Tiesnesis ironizē par tiesas dalībniekiem

Tiesnešu ētikas komisija šodien atzina, ka, tiesas sēdes laikā izrādot ironisku attieksmi pret lietas dalībniekiem, tiesnesis ir pārkāpis ētikas kodeksu, aģentūru LETA informēja TA pārstāvis Gatis Tauriņš.

Ētikas komisija gan neatklāj pārkāpēja vārdu, taču neoficiāli zināms, ka ētikas kodeksa pārkāpums šodien konstatēts Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesneša Raimonda Bula rīcībā.

Pēc Tauriņa teiktā, komisija šo jautājumu skatīja saistībā ar sūdzību, kas tika saņemta par tiesneša rīcību, un šodien sūdzības lietas izskatīšanas gaitā noklausījās attiecīgās tiesas sēdes audioierakstu, no kura izriet, ka tiesnesis nav ļāvis advokātam izteikties jautājumā par pārstāvību, pārtraucis viņu, ironizējis, jautājot, vai advokāts arī teātrī jebkurā brīdī lec kājās un kaut ko saka, ja viņam izrāde nepatīk vai aktieris runā nepareizi.

Tāpat uz advokāta teikto tiesnesis izteicis repliku "...un no trešās puses un vēl no ceturtās puses", izteicies, ka "sūdzības variet rakstīt, kā jūsu birojs dara. Kā kaut kas neapmierina jūs, tā uzreiz pielaikojiet disciplināratbildību".

Kā informēja Tauriņš, Tiesnešu ētikas komisija savā atzinumā atzīst, ka pats fakts, ka tiesnesis izteicis aizrādījumu zvērinātam advokātam tiesas sēdes laikā, nav uzskatāms par ētikas normu pārkāpumu, tomēr veids, kādā tiesnesis konkrētajā lietā vadījis tiesas procesu, tiesneša lietotie izteicieni un salīdzinājumi rada iespaidu par ironisku attieksmi.

Komisija atzinusi, ka tiesneša uzvedība kopumā rada pamatu secinājumam par aizspriedumainu attieksmi pret konkrēto advokātu biroju un šāda aizspriedumaina attieksme var radīt aizdomas par tiesneša neobjektivitāti, veicot tiesu varas uzliktos pienākumus.

Tādēļ Tiesnešu ētikas komisija uzskata, ka tiesneša rīcība konkrētajā tiesas sēdē ir bijusi neētiska un viņš pārkāpis Tiesnešu ētikas kodeksa 3.kanona 8.punktu, kurš uzliek pienākumu tiesnesim izvairīties no vārdiem un runas, ko varētu uztvert kā neobjektivitāti vai aizspriedumu izpausmi.

Tiesnešu ētikas komisija uzskata, ka šajā gadījumā tiesneša rīcība nav vērtējama kā rupjš ētikas normas pārkāpums, kas būtu par pamatu disciplinārlietas ierosināšanai pret tiesnesi.

Tiesnešu ētikas komisija arī ņem vērā, ka rajona tiesas priekšsēdētāja ir pārrunājusi attiecīgo gadījumu ar tiesnesi un izteikusi aizrādījumu. Tiesnesis apņēmies šo aizrādījumu ievērot.

Pilns Tiesnešu ētikas komisijas atzinums Latvijas tiesu portālā tiks publicēts 1.novembrī.

Komisija šodien bija paredzējusi skatīt arī jautājumu par iespējamo cita tiesneša ētikas kodeksa normu pārkāpumu, tiesnesim izrādot augstprātīgu un nievājošu attieksmi saziņā ar tiesnesim padotajiem darbiniekiem, taču pēc tiesneša lūguma komisija to skatīs nākamajā komisijas sēdē sestdien, 13.novembrī, plkst.10.

Latvijā

Lai gan latviešu cilvēki ir atturīgāki, mierīgāki un spēj sadzīvot ar mazāk saules un vairāk lietus, tomēr starp mums ir daudz tādu, kas burtiski “slimo” ar Itāliju. Iemīlējušies Itālijā līdz sirds dziļumiem un sakairinātām garšu kārpiņām, arī Latvijā ļaudis meklē dienvidzemes burvību ēdienos, vīnogu dzērienos un dabiskajā priekā par dzīvi.

Svarīgākais