Infektologs: Mēs varam runāt tikai par ierobežojumu pastiprināšanu

© f64.lv, Lauris Aizupietis

Pēdējo divu dienu laikā salīdzinot ar aizvadītās nedēļas otrdienu un trešdienu, Latvijā ir pieaudzis Covid-19 inficēto personu skaits, tā atzina infektologs Uga Dumpis LTV raidījumā "Rīta panorāma".

Dumpis atzina, ka ja tiek mērīts septiņu dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju, tad tas nedēļas laikā ir ievērojami pieaudzis.

"Mēs ar bažām gaidām, kas būs tuvākajās dienās un nākamajā nedēļā."

Infektologs prognozē, ka turpināsies saslimstības pieaugums, balstoties uz citu valstu scenārijiem. Tomēr viņš neprognozē, cik aptuveni liels varētu būt pieaugums. Dumpis atzina, ka tas ir lielā mērā atkarīgs no tā, cik ātrā tempā spēs izplatīties Lielbritānijas Covid-19 paveids.

Šonedēļ Latvijā tika konstatēts jauns Covid-19 paveids. Liepājā tika atklāts, ka kāda persona ir saslimusi ar Ugandas Covid-19 veidu.

Kā atzina Dumpis, tad šobrīd par Ugandas celma bīstamību praktiski nekas nav zināms. Skaidrs ir vienīgi tas, ka šim paveidam ir līdzīga mutācija, kā citiem augsta riska celmiem.

"Mēs vērosim, kas notiks tālāk. Pagaidām šis celms ir tikai Liepājā."

Pašlaik nav veikti pietiekami daudz pētījumu, lai varētu pateikt, kāda ir Ugandas celma bīstamība. Dumpis uzsvēra, ka saistībā ar Lielbritānijas paveidu ir zināms tas, ka tas ir daudz "lipīgāks". Ir veikti divi lieli pētījumi, kas pierādījuši, ka inficējoties ar britu paveidu, tas palielina mirstības koeficientu.

Valdība šobrīd spriež par dažādiem ierobežojumiem, to iespējamu atvieglošanu. Dumpis ir pretējās domās.

"Es domāju, ka būs jāslēdz skolas un bērnudārzi. Daudz kas būs jāslēdz, ja mēs negribam atkārtot Igaunijas scenāriju."

Viņš cer, ka pašlaik valdībs analizē dažādus scenārijus, ierobežojumus, kas būtu jāpadara stingrāki, ja Latvijas saslimstības rādītāji pietuvosies Igaunijas scenārijam.

Katrai valstij ir jāizlemj savs veids, kā pastiprināt ierobežojumus, pauda Dumpis. "Es domāju, ka tagad mēs par loģisku sakartošanu nedrīkstam runāt, mēs varam runāt tikai par ierobežojumu pastiprināšanu."

Infektologs minēja, ka iecere par mazo veikalu atvēršanu šajā situācija ir noraidāma rīcība.

Skeptiski Dumpis izsakās arī par aviosatiksmes atjaunošanu ar trešajām pasaules valstīm.

"Es raugos negatīvi, sevišķi negatīvi raugos uz to, ka Latvijas iedzīvotāji lido ar čarterreisiem uz atpūtas vietām."

Viņš atzina, ka Latvija jau iepriekš trīs reizes ir "iekritusi" ar iedzīvotāju ielidošanu vai iebraukšanu no ārzemēm. Kā piemērus viņš minēja, ka pagājušajā gadā viens no gadījumiem saistās ar slēpotāju atgriešanos no kūrortiem, savukārt augustā un septembrī tas saistījās ar atgriešanos no ceļojumiem, un decembrī, janvārī ar cilvēku atgriešanos no Lielbritānijas.

Viņš atzina, ka tas ir pierādījies ar sekvenēšanas palīdzību. Ticēt tam, ka ieceļošana no ārzemēm neatnesīs jaunus vīrusa variantus, vai nepalielinās saslimstibas riskus, ir nepamatoti.

"Manā ieskatā nav iespējams izkontrolēt cilvēku plūsmu, kas iebrauc gan uz Viļņu, gan Tallinu, gan Rīgu, ar šiem resursiem un attieksmi kāda ir Latvijā."

Dumpis cerīgi raugās uz vasaru. Viņš pauda, ka turpmākos divus mēnešus līdz vasarai ir nepieciešams savākties. Zināms tas, ka lielas vakcinācijas nebūs.

"Mums ir divi mēneši. Mums nav vakcīnu. Mums ir jābūt īpaši uzmanīgiem. Mums ir blakus Igaunijas piemērs, mēs nedrīkstam nonākt Igaunijas scenārijā."

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais