tad nebūtu nepieciešams slēgt rindas, jo paskatoties svētdien, Ķīpsalā pirmie iedzīvotāji uz vakcinēšanos bija ieradušies jau piecos no rīta."

Juhņēviča skaidroja, ka rinda pie pieejamā vakcīnu apjoma, bija nokomplektēta ap deviņiem no rīta.

"Vakcīnu apjoms nosaka to, cik daudz cilvēkus varam savakcinēt šajā dienā."

Līdz šim brīdim Latvijā poti pret Covid-19 saņēmuši 208 312 cilvēki.

"Šie rādītāji kāpj un šādas "akcijas", šī brīvā rinda, tiešām palīdzēja mums veicināt un kāpināt vakcinācijas tempu."

Juhņēviča minēja, ka tuvākajā laikā lielāks uzsvars tiks likts uz revakcināciju jeb otrās potes saņemšanu. Viņa atzina, ka vakar ienākusī "Moderna" vakcīnu krava un rīt ienākošās "AstraZeneca" devas, prioritāri tiks izlietota otrās vakcīnas saņemšanai.

Drīzumā Latvijai tiks piegādās lielas vakcīnu devas, tādējādi arī Juhņēviča paredz, ka vakcinācijas tempi paaugstināsies un būs iespējama atkārtota "dzīvās rindas" pieeja.

26. aprīlī Latvija plāno saņemt 33 000 "Pfizer" devas, 30. aprīlī 48 700 "AstraZeneca" devas un 3. maijā plānota 80 000 liela "Pfizer" vakcīnu devu piegāde.

Šobrīd Latvijā 7 pilsētās darbojās vakcinācijas centri, kuros bija iespējams iegūt poti. Tomēr Juhņēviča paredz, ka uz aprīļa beigām, maija brīvdienām tiks piesaistīti klāt arī trešā līmeņa, C līmeņa centri.

Lielie vakcinācijas centri nedēļā var veikt līdz 20 tūkstošiem vakcinācijas epizodes, savukārt trešā līmeņa centri - 3 000.

Lai arī trīs dienu laikā, visos "dzīvās rindas" vakcinācijas centros tika izlietotas visas pošu devas, tomēr Daugavpilī tās palika pāri. Juhņēviča atzina, ka neizlietotās vakcīnas paliks Daugavpils ārstniecības iestādēs, tādējādi tās tiks izmantotas. Kopumā Daugavpilij tika novirzītas 600 vakcīnas, no kurām izlietotas 532 devas.

Šobrīd noliktavās atrodas 20 400 "Moderna", 2673 "Pfizer" un vairāk nekā 13 000 "AstraZeneca" devas, kuras tiks izmantotas, lai saņemtu otro vakcīnas devu.

Juhņēviča uzsvēra, ka šonedēļ ir plānots atvērt piekto prioritāto vakcinācijas grupu - Nacionālie bruņotie spēki un operatīvie darbinieki. Šobrīd lielākais uzvars tiks likts uz kolektīvo vakcināciju.

"Šī grupu atvēršana arīdzen ir saistīta ar vakcīnu apjomu, jo lielākas ir vakcīnu piedādes, jo secīgi ātrāk varam vērt vaļā nākamās grupas."

Svarīgākais