Uz 50 gadiem izsniegtās pases vairs nav derīgas ceļošanai ārpus Šengenas zonas

No šodienas, 1. novembra, ceļošanai ārpus Šengenas zonas vairs nav derīgas tās Latvijas pilsoņu un nepilsoņu pases, kas savulaik tika izsniegtas ar derīguma termiņu 50 gadi, atgādina Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP).

Kā informēja PMLP priekšnieka palīgs preses un sabiedriskajos jautājumos Andrejs Rjabcevs, saskaņā ar 2007.gada 13.novembrī apstiprinātajiem "Pasu noteikumiem" pases ar derīguma termiņu 50 gadi arī turpmāk būs izmantojamas personas identificēšanai Latvijā, kā arī ceļojumiem uz Šengenas zonas valstīm, taču, ņemot vērā starptautisko praksi un ceļošanas dokumentu drošības prasības, tālākiem braucieniem ārpus Eiropas šīs pases no šodienas vairs nevar izmantot.

Pēc Iedzīvotāju reģistra informācijas, vēl septembrī šādas pases ar derīguma termiņu 50 gadi bija gandrīz 60 000 Latvijas pilsoņu un aptuveni tikpat daudz nepilsoņiem, taču PMLP uzsver, ka ne visiem šo dokumentu vajag mainīt. Proti, ja pases turētājs neplāno tuvākajā laikā doties ārpus Šengenas zonas un pase ir nepieciešama vienīgi lietošanai Latvijas iekšienē, tad jaunu dokumentu noformēt nav nepieciešams.

Savukārt tie iedzīvotāji, kuri bieži ceļo un vēlas saņemt jaunā parauga pasi, tiek aicināti vērsties jebkurā PMLP teritoriālajā nodaļā neatkarīgi no savas deklarētās dzīvesvietas. Jaunu pasi ir iespējams izgatavot 20 dienu laikā vai paātrinātā kārtībā piecu vai divu darbadienu laikā.

Jau kopš 2008.gada 1.jūlija ceļošanai nav derīgas arī visas tās Latvijas pilsoņu pases, kas tika izsniegtas līdz 2002.gada 30.jūnijam - ar ielīmētu fotokartīti. Pārējās Latvijas pilsoņu un nepilsoņu pases, kas izsniegtas pēc šī datuma, ir derīgas gan ceļošanai, gan dzīvošanai Latvijā līdz to derīguma termiņa beigām.

Svarīgākais