Aptauja: Visvairāk alu dzer Vidzemē

Lielākie alus cienītāji dzīvo Vidzemē, liecina pēc "Lāčplēša alus darītavas" pasūtījuma veiktā aptauja, par ko biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmuma pārstāvji.

Aptauju šī gada septembrī veica kompānija "Mindscan", un tajā piedalījās aptuveni 800 respondentu.

Pēc "Lāčplēša alus darītavas" datiem, lielākie alus cienītāji ir Vidzemē, jo tieši šajā reģionā no kopējā "Lāčplēša alus darītavas" realizētā pārdošanas apjoma šī gada deviņos mēnešos realizēti 34% produkcijas. Turpretī Latgalē realizēti vien 15%.

"Alus patēriņš Latvijā atšķiras reģionālā līmenī - gan apjoma ziņā, gan pēc dzeršanas paradumiem. Piemēram, Latgalē aptaujātie sevi visbiežāk raksturo kā "brīvdienu alus dzērējus", kurzemnieki sevi visbiežāk pieskaita pie "alus atturībniekiem" - iedzer to šad un tad, piemēram, uz hokeja čempionātu. Savukārt Zemgalē ir visvairāk to, kuri sevi uzskata par "riktīgiem alus dzērējiem". Galvaspilsētā dzīvojošie alus cienītāji pārsvarā pieskaita sevi pie sezonāliem alus lietotājiem," norādīja uzņēmuma vadības pārstāvis Juris Mucenieks.

Viņaprāt, lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju maldīgi uzskata, ka esam vieni no lielākajiem alus dzērējiem Eiropā. "Patiesībā pēc alus patēriņa uz vienu iedzīvotāju esam vieni no mazākajiem alus dzērējiem. Baltijā lielākie alus dzērēji ir lietuvieši. Uzskats, ka esam lielākie vai vieni no lielākajiem Eiropā alus dzērējiem, visbiežāk izplatīts ir jauniešu vidū - tā domā 54% respondentu vecuma grupā 18-24 gadi. Turpretī faktu, ka neesam lieli alus dzērēji, apzinās tikai 8% jauniešu. Kopumā pie lieliem alus cienītājiem minētajā vecuma grupā sevi pieskaita 31% jauniešu."

Viedoklis par latvieti kā vienu no lielākajiem alus dzērējiem Eiropā reģionos atšķiras: tā uzskata 47% zemgaliešu, bet, piemēram, Latgalē tā domā divreiz mazāk aptaujāto - tikai 24%. Saskaņā ar "Lāčplēša alus darītava" sniegtajiem datiem Latvijā uz vienu iedzīvotāju gadā vidēji tiek izdzerti 67 litri alus. Tikmēr Eiropas alus lielvalstī Čehijā tie ir vidēji 160 litri uz vienu iedzīvotāju.

SIA "Lāčplēša alus darītava" dibināta 2008.gadā. SIA "Lāčplēša alus" nosaukumu pārņēmis no AS "Lāčplēša alus", savukārt AS "Lāčplēša alus" 2008.gadā kā juridiska persona tika pievienota SIA "Cido grupa".

SIA "Cido pārtikas grupa" dibināta 1994.gadā. 2006.gadā, apvienojoties ar SIA "Cido logistika", tās nosaukums tika mainīts uz SIA "Cido grupa". Kopš 2004.gada "Cido pārtikas grupa" kļuvusi par AS "Royal Unibrew" (Dānija) grupas uzņēmumu. Kopš 2005.gada AS "Royal Unibrew" grupā ietilpst arī AS "Lāčplēša alus" uzņēmums "Lāčplēša alus darītava", kas 2008.gadā tika pievienota SIA "Cido grupa".

"Cido grupa" ir sulu un atspirdzinošo dzērienu ražotājs Latvijā, kopš 2008.gada arī alus zīmolu "Lāčplēsis" un "Līvu alus" ražotājs.

2009.gadu "Cido grupa" noslēdza ar 31,44 miljonu latu lielu apgrozījumu.

Svarīgākais