Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Par vienu no vardarbības veidiem noteiks bērna pamešanu novārtā

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Parlaments šodien pirmajā lasījumā atbalstīja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas izstrādātos grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas paredz par vienu no vardarbības veidiem noteikt bērna pamešanu novārtā.

Saeima šos grozījumus šodien nodeva izskatīšanai Cilvēktiesību komisijā, un pēc tās lūguma izskatīja arī pirmajā lasījumā.

Likumprojekts paredz papildināt likuma normas, nosakot, ka nolaidība ir bērna aprūpes un uzraudzības pienākumu nepildīšana vai pavirša, nevērīga pildīšana, savukārt pamešana novārtā - ilgstoša vai sistemātiska nolaidība pret bērnu, kas kaitē vai var kaitēt bērna attīstībai, vai rada bērnam fiziskas vai psihoemocionālas ciešanas.

Tāpat likumā plānots atrunāt normu par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu. Ar to plānots apzīmēt bērna fizisko, emocionālo, sociālo vajadzību, veselības aprūpes un izglītības nenodrošināšanu, kā arī bērna vecumam neatbilstošu bērna aprūpi, kas ilgtermiņā apdraud bērna veselību un attīstību.

Likumu arī rosināts papildināt ar normu, kas paredz, ka vecākiem ir pienākums sadarboties ar sociālo dienestu, izmantot piedāvātās ģimenes atbalsta un palīdzības programmas, ja ir konstatēta vardarbība vai citi bērnu tiesību pārkāpumi bērna aprūpē. Par atteikšanos no sadarbības sociālais dienests informēs bāriņtiesu.

Plānots arī paredzēt administratīvo sodu, ka par bērna pamešanu novārtā piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 700 eiro.

Attiecībā uz vienu no likumprojektā iekļautajiem formulējumiem iepriekš Saeimas Juridiskā biroja pārstāve vērsa uzmanību, kas tas var pārklāties ar Civillikumā paredzēto regulējumu. Par šo lietu komisija varētu spriest likumprojekta izskatīšanas gaitā.

Grozījumus sagatavoja deputāta Andreja Judina (JV) vadītā darba grupa, kurus marta nogalē atbalstīja komisija.