9.Saeimas komisija noslēdz starptautiskā aizdevuma izlietojuma uzraudzību

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāti šodien, iepazīstoties ar aktuālāko informāciju par starptautiskā finansiālā atbalsta un valsts parāda saistību izpildes nodrošināšanu, noslēdza darbu pie starptautiskā aizdevuma izlietojuma uzraudzības, informē Saeimas Preses dienests.

Komisija jau vairāk nekā pusotru gadu uzraudzījusi starptautiskā aizdevuma izlietojumu un secinājusi, ka aizdevums ir izlietots tam paredzētajiem mērķiem - valsts budžeta deficīta samazināšanai, valsts iekšējā parāda pārfinansēšanai, banku sektora atbalstam, kā arī Valsts kases likviditātes rezerves palielināšanai, norādīja komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (ZZS).

Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš deputātus informēja, ka no sākotnēji plānotā aizdevuma apjoma Latvija patlaban saņēmusi nedaudz vairāk par 3 miljardiem latu un bāzes scenārijā no starptautiskajiem aizdevējiem vairs nav plānots aizņemties, izņemot 100 miljonus eiro sociālā tīkla pasākumiem no Pasaules Bankas. Trūkstošos finanšu resursus Latvija varētu saņemt, aizņemoties starptautiskajos kapitāla tirgos vai veicot valsts vērstpapīru emisiju. Latvijas spēja aizņemties starptautiskajos tirgos uzlabotu Latvijas reputāciju un vairotu investoru uzticību, uzsvēra Āboliņš.

Tāpat deputāti noskaidroja, ka katram no starptautiskajiem aizdevējiem atmaksas grafiks ir atšķirīgs un vislielākais risks valsts parāda atmaksai varētu būt 2014.un 2015.gadā, kad ievērojamas naudas summas būs jāatmaksā Eiropas Komisijai.

Vairāki komisijas eksperti bija vienisprātis, ka 2011.gada valsts budžeta pieņemšana būs nozīmīgs signāls starptautiskajām reitinga aģentūrām, savukārt no Latvijas reitinga ir atkarīga tautsaimniecības attīstība. Starptautiskajiem investoriem nepieciešams skaidrs valsts attīstības redzējums, kas rezultēsies 2011.gada valsts budžeta pieņemšanā, pauda Finanšu ministrijas pārstāve Sanita Bajāre.

"Šodien komisijas sēdē aktualizējām vairākus problēmjautājumus, kas saistīti ne tikai ar starptautiskā aizdevuma izlietojumu, bet arī ar valsts budžeta veidošanu. Tādēļ, neapšaubāmi, šī informācija būs noderīga arī jaunajai Saeimai, strādājot pie nākamā gada valsts budžeta," pauda Bērziņš.

Saeima lēmumu uzticēt starptautiskā aizdevuma izlietojuma uzraudzības funkciju Publisko izdevumu un revīzijas komisijai pieņēma 2009.gada 15.janvārī. Darbam komisijā kā pastāvīgie eksperti tika uzaicināti pārstāvji no Valsts prezidenta kancelejas, Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības. Tāpat komisijas darbā līdzdarbojās valsts kontroliere Inguna Sudraba , kā arī virkne pieaicināto ekspertu no nevalstiskā sektora un valsts iestādēm.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.