Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Valsts drošības dienests pērn rekomendējis "melnajā sarakstā" iekļaut desmit ārvalstniekus

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Izlūkošanas risku mazināšanai Valsts drošības dienests (VDD) iekšlietu ministram Sandim Ģirģenam (PCL; KPV LV) pērn rekomendējis "melnajā sarakstā" iekļaut desmit ārvalstniekus, liecina dienesta pagājušā gada darbības pārskats.

Lai mazinātu izlūkošanas riskus un novērstu potenciālus apdraudējumus nacionālās drošības interesēm, VDD aizvadītajā gadā turpināja apzināt personas, kuras mūsu valstī darbojas Latvijai nedraudzīgu ārvalstu interesēs.

Gadījumos, kad tika konstatēts valsts drošības apdraudējums, kas saistīts ar kāda ārvalstnieka uzturēšanos Latvijā, dienests arī aizvadītajā gadā izmantoja tiesības rosināt iekšlietu ministru iekļaut attiecīgo ārvalstnieku to personu sarakstā, kurām iebraukšana Latvijā ir liegta, jeb tā dēvētajā "melnajā sarakstā".

2020.gadā VDD iekšlietu ministram rekomendēja "melnajā sarakstā" iekļaut desmit ārvalstniekus.

Trīs personas tika rosināts iekļaut "melnajā sarakstā" saistībā ar konstatētiem tiešiem izlūkošanas riskiem, proti, VDD iegūtā informācija liecināja, ka šie ārvalstnieki sadarbojas ar specdienestiem vai arī iespējamās sadarbības risks bija pārāk augsts, lai pieļautu personas atrašanos mūsu valsts teritorijā.

Četros gadījumos ārvalstnieku aktivitāšu izvērtējums liecināja, ka, uzturoties Latvijā, tās varētu veikt darbības, kas ārvalstu interesēs destabilizētu situāciju mūsu valstī, apdraudot konstitucionālo iekārtu.

Trīs gadījumos konstatēta ārvalstnieku iespējama iesaiste starptautiskajā organizētajā noziedzībā, vienlaikus raisot aizdomas par šo personu radītiem izlūkošanas riskiem.

Visas personas tika rosināts iekļaut sarakstā uz nenoteiktu laiku.