Latvija saņēmusi 30% no "AstraZeneca" solītajām vakcīnām

© AP/SCANPIX/LETA

Līdz šim, atbilstoši ražotāja "AstraZeneca" solītajam, Latvijai būtu bijis jāsaņem 423 000 šī ražotāja vakcīnas pret Covid-19 devu, bet patiesībā ir saņemti vien aptuveni 30% jeb 128 000 devu, valdības sēdē pavēstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Jau ziņots, ka iepriekš, 12.martā, "AstraZeneca" paziņoja, ka vēl vairāk samazinās prognozētās vakcīnas pret Covid-19 devu piegādes Eiropas Savienībai pirmajā ceturksnī, kas tagad ir aptuveni 30 miljoni devu jeb trešdaļa no līgumā paredzētā un par 25% mazāk nekā tika solīts pagājušajā mēnesī.

"Latvijas atpalicība pa lielai daļai ir saistīta ar "AstraZeneca" solījumu nepildīšanu, kas mums bijusi galvenā vakcīna gada sākumā, un otrs, protams, ir neiegādātās "Pfizer" devas, ko ir saņēmušas citas valstis," sacīja Pavļuts.

Šāds samazinājums parādās arī valdībā prezentēto vakcīnu piegāžu materiālos. Mēneša sākumā, 3.martā, valdībā prezentētā Vakcinācijas projekta biroja informācija liecina, ka 17.martā bija plānots saņemt 15 412 "AstraZeneca" vakcīnas devu piegādi, tomēr patlaban jau zināms, ka šajā laika periodā saņemtas vien 2400 šī ražotāja vakcīnas devas 19.martā.

Līdzīga situācija ir arī attiecībā pret gaidāmajām piegādēm - ja, pēc 3.marta valdības sēdē sniegtās informācijas, 24.martā bija plānots saņemt 37 444 "AstraZeneca" vakcīnas devu un 31.martā - 40 912 devu -, tad, saskaņā ar šodien valdības sēdē sniegto informāciju, tuvākā gaidāmā piegāde ir 26.martā - 4800 devu apmērā. Savukārt iepriekš plānotā piegāde 31.martā pašreizējā piegāžu grafikā neuzrādās, tomēr tiek plānots saņemt 42 376 devu piegādi no šī ražotāja 2.aprīlī.

Pēc Pavļuta sacītā, aprīlī paredzēts saņemt ievērojamu vakcīnu daudzumu, kas ir būtiski lielāks nekā līdz šim saņemtais. Proti, pēc ministra vārdiem, aprīlī Latvija varētu saņemt aptuveni 245 000 devu, savukārt līdz šīm kopumā no visiem ražotājiem saņemti apmēram 150 000 devu.

Tāpat ministrs pavēstīja, ka ir pieņemts lēmums patlaban prioritizēt reģionus, lai mazinātu tur veidojošās rindas. Ministrs piebilda, ka patlaban Rīgā ir aptuveni 65 000 vakcinēto, kamēr līdz šim kopumā izlietota 110 361 deva.

Jau ziņots, ka Latvija pagājušajā gadā izlēma likt vislielāko uzsvaru tieši uz "AstraZeneca" vakcīnu, vienlaikus nepasūtot visu pieejamo citu ražotāju vakcīnu skaitu. Tomēr līdz šim Latvija un Eiropas Savienība kopumā ir saskārusies ar vairākām problēmām savā sadarbībā ar "AstraZeneca", kas jau vairākkārtīgi ir ziņojusi par piegādājamo vakcīnu apjoma samazinājumu.

Svarīgākais