Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pavļuts: Ļoti daudzi atteicās vakcinēties brīvdienās vai to darīt ar "AstraZeneca" poti

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Masu vakcinācijas centru sekmīgu darbību Lieldienās kavēja tas, ka ļoti daudzi potēšanas rindās esošo atteicās vakcinēties brīvdienās vai to darīt ar "AstraZeneca" vakcīnām pret Covid-19, šorīt LTV "Rīta panorāmā" pastāstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Ministrs atzina, ka no plānotajām vakcīnām Lieldienu brīvdienās atteikusies vairāk nekā puse un pat 2/3 cilvēku, kas bija vakcinējamo rindā, tāpēc nācies strauji meklēt viņu vietā jaunus vakcinējamos.

Uz lielajiem vakcinēšanas centriem bija aizvestas tieši "AstraZeneca", "Moderna" pašlaik ir izvadāta ģimenes ārstu praksēm un ārstniecības iestādēm, bet "Pfizer" vakcīnu gan pašlaik Latvijā esot maz.

Kopumā brīvdienās pret Covid-19 esot tikuši vakcinēti ap 7000 cilvēku, ko ministrs jebkurā gadījumā novērtēja kā labāku rezultātu kā brīvdienās līdz šim. Pašlaik pilni dati neesot redzami, ko ķeroties e-veselības sistēma.

Pavļuta skatījum, lielo vakcinēšanas centru darbības izmēģinājums ir bijis veiksmīgs, jo secināts, ka tehniski viss strādājis un attiecīgi ir iespējams vakcinēt lielāko cilvēku skaitu. Plašāk vakcinācijas centrus atkal iecerēts iedarbināt uz aprīļa beigām, kad Latvijā būs vairāk vakcīnu, bet maijā un jūnijā tie jau varētu darboties teju nepārtraukti.

Ministrs cer, ka šonedēļ būs vērojams ļoti raits vakcinēšanas darbs, jo vakcinēšanas iestādēm ir izvadāti 40 000 vakcīnu, apmierinot visus pieprasījumus, attiecīgi šonedēļ vajadzētu "krist" vakcinācijas apjomu rekordiem.

Pavļuts joprojām ir skeptisks pret pilnīgu atteikšanos no vakcinējamo grupām un pret "dzīvo rindu" ieviešanu, lai neveidotos situācijas, kad šādas rindās ir spiesti stāvēt arī sirmgalvji. Ja vecāka gadagājuma cilvēku interese vakcinēties pret Covid-19 apsīks, tad vēršot vaļā jaunas grupas, piemēram, šonedēļ varētu sākt vakcinēt skolotājus.

Latvijas Radio ministrs atzīmēja, ka "dzīvo rindu" izmēģinājums būs atkarīgs arī no laika apstākļiem, lai cilvēki nestāv pēc potēm sniegā un salā. Šāds izmēģinājums varētu notikt Rīgā un tas varētu notikt attiecībā uz kādu hronisko pacientu vai senioru grupu.

Ministru uztrauc, ka Lieldienu relatīvi zemie saslimšanas ar Covid-19 rādītāji var radīt maldīgu iespaidu, ka saslimstības izplatība tiešām ir gājusi mazumā, taču "Lieldienu efekts" patiesībā būšot redzams tikai pēc nedēļas.