Vairākos masu vakcinācijas centros slēgtas "dzīvās rindas" [papildināts]

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Iedzīvotāju lielās intereses dēļ vakcinācijas centros Rīgā, Ķīpsalas hallē, "ATTA" centrā iekārtotajā Rīgas masu vakcinācijas centrā, kā arī Cēsīs, Jīrmalā un Jelgavā cilvēki "dzīvajā rindā" pēc potes pret Covid-19 vairs netiek pieņemti, liecina Vakcinācijas projekta biroja sniegtā informācija.

Tas nozīmē, ka līdz plkst.10.30 rindas ir pilnībā piepildītas jau piecos masu vakcinācijas centros, tai skaitā abos Rīgā izvietotajos centros - "ATTA" centrā un Ķīpsalas hallē -, kā arī Cēsīs, Jūrmalā un Jelgavā.

Tiek ziņots, ka lielā pieprasījuma dēļ arī Jūrmalā ir sasniegts maksimālais šodien pret Covid-19 vakcinējamo skaits.

Ņemot vērā plānoto 500 vakcīnu skaitu Jūrmalas vakcinācijas centrā, pieņemts lēmums pēc plkst.11.30 vakcinēt visus, kuri līdz tam brīdim ir gaidītāju rindā, bet rindas veidošanu pēc tam neturpināt.

Ja šajā laikā uz vakcinācijas centriem ierodas iedzīvotāji no prioritārajām grupām, viņiem ir tiesības vakcīnu saņemt. Par šo situāciju tiek informēti visi rindā gaidītāji.

Salīdzinot ar pagājušo sestdienu, kad "dzīvās rindas" izmēģinājums tika attiecināts tikai uz prioritārajās grupās esošajiem iedzīvotājiem, šodien "ATTA" centrā iedzīvotāju aktivitāte ir ievērojami lielāka un kopumā vakcinēts vismaz trīs reizes vairāk cilvēku, pavēstīja "Veselības centru apvienības" (VCA) pārstāve Līga Ribinska.

Kā aģentūru LETA informēja Vakcinācijas projekta birojā, šobrīd "ATTA" centrā ir izvakcinētas visas pieejamās vakcīnu devas.

VCA pārstāve savukārt norādīja, ka šajā vakcinācijas punktā šodien viss noritējis labi un bez starpgadījumiem. Centrā strādāja kopumā 12 mediķu brigādes. "Mediķi tiešām jūtas kā milzu darbu izdarījuši. Tas gandarījums ir nesalīdzināmi lielāks," piebilda Ribinska.

Kā ziņots, garās cilvēku rindas dēļ vairāki masu vakcinācijas centri sestdienas rītā vēra durvis jau krietni pirms pirms paredzētā darba laika sākuma, noskaidroja aģentūra LETA.

Šodien masu vakcinācijas centri kopumā darbojas septiņās pilsētās - Rīgā, Daugavpilī, Liepājā, Rēzeknē, Jelgavā, Jūrmalā un Cēsīs. Tajos ir pieejamas aptuveni 5000 "AstraZeneca" vakcīnas pret Covid-19 devu, pie kurām "dzīvās rindas" kārtībā var tikt ikviens iedzīvotājs, kurš to vēlas.

Vakcinācijas projekta birojs atgādina, ka visiem, kuri ir saņēmuši poti pret Covid-19, joprojām jāturpina ievērot epidemioloģiskie drošības nosacījumi. Imunitāte pret vīrusu pēc "AstraZeneca" vakcīnas saņemšanas izveidojas aptuveni pēc 22 dienām.

Latvijā

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, šodien tika atvērta bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Dzejas struktūras loģika un poētika latviešu dainās" angļu valodā, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtā. Grāmatu izdevusi izdevniecība "Pētergailis". Tās dizaina autors Ivo Grundulis, atbildīgā redaktore - Inguna Cepīte, redaktors - Kārlis Freibergs. Zinātniece, folkloras pētniece Vīķe-Freiberga savu 85 gadu jubileju atzīmēja, apgādā "Pētergailis" laižot klajā cikla "Trejādas saules" sējumu "Kosmoloģiskā saule" angļu valodā, lai ar latviešu dainām iepazīstinātu arī starptautisko auditoriju. Vīķe-Freiberga veikusi pētījumus par latviešu tautas dziesmu semiotiku, poētiku un struktūru. Šajā darbības posmā sagatavotas vai publicētas desmit grāmatas, ap 160 rakstu, monogrāfiju un grāmatu nodaļu, sniegtas vairāk nekā 250 runu un zinātniski referāti angļu, franču un latviešu valodā.