Skolu ventilācijas sistēmu ierīkošanai varētu piešķirt septiņus miljonus eiro

© Dmitrijs Suļžics /F64

Izglītības iestāžu ventilācijas ierīkošanai varētu tikt piešķirti aptuveni septiņi miljoni eiro, piektdien Covid-19 ierobežošanas stratēģiskās vadības grupas sanāksmē sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Ministrs informēja, ka Ministru kabinets ceturtdien no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem sadalīja finansējumu ministriju augstas gatavības projektiem 212 miljonu eiro apmērā, taču palika nesadalīti vēl septiņi miljoni eiro no iepriekš šiem mērķiem ieplānotajiem 219 miljoniem eiro.

Reirs sacīja, ka Izglītības un zinātnes ministrija plāno sagatavot priekšlikumu par šo septiņu miljonu eiro piešķiršanu ventilācijas sistēmu izveidošanai izglītības iestādēs un šim mērķim, visticamāk, šie līdzekļi arī tiks piešķirti.

"Kopumā ventilācijas sistēmu izveidei būtu nepieciešami aptuveni 30-40 miljoni eiro, bet tik daudz naudas mums nav. Ar kaut ko jāsāk, tāpēc sākumam varētu būt šie septiņi miljoni eiro," sacīja Reirs.

Ventilācijas nozīmi Covid-19 izplatības mazināšanā atzina daudzi Covid-19 ierobežošanas stratēģiskās vadības grupas sanāksmes dalībnieki.

Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ivars Kalviņš un uzņēmuma "SAF Tehnika" līdzīpašnieks Normunds Bergs sēdē sacīja, ka gaisa kvalitātes noteikšanai CO2 mērītāji ir daudz precīzāks instruments par telpas kvadrātmetru apmēru.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Par cilvēcīgu Latviju/KPV LV) sacīja, ka līdzšinējā pieredze liecina par minimālu saslimstību ar Covid-19 lielās ražošanas telpās ar labu ventilāciju, savukārt daudz lielāka saslimstība novērota šo ražošanas uzņēmumu administrācijās, kur darbinieki atrodas nelielos kabinetos.

Vitenbergs uzsvēra, ka Latvijā ir jācenšas ražot iekārtas, kuras būs nepieciešamas arī turpmāk Covid-19 pandēmijas apstākļos, tāpēc ministrs rosinās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai izstrādāt vadlīnijas, kāda produkcija Latvijai būs nepieciešama nākotnē.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pauda, ka ideju par ventilācijas un elektronisko gaisa kvalitātes mērītāju nepieciešamību būtu jāiekļauj operatīvās vadības darba grupas plānā, lai tā varētu domāt par lēmumiem.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets ceturtdien sadalīja finansējumu ministriju augstas gatavības projektiem 212 miljonu eiro apmērā.

Pēc valdības sēdes Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) preses konferencē uzsvēra, ka ieguldījumi augstas gatavības projektos palīdzēs veicināt nodarbinātību un ekonomikas atlabšanu. Premjers piebilda, ka 212 miljonu eiro ieguldījums infrastruktūras objektos sniegs ilgstošu labumu.

Iepriekš tika lēsts, ka ministriju augstas gatavības projektiem tiks sadalīti 219 miljoni eiro, tomēr ceturtdien tika atbalstīta nedaudz mazāka summa, jo valdība atsevišķi lems par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) papildus iesniegtajiem izglītības nozares projektiem 7 291 160 eiro apmērā, ņemot vērā, ka tie neatbilst izvirzītajiem augstas gatavības projektu nosacījumiem.

Latvijā

Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi un iesniegusi saskaņošanai Solidaritātes iemaksas likumu, kas nosaka pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm, kā arī citu valstu kredītiestāžu filiālēm Latvijā veikt solidaritātes iemaksu.