Visvairāk sūdzību par nesamaksāto algu un atlaišanām

Katrs piektais Latvijas iedzīvotājs darbspējas vecumā ir saskāries ar situāciju, kad darba devējs neizmaksā atlaišanas pabalstus un citas pienākošās naudas kompensācijas, kā arī piespiež uzrakstīt atlūgumu pēc paša vēlēšanās vai pusēm vienojoties, liecina Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) dati.

Ar Eiropas Sociālā fonda (ESF) atbalstu arodbiedrības laikā līdz novembra beigām īsteno sabiedrības informēšanas kampaņu par darba tiesiskajām attiecībām Zini darba tiesības! Esi drošs!. Latvijas iedzīvotāju informētība par darba tiesību jautājumiem joprojām ir nepietiekama – 42% Latvijas iedzīvotāju ir atzinuši, ka ir ļoti vāji vai drīzāk ļoti vāji informēti, liecina SKDS iedzīvotāju aptauja. Darba tiesību pārkāpumu skaits Latvijas uzņēmumos palielinās. Pērn pirmajos deviņos mēnešos darba tiesību jautājumu pārkāpumi veidoja 14% no kopumā Valsts darba inspekcijas pārbaudēs konstatētajiem 20 418 pārkāpumiem, šogad pirmajos deviņos mēnešos to īpatsvars ir pieaudzis līdz 20%.

Šāgada deviņos mēnešos VDI ir sniegusi 40 178 konsultācijas par darba tiesību un darba drošības jautājumiem, 95% no VDI 9 mēnešu laikā izskatītajiem iesniegumiem ir bijuši par darba tiesībām. Šogad turpina palielināties arī to cilvēku skaits, kuri vēršas pēc padomiem darba tiesību un darba drošības jautājumu risināšanai pie LBAS konsultantiem (šogad atbalsts sniegts vairāk nekā 2000 cilvēkiem). Visvairāk sūdzību saņemts par darba samaksas piedziņu, kā arī atjaunošanu darbā gadījumos, kad nav tikusi ievērota atlaišanas procedūra, proti, uzņēmumos nav ievēroti uzteikuma termiņi; nav izvērtētas priekšrocības darbinieku skaita samazināšanas gadījumā; tiek atlaisti darbinieki slimības laikā, bērna kopšanas atvaļinājuma laikā; darbinieki tiek atlaisti, pašiem nezinot. Vēl – darbinieki tiek atlaisti, bet darba devējs par to neziņo Valsts ieņēmumu dienestam un neizdod dokumentus.

Lai arī informētība par darba tiesībām pēdējos gados Latvijā pakāpeniski ir pieaugusi, tā joprojām nav apmierinoša. Darbiniekiem ir pamatzināšanas par savām tiesībām, tomēr trūkst izpratnes, kā risināt dažādas problēmsituācijas, norāda LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers. Tāpēc jau šonedēļ Rīgā sāksies un reģionos turpināsies konsultācijas par darba tiesībām un iespējamo rīcību gadījumos, kad tās ir pārkāptas. Konsultācijas laikā darba tiesību konsultanti stāstīs par būtiskākajiem aspektiem, kas jāņem vērā, uzsākot un izbeidzot darba attiecības, kā aizstāvēt savas darba tiesības. Konsultāciju apmeklētāji saņems informatīvos materiālus par darba tiesībām, kur īsu un vienkārši uztveramu padomu veidā ir pasniegti galvenie to principi. Pēc konsultācijas būs iespējams uzdot individuālos jautājumus.

***

UZZIŅAI

Konsultēs par darba tiesībām

2. novembris Rīga

4. novembris Madona

8. novembris Bauska

9. novembris Preiļi

10. novembris Ventspils

12. novembris Dobele

23. novembris Smiltene

23. novembris Rīga

24. novembris Saldus

24. novembris Krāslava

Sīkāka informācija pa tālr. 67240571

Par darba tiesībām var konsultēties arī www.darbatiesibas.lv

Avots: LBAS

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.