Jaundžeikars: Vilnītim jāatlaiž visi KNAB darbinieki

© f64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšniekam Normundam Vilnītim vajadzētu no darba atlaist savus vietniekus, kuri ar savu rīcību grauj iestādes prestižu, - šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Dzintars Jaundžeikars (PLL).

Jaundžeikars norādīja, ka KNAB priekšnieka vietnieki klaji ignorējot valsts pārvaldes likumu, jo nepakļaujas Vilnītim, kurš ir Saeimas ievēlēts un likumīgs KNAB vadītājs.

Pēc Jaundžeikara domām, īstais visu problēmu iemesls KNAB esot šie vietnieki, kas ignorē priekšnieka prasības. "Vilnītim vajadzētu viņus atstādinās no darba pienākumu pildīšanas, jo tiek grauts iestādes prestižs," sacīja politiķis.

LETA jau ziņoja, ka šodien KNAB priekšnieka vietnieku un novēršanas un apkarošanas funkciju veicēju nodaļu vadītāji ir sagatavojuši atklātu vēstuli, aicinot Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (JL) neapstiprināt KNAB priekšnieka Vilnīša publiskotos reorganizācijas plānus, jo, aizbildinoties ar korupcijas apkarošanas pastiprināšanu reģionos, tiekot plānotas apjomīgas izmaiņas birojā, kuru rezultātā efektīvi funkcionējošs birojs pārvērtīšoties par formālu pretkorupcijas iestādes "izkārtni".

Šobrīd ir "pilns pamats" vērtēt KNAB priekšnieka Vilnīša spēju pildīt viņam ar likumu uzliktos uzdevumus un pienākumus, tā uzskata viņa vietniece Juta Strīķe.

Strīķe aģentūrai LETA atzina, ka nepatīkamā atmosfēra KNAB valda jau mēnešiem ilgi, lai arī KNAB darbinieki ir mēģinājuši pārvarēt liktos šķēršļus.

Darbs birojā līdz ar šo spriedzi gan neesot apstājies un neapstāsies, bet darba ražīgumu tas nevairojot, teica Strīķe. Viņa ir apņēmības pilna strādāt, bet, ja tas vairs nebūs iespējams, abi ar otru Vilnīša vietnieku - Alvi Vilku - ir gatavi pamest biroju. "Neviens nebūs akls viena cilvēka gribas izpildītājs," sacīja Strīķe.

Strīķe pastāstīja, ka biroja darbiniekiem ir ļoti daudz jautājumu, ko uzdot Vilnītim, taču pats biroja priekšnieks šodien nav ar nevienu darbinieku nedz ticies, nedz runājis. Normālā situācijā būtu jāsasauc kopsapulce, bet tas nav darīts, sacīja biroja darbiniece.

Jau ziņots, ka vēstulē, kas nonākusi arī aģentūras LETA rīcībā, uzsvērts, ka plānotās reorganizācijas rezultātā palielinās administratīvais aparāts, tiek atņemtas lēmuma pieņemšanas tiesības biroja pašreizējiem priekšnieka vietniekiem, korupcijas apkarošanas un novēršanas funkcijas tiek izkaisītas pa dažādām grupām, nodaļām un departamentiem. Desmit nodaļu vietā tiek paredzēta 21 struktūrvienība, divu priekšnieka vietnieku vietā - viens vietnieks un trīs departamentu vadītāji.

Tā kā saskaņā ar izveidotās starpinstitūcijas komisijas ieteikumiem tā ir konceptuāli atbalstījusi reorganizācijas shēmu "Nr. 1", KNAB darbinieki lūdz komisiju skaidrot, vai viņi atbalsta tikai teritoriālo operatīvās darbības vienību iekļaušanu apkarošanas bloka sastāvā vai akceptē shēmu "Nr. 1" kopumā, kas paredz kardinālas izmaiņas visu funkciju veikšanā.

Pēdējā gada Vilnīša darbība, lēmumi un rīcība rada pārliecību, ka Vilnīša patiesais mērķis ir biroja darbības spēju mazināšana un tam sekojoša KNAB faktiska likvidācija, tā uzskata KNAB darbinieki.

Vēstuli parakstījuši abi Vilnīša vietnieki - Alvis Vilks un Juta Strīķe, kā arī Izmeklēšanas nodaļas vadītāja, Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs, Operatīvo pasākumu nodaļas vadītājs, Politisko partiju finanšu kontroles nodaļas vadītāja, Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja un Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāja.

Neizpratni rada, ka šobrīd publiski tiek apšaubīts valsts augstāko amatpersonu un attiecīgo nozaru profesionāļu kompetents atzinums, šādu komentāru par šodien izplatīto KNAB vadošo darbinieku atklāto vēstuli ar biroja preses pārstāves Ievas Karlsbergas starpniecību aģentūrai LETA pauda Vilnītis.

Savā atbildes komentārā Vilnītis vispār nerunā par biroja darbinieku pausto neapmierinātību ar viņa vadīšanas stilu.

"Vienmēr esmu uzsvēris, ka biroja darbs ir jāstiprina un jāattīsta kompleksā pieeja korupcijas apkarošanai. Tāpēc arī kopā ar KNAB Korupcijas novēršanas nodaļas darbiniekiem nākamās valdības deklarācijai sagatavotajos priekšlikumos uzsveram, ka ir svarīgi stiprināt biroja neatkarību un nodrošināt tā efektīvu un politiski neitrālu darbību. Turklāt, lai novērstu korupciju reģionos, un it īpaši valsts pierobežā, nepieciešams attīstīt biroja darbību Latvijas reģionos, tādējādi nodrošinot visaptverošu cīņu pret korupciju visā valsts teritorijā," atzīmē Vilnītis.

"KNAB turpmākās attīstības jautājumus un iespējamos struktūras modeļus ir izskatījusi profesionāļu komisija un savu ziņojumu sniegusi Nacionālās drošības padomei, kas to nosūtījusi premjeram. Tāpēc, kamēr neesmu ticies ar premjeru Valdi Dombrovski (JL), komentēt komisijas slēdzienu un sniegt citu ar to saistīto informāciju, no manas puses nebūtu korekti," saka Vilnītis.

Viņš uzsvēra, ka Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļi Latvijas reģionos ir gandrīz vienīgā iespēja iegūt resursus reģionu attīstībai un par iespēju uzvarēt publiskajos iepirkumos uzņēmēji ir gatavi veikt koruptīvas darbības, tādēļ ir svarīgi mērķtiecīgi veikt pretkorupcijas aktivitātes tieši reģionos. "Tāpēc uzsveru, ka steidzami jāuzsāk plānveidīgi pasākumi koruptīvo darbību novēršanai ES fondu piesaistes un apguves laikā Latvijas reģionos. Un tādēļ neizpratni izraisa atsevišķu politiķu un amatpersonu iebildumi par biroja darba aktivizēšanu valsts pierobežas rajonos, kas vienlaicīgi ir arī ārējā ES robeža," teica Vilnītis.

Kā ziņots, Nacionālās drošības padome, balstoties uz speciāli izveidotās KNAB reformu komisijas ziņojumu, konceptuāli nolēmusi, ka Vilnītis nav pārkāpis savas kompetences robežas un, plānojot biroja reformu, lai uzlabotu darbu reģionos, rīkojies likumīgi.

Līdz ar to faktiski premjeram tagad būtu jāatsauc pavasarī Vilnītim adresētā rezolūcija par KNAB reformas apturēšanu un jādod zaļā gaisma Vilnīša iecerēm par izmaiņām KNAB struktūrā un reģionālās (teritoriālās) nodaļas izveidi. No reformu komisijas ziņojuma arī izriet, ka Vilnītis ir uzvarējis cīņā par KNAB reorganizāciju un, lai arī viņa iecerētā KNAB reformas struktūra tagad ir mainīta, nav atrasti iemesli, lai apturētu Vilnīša ieceres par KNAB darba izvēršanu reģionos, vēsta portāls "pietiek.com".

Svarīgākais