Maznodrošināto rīdzinieku dzīvniekus sterilizē bez maksas

Rīgā katru gadu par pašvaldības līdzekļiem tiek sterilizēti vidēji 200 maznodrošinātajiem iedzīvotājiem piederoši kaķi un aptuveni 15 maznodrošināto rīdzinieku suņi.

Rīgas domes Vides pārvaldes vadītājs Askolds Kļaviņš (ZZS) aģentūrai LETA pastāstīja, ka galvaspilsētas maznodrošinātie iedzīvotāji lielākoties saviem četrkājainajiem mīluļiem nespējot nodrošināt veterināro aprūpi, tostarp arī sterilizēšanu, tādēļ dzīvnieki visai strauji vairojoties, rezultātā nereti tiekot izmesti Rīgas ielās.

Tas nozīmē, ka pieaug klaiņojošo suņu un kaķu skaits Rīgā, gan radot labvēlīgus apstākļus slimību izplatībai, gan apdraudot iedzīvotāju drošību, sacīja Kļaviņš.

Lai izvairītos no maznodrošinātajiem iedzīvotājiem piederošo mājdzīvnieku pārlieku savairošanās, tos jau daudzus gadus sterilizē par Rīgas domes līdzekļiem, kā arī tiek veikta bezmaksas suņu un kaķu eitanāzija. Katru gadu šim nolūkam Rīgas pašvaldība izlieto vairāk nekā 5000 latu.

Pērn Rīgā par pašvaldības līdzekļiem sterilizēti 196 maznodrošinātajiem iedzīvotājiem piederoši kaķi un desmit suņi, eitanāzija veikta 16 kaķiem un septiņiem suņiem, kā arī veikta eitanāzija kādam putnam, kas piederējis maznodrošinātam rīdziniekam. Par šiem pakalpojumiem Rīgas pašvaldība izlietojusi 5026 latus.

Savukārt šajā gadā par Rīgas domes naudu jau sterilizēti 190 kaķi un 16 suņi, kas pieder maznodrošinātajiem galvaspilsētas iedzīvotājiem, un eitanāzija veikta septiņiem kaķiem un desmit suņiem. Pavisam 2010.gadā maznodrošināto iedzīvotāju suņu un kaķu sterilizācijai un eitanizēšanai līdz šim izlietots 4821 lats.

Svarīgākais