Juhņēviča skaidro, kad Latvijā varētu sākties masu vakcinācija

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Masu vakcinācija Latvijā varētu sākties jau vasarā, cerīgi LTV raidījumā "Rīta panorāma" atzina Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča.

Šonedēļ Latvija ir saņēmusi jau 2340 "Pfizer" vakcīnu devas, 25 200 "Moderna" un šodien, 31. martā, plānots saņemt vēl papildus 42 376 "AstraZeneca" potes.

"Ņemot vērā vakcīnu piegāžu apjomu, kas jau sasniedzis pāri pa 68 tūkstošiem, mēs arī tieši tāpēc strādājam uz šiem masu vakcinācijas centriem," skaidro Juhņēviča, jo esošās ārstniecības iestādes un ģimenes ārsti nespēj nodrošināt tik lielu kapacitāti.

Uz jautājumu, vai kādā brīdi nebūs tā, ka vakcīnu daudzums un kapacitāte pārsniegs cilvēku skaitu, kuri vēlas potēties, Juhņēviča ir pozitīvi noskaņota un atzīst, ka tā nebūs.

"Tas, ka varētu būt, ka vakcīnu pieejamība pārsniedz pieprasījumu, tā gan nav. Tāpēc, ka ļoti daudz cilvēku izvēlas vakcinēties. Mēs tikai varam priecāties, ka mūsu vakcīnu apjoms tikai pieaug un mēs aizvien ātrāk varam aptvert prioritārās grupas un tuvoties masu vakcinācijai."

Šobrīd Vakcinācijas projekta biroja komanda strādā pie tā, lai varētu sākt vakcinēt nākamo prioritāro grupu.

Juhņēviča min, ka šonedēļ Latvijā sāksies nacionāla mēroga kampaņa, kurā tiks uzrunāti un aicināti cilvēki, izmantot izdevību un pieņemt lēmumu vakcinēties.

Līdz šim brīdim vairāk tika uzrunātas atsevišķas mērķgrupas, kurām tika stāstīts par vakcinācijas nozīmi, lai cilvēki, kuri šaubās, pieņemtu informētu lēmumu.

Juhņēviča pauda, ka masu vakcinācija Latvijā varētu sākties vasarā, ap jūliju, kad iespēju saņemt poti varēs ikviens, kurš to vēlēsies, ne tikai prioritārajās grupās esošie cilvēki.

"Sekojot līdzi vakcīnu piegāžu apjomiem un plānotajiem apjomiem, tas noteikti notiks vasarā. Pieļauju, ka varētu būt jūlijā."

Brīdi, kad sāksies masu vakcinācija, ja kāds no prioritārajās grupās esošajiem cilvēkiem iepriekš nevēlējās, bet tagad vēlas saņemt poti, tad šai personai būs priekšroka attiecībā pret pārējiem cilvēkiem.

"Pirmā prioritārā grupa bija ārstniecības personāls, viņi vēljoprojām vakcinējas. Viņi vienmēr paliks augstākā prioritātē."

Vakar Ventspilī testa režīmā tika atvērts pirmais lielais vakcinācijas punkts.

"Šādas pieredze nebija bijusi, visi plāni bija uz papīra," pilotprojekti ir vērtīgi, jo šādi tiek piefiksētas dažādas lietas, ko masu vakcinācija centri varētu uzlabot.

Juhņēviča atzina, ka Ventspils pilotprojekts noritēja ļoti veiksmīgi un ir bijusi ļoti laba sadarbība ar pakalpojuma sniedzējiem un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Zemessargi nodrošināja kārtību un palīdzēja vakcinācijas pakalpojumu sniedzējiem.

"Ļoti liela nozīme ir telpu izvēlei. Ventspils ir izvēlējušies Ventspils sporta namu, kas ir plaša telpa, kas šajos epidemioloģiskajos apstākļos ļoti ir no svara."

Juhņēviča minēja, ka ir saņēmusi apstiprinājumu, ka visi masu vakcinācijas centri desmit pilsētās ir gatavi uzsākt darbu Lieldienās. Šobrīd noris vien pēdējie iekārtošanas darbi.

Viens no iemesliem, kāpēc masu vakcinācijas centri tika izveidoti ir tas, ka brīvdienās strauji sarūk vakcinēto personu skaits. Tomēr par galveno iemeslu Juhņēviča atzina, ka šobrīd Latvijai ir pietiekami daudz vakcīnu.

Šajās brīvdienās ir plānots, ka vidēji vienā lielajā masu vakcinācijas centrā varētu potēt 500 līdz 1500 cilvēkus. Tas ir atkarīgs no centra lieluma, platības un iedzīvotāju skaita konkrētajā pilsētā.

Tādējadi viņa paredz, ka Lieldienu brīvdienās varētu vakcinēt kopumā 10 līdz 12 tūkstošus iedzīvotāju dienā.

Uz šo brīdi portālā manavakcina.lv reģistrējušies jau vairāk nekā 170 tūkstoši cilvēku.