Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Tiesībsargs norāda uz ierobežojumu netaisnīgumu attiecībā uz skaistumkopšanas jomu

© Oksana Džadana/F64

Arī tiesībsargs Juris Jansons, pievienojoties Konkurences padomes (KP) iepriekš paustajiem apsvērumiem, norāda uz skaistumkopšanas jomā noteikto ar Covid-19 saistīto ierobežojumu netaisnīgumu un aicina Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) to novērst.

Kā informēja Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācijas (LKKA) prezidente Renāte Reinsone, tiesībsargs nosūtījis vēstuli premjeram, atsaucoties uz KP pausto, ka ar Covid-19 dēļ noteiktajiem ierobežojumiem tiek radīta nevienlīdzīga, konkurenci kropļojoša un diskriminējoša situācija kosmētiķiem un skaistumkopšanas speciālistiem kosmetoloģijā.

Tiesībsargs minētajā vēstulē, atsaucoties uz KP pausto, norādījis, ka abās pakalpojumu sniegšanas vietās - ārstniecības iestādē un skaistumkopšanas salonā - ir iespējams nodrošināt vienādas prasības pakalpojumu sniegšanā kontekstā ar epidemioloģisko situāciju, kā arī pakalpojumu sniedzējiem, neatkarīgi no pakalpojumu sniegšanas vietas, ir atbilstoša kvalifikācija.

Tiesībsargs premjeram atgādina, ka KP ir aicinājusi valdības vadītāju vērtēt iespēju pārskatīt noteiktos ierobežojumus skaistumkopšanas salonu darbībai, lai nodrošinātu vienlīdzīgas konkurences iespējas visiem tirgus dalībniekiem (ārstniecības personām) neatkarīgi no pakalpojumu sniegšanas vietas, ja tie spēj izpildīt nepieciešamās epidemioloģiskās prasības.

"Pilnībā pievienojos KP paustajiem apsvērumiem un aicinu Ministru prezidentu pārskatīt minētos ierobežojumus. Vērtējot vienlīdzības aspektus, aicinu atturēties no formālisma un rūpīgi izanalizēt faktisko situāciju attiecīgo pakalpojumu jomā," teikts tiesībsarga premjeram nosūtītajā vēstulē, kuras saņēmēju lokam pievienota arī LKKA, Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācija (LSSA), Saeima, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija, Sociālo un darba lietu komisija, kā arī KP.

Reinsone atgādināja, ka LKKA un LSSA jau iepriekš saņēma atbildes vēstuli no KP, kurā tā aicina Ministru prezidentu un veselības ministru vērtēt iespēju pārskatīt noteiktos ierobežojumus skaistumkopšanas salonu darbībai, lai nodrošinātu vienlīdzīgas konkurences iespējas visiem tirgus dalībniekiem neatkarīgi no pakalpojumu sniegšanas vietas.

Abas asociācijas atkārtoti norāda, ka turēt vienu daļu skaistumkopšanas nozares ciet kopš pērnā gada 9.novembra ir netaisnīgs valdības lēmums, jo vienlaikus ārstniecības iestādēs visu šo aizlieguma laiku identiski kosmētiķu un skaistumkopšanas speciālistu pakalpojumi kosmetoloģijā tiek sniegti un pat reklamēti medijos.

"Mums nav saprotams, kam vēl jāiejaucas, lai valdība un par nozari atbildīgais [veselības] ministrs Daniels Pavļuts novērsīs šo netaisnīgumu pret vienu ļoti nelielu iedzīvotāju daļu, kas katru nedēļu noskatās valdības sēdes un dzird un redz tikai to, kā nozare tiek nepamatoti pazemota. Rodas sajūta, ka Latvijā bīstamākas profesijas par mums nav," paziņojumā medijiem pašreizējo situāciju komentē LKKA prezidente Reinsone.