Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Kokinu atceļ no "Tet" padomes priekšsēdētāja amata [papildināts]

© Nora Krevnera/F64

Tehnoloģiju uzņēmuma SIA "Tet" akcionāri sapulcē piektdien lēma no uzņēmuma padomes atcelt tās līdzšinējo priekšsēdētāju Gati Kokinu, viņa vietā ieceļot AS "Citadele banka" padomes locekli Klāvu Vasku,  pavēstīja "Tet" pārstāve Elīna Kovaļova.

Kokins uzņēmuma padomi vadīja kopš 2009.gada.

"Tet" padomē vairs turpmāk nebūs arī Jānis Grēviņš un Jenss Fredriks Nisens, bet padomē iecelti Ilvars Pētersons un Reičela Samrēna.

"Tet" valsts kapitāldaļu turētāja SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"" ("Possessor") valdes priekšsēdētājs Andris Gādmanis un AS "Tilts Communications" valdes priekšsēdētājs Andrēass Ēkstrems "Tet" īpašnieku vārdā pauda pateicību iepriekšējiem padomes locekļiem par veiksmīgu līderību daudzu gadu garumā uzņēmuma transformācijas procesā no fiksētās telefonijas uz modernu tehnoloģiju un izklaides kompāniju.

Kokins aģentūrai LETA atzina, ka šāds akcionāru lēmums viņam nav bijis pārsteigums. "Atbilstoši manam sākotnējam līgumam es padomē esmu pavadījis gandrīz četrus termiņus. Tas ir ļoti ilgi. Skaidrs, ka atbilstoši labai korporatīvai pārvaldībai ir jāmaina padomes locekļi," teica Kokins.

Tāpat viņš atzīmēja, ka iespēju nomainīt padomes locekli ir izmantojuši ne tikai "Tet" līdzīpašnieki no Latvijas puses, bet arī Zviedrijas akcionāri. Tādēļ arī bijusi trīs padomes locekļu nomaiņa, lai arī Latvijā konkurss bija izsludināts uz diviem padomes locekļu amatiem.

Jautāts par nākotnes plāniem, Kokins atzīmēja, ka viņš ir līdzīpašnieks vairākos uzņēmumos un ir arī uzņēmuma "OC Vision" valdes loceklis, kur viņš turpinās darboties arī turpmāk. Kokins turpinās darboties arī šo uzņēmumu valdēs. Kā liecina "Firmas.lv" informācija, Kokins ir vienīgais īpašnieks uzņēmumā SIA "Apoga konsultācijas" un viņam pieder 20% "OC Vision" kapitāldaļas, kuras gan ir ieķīlātas.

Vienlaikus uzņēmējs uzsvēra, ka, visticamāk, viņš neatteiksies arī no "kādiem piedāvājumiem attiecībā uz padomes pozīcijām". "Domāju, ka nedēļas laikā varēšu arī paziņot par kādu jaunu savu amatu," sacīja Kokins, apliecinot, ka piedāvājumi ir bijuši, tomēr neatklāja no kādiem uzņēmumiem un kādām nozarēm.

Kā liecina Kokina amatpersonas deklarācija par 2019.gadu, "Tet" padomes priekšsēdētāja amatā viņš nopelnīja 104 766 eiro. Vēl 130 000 eiro viņš saņēma dividendēs no "OC Vision", bet 12 596 eiro bija viņa alga šajā uzņēmumā 2019.gadā. Tāpat viņš dividendēs no "Apoga konsultācijām" saņēma 31 240 eiro.

2019.gada deklarācijā Kokins norādījis, ka viņam pieder zeme un ēkas Rīgā, bet viņa lietošanā bija 2016.izlaiduma gada automašīna "Audi A6". Viņam deklarētas arī parādsaistības kopumā 44 052 eiro apmērā. Tāpat viņa deklarācijā uzrādītas 117 ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecības 132 071 Ukrainas grivnas (4003 eiro) apmērā.

2019.gadā Kokinam piederēja "Apoga konsultācijas" kapitāldaļas 2846 nominālvērtībā, kā arī "OC Vision" kapitāldaļas 44 108 eiro nominālvērtībā.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, Vasks bankas "Citadele" padomē ir kopš 2010.gada, vairākus gadus bijis arī padomes priekšsēdētājs. Iepriekš bijis arī AS "Parex banka" padomes loceklis un SIA "Latvijas garantiju aģentūra" valdes priekšsēdētājs.

Pētersons pēdējos gadus bijis "Siemens" vadītājs Latvijā. Pirms tam - AS "Sadales tīkls" valdes loceklis un klientu direktors.

Samrēna "Tilts Communicatons" māteskompānijas "Telia Company" vadības komandā ir galvenā ārējo attiecību, pārvaldības un uzticības vadītāja. Pirms pievienošanās "Telia Company" viņa bija galvenā ārējo attiecību direktore un grupas vadības locekle uzņēmumā "Millicom". Pirms tam strādājusi par biznesa izpētes vadītāju "Risk Advisory Group" un korporatīvo klientu jomā "Citigroup".

Visi lēmumi stājas spēkā šodien, 26.martā.

Jau vēstīts, ka 2020.gada decembrī "Possessor" izsludināja konkursu uz divu "Tet" padomes locekļu amatiem. Pieteikšanās tiem noslēdzās šogad 18.janvārī. Konkursā kopumā tika saņemti 49 pretendentu pieteikumi.

Jautāts, kādēļ tiek meklēti jauni padomes locekļi, "Possessor" pārstāvis iepriekš aģentūrai LETA skaidroja, ka tas nepieciešams, lai vienlaicīgi nodrošinātu padomes darbības pēctecību un jaunu ideju pienesumu kapitālsabiedrībā. Viņš arī uzsvēra, ka "Tet" turpmākās ilgtermiņa attīstības interesēs ir jāpanāk, ka tās padomes sastāvs ir sabalansēts, nodrošinot nepieciešamo zināšanu, kompetenču un pieredzes kopumu.

Tomēr par izmaiņām padomes sastāvā informācija tiks sniegta pēc tam, kad dalībnieku sapulce būs par to lēmusi, norādīja Kārkliņš, uzsverot, ka padomes locekļu skaitu nav plānots palielināt. "Tet" padomē turpinās strādāt Hannu Mati Mekinens, Džastins Veslijs Bankrofts, Dans Olovs Strembergs un Jānis Brazovskis.

Iepriekš "Possessor" pārstāvji aģentūrai LETA norādīja, ka, pamatojoties uz Publiskas personas kapitāldaļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumu un Ministru kabineta noteikumiem "Valdes un padomes locekļu nominēšanas kārtība kapitālsabiedrībās, kurās kapitāla daļas pieder valstij vai atvasinātai publiskai personai" "Possessor" valde nolēma sākt korporatīvās pārvaldības labākās prakses principiem atbilstošu, atklātu un profesionālu "Tet" padomes locekļu amatu kandidātu atlases procesu diviem padomes locekļu amatiem.

Pērnā gada nogalē "Tet" dalībnieki nolēma no amata atsaukt uzņēmuma valdes priekšsēdētāju Juri Gulbi, kurš šajā amatā strādāja no 2008.gada.

"Tet" pieder valstij SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"" personā (51%) un telekomunikāciju kompānijas "Telia Company" meitasuzņēmumam "Tilts Communications" (49%). "Tet" grupā ir uzņēmumi "Tet", "Citrus Solutions", "Data Experts", "Helio Media" un "Baltijas datoru akadēmija". "Tet" pieder 23% SIA "Latvijas mobilais telefons" kapitāldaļu.

"Tet" grupa pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar 222,6 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 2,2% mazāk nekā gadu iepriekš.