KNAB vadošie darbinieki aicina Dombrovski neapstiprināt Vilnīša reorganizācijas plānus

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieku un novēršanas un apkarošanas funkciju veicēju nodaļu vadītāji ir sagatavojuši atklātu vēstuli, aicinot Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (JL) neapstiprināt KNAB priekšnieka Normunda Vilnīša publiskotos reorganizācijas plānus, jo, aizbildinoties ar korupcijas apkarošanas pastiprināšanu reģionos, tiekot plānotas apjomīgas izmaiņas birojā, kuru rezultātā efektīvi funkcionējošs birojs pārvērtīšoties par formālu pretkorupcijas iestādes "izkārtni".

Vēstule ir nosūtīta arī ar Ministru prezidenta 2010.gada 2.jūlija rīkojumu izveidotās starpinstitūcijas komisijas priekšsēdētājam, prokuroram Arvīdam Kalniņam.

Vēstulē, kas nonākusi arī aģentūras LETA rīcībā, uzsvērts, ka plānotās reorganizācijas rezultātā palielinās administratīvais aparāts, tiek atņemtas lēmuma pieņemšanas tiesības biroja pašreizējiem priekšnieka vietniekiem, korupcijas apkarošanas un novēršanas funkcijas tiek izkaisītas pa dažādām grupām, nodaļām un departamentiem. Desmit nodaļu vietā tiek paredzēta 21 struktūrvienība, divu priekšnieka vietnieku vietā - viens vietnieks un trīs departamentu vadītāji.

Tā kā saskaņā ar izveidotās starpinstitūcijas komisijas ieteikumiem tā ir konceptuāli atbalstījusi reorganizācijas shēmu "Nr. 1", KNAB darbinieki lūdz komisiju skaidrot, vai viņi atbalsta tikai teritoriālo operatīvās darbības vienību iekļaušanu apkarošanas bloka sastāvā vai akceptē shēmu "Nr. 1" kopumā, kas paredz kardinālas izmaiņas visu funkciju veikšanā.

Pēdējā gada Vilnīša darbība, lēmumi un rīcība rada pārliecību, ka Vilnīša patiesais mērķis ir biroja darbības spēju mazināšana un tam sekojoša KNAB faktiska likvidācija, tā uzskata KNAB darbinieki.

Vēstuli parakstījuši abi Vilnīša vietnieki - Alvis Vilks un Juta Strīķe, kā arī Izmeklēšanas nodaļas vadītāja, Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs, Operatīvo pasākumu nodaļas vadītājs, Politisko partiju finanšu kontroles nodaļas vadītāja, Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja un Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāja.

Kā ziņots, Nacionālās drošības padome, balstoties uz speciāli izveidotās KNAB reformu komisijas ziņojumu, konceptuāli nolēmusi, ka Vilnītis nav pārkāpis savas kompetences robežas un, plānojot biroja reformu, lai uzlabotu darbu reģionos, rīkojies likumīgi.

Līdz ar to faktiski premjeram tagad būtu jāatsauc pavasarī Vilnītim adresētā rezolūcija par KNAB reformas apturēšanu un jādod zaļā gaisma Vilnīša iecerēm par izmaiņām KNAB struktūrā un reģionālās (teritoriālās) nodaļas izveidi. No reformu komisijas ziņojuma arī izriet, ka Vilnītis ir uzvarējis cīņā par KNAB reorganizāciju un, lai arī viņa iecerētā KNAB reformas struktūra tagad ir mainīta, nav atrasti iemesli, lai apturētu Vilnīša ieceres par KNAB darba izvēršanu reģionos, vēsta portāls "pietiek.com".

Svarīgākais