Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Šodien Rīgā īsteno vakcinēšanas "brīvās rindas" pilotprojektu; Ķīpsalā jau no rīta daudz interesentu

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Vakcinēšanas "brīvās rindas" pilotprojekts tiek īstenots sestdien, 10.aprīlī, divos masu vakcinēšanas centros Rīgā, liecina Veselības ministrijas valdības sēdei sniegtā informācija.

"Dzīvo rindu", lai vakcinētos pret Covid-19, iedzīvotāji šodien aktīvāk izmanto vakcinācijas centrā Ķīpsalā, savukārt Krasta ielā aktivitāte ir būtiski zemāka, novēroja aģentūra LETA.

Vakcinācijas projekta birojs vēsta, ka pirmās stundas laikā Ķīpsalas vakcinācijas centrā tikuši vakcinēti aptuveni 200 cilvēki, bet "ATTA centrā" Krasta ielā - aptuveni 80.

Sestdienas rītā Rīgā, Ķīpsalas hallē, vēl pirms oficiālā vakcinēšanas centra darba laika sākuma bija vērojama visai liela iedzīvotāju interese vakcinēties pret Covid-19, izmantojot "dzīvās rindas" iespēju, novēroja aģentūra LETA.

Kāda sieviete pastāstīja, ka viņa ieradusies izmantot "dzīvās rindas" iespēju, jo pagājušajā nedēļā nav varējusi ierasties uz vakcināciju aicinātajā laikā. Viņa pie vakcinācijas centra ieradusies jau ap plkst.8.30, uzreiz arī tikusi iekšā un viss vakcinācijas process prasījis nepilnu pusstundu.

Kāda kundze gados savukārt pastāstīja, ka viņa bez uzaicinājuma mēģinājusi poti saņemt jau vakar, taču tad atraidīta un nākusi šorīt agri no rīta. Šorīt process esot gājis ļoti raiti un nav nācies ilgi gaidīt rindā.

Kopumā pie vakcinācijas centra no rīta bija vērojama noturīga cilvēku aktivitāte vakcinēties - lai arī cilvēki tika vakcinēti visai raiti, nepārtraukti nāca klāt jauni interesenti un rindā pastāvīgi bija 20 līdz 30 cilvēki. Aģentūras LETA apjautātie stāstīja, ka "dzīvās rindas" iespēju nolēmuši izmantot, jo dzirdējuši par to masu medijos, kāds nav varējis sagaidīt uzaicinājumu vakcinēties, citam par šādu iespēju pastāstījis ģimenes ārsts, kurš pats pret Covid-19 nevakcinē.Kārtības ievērošanu rindā pieskata pašvaldību policisti un zemessargi.

Jau vēstīts, ka vakcinācijas pret Covid-19 centros, kas sestdien izmēģinās "dzīvās rindas" principu, atnākušie tiks potēti ar "AstraZeneca" vakcīnu, žurnālistiem pavēstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Izmēģinājumā iesaistītie vakcinācijas punkti - "ATTA" centrs un Ķīpsalas halle - katrs saņems 1000 šīs vakcīnas devu. Centri strādās no plkst.9 līdz 17.

Centros paredzēts īstenot brīvās rindas principu. Tāpat tajos būs iespējama ārsta konsultācija un norīkojuma saņemšana pacientiem ar hroniskām saslimšanām. Uz vietas varēs arī sagatavot apliecinājumu smagi slimu bērnu vecākiem un smagi slimu pacientu aprūpētājiem.
"Mēģināsim izdarīt tā, lai tas neradītu nekādas neērtības," valdības sēdē sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Vakcinēšanas process tiks nodrošināts sadarbībā ar Rīgas Pašvaldības policiju un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Potēšanai abos centros rezervēts 2000 "AstraZeneca" vakcīnas devu.

Tāpat, lai palielinātu vakcinēšanas apmērus, ministrija plāno izmantoti privāto un pašvaldības iestāžu resursus pieraksta veidošanai, līdz būs gatava strādāt vakcinācijas informācijas tehnoloģiju sistēma "ViVaT". Plānots arī iepirkums par lielas jaudas 8989 zvanu centra pakalpojumiem pēc "vienas pieturas principa".

Jau ziņots, ka veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) solīja organizēt vakcinēšanas pret Covid-19 brīvās rindas eksperimentu. Viņš norādīja, ka plāno atsaukties aicinājumiem veidot brīvo rindu, tomēr tas notikšot vadītā veidā.

"Radīt nekontrolētu pulcēšanos, jucekli un epidemioloģiskos riskus nedrīkstam, tāpat nedrīkst ignorēt prioritāro grupu situāciju iepretim cilvēkiem ar daudz mazāku saslimšanas risku," uzskata ministrs.

"Brīvās rindas" eksperimentu vakcinācijas pret Covid-19 centros īstenos jau pašlaik vakcinēšanai atvērto prioritāro grupu ietvaros, sniedzot iespēju bez pieraksta vakcinēties personām no tām grupām, kuru vakcinācija jau ir sākta.

Šāda izvēle tiek pamatota ar to, ka līdz šim Latvijā vakcinēts relatīvi mazs skaits riska grupās esošo.