Kādas izmaiņas gaidāmas vakcinēšanas procesā pēc "AstraZeneca" potes apturēšanas?

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Ņemot vērā "AstraZeneca" apturēšanas uz laiku ietekmi uz Latvijas vakcinācijas procesu, patlaban netiek izslēgta iespēja, ka personu ar hronisko slimību vakcinēšana varētu nesākties kā plānots - pēc 22.marta, valdības sēdē sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Paredzēts, ka iedzīvotāji ar hroniskām slimībām vakcīnu varēs saņemt pie sava ģimenes ārsta, ja mediķis vakcinē. Tāpat poti pret Covid-19 varēs saņemt ārstniecības iestādē bez nosūtījuma, ja pacients ir reģistrēts kādā no četriem slimību reģistriem.

Savukārt pārējos gadījumos vakcīnu varēs saņemt ārstniecības iestādē ar e-nosūtījumu no sava ģimenes vai ārstējošā ārsta, vai arī slimnīcā, saņemot ārstēšanu.

Šīs prioritārās grupas vakcinācijas sākšana, kā atzīmēja ministrs, būs atkarīga no pieejamo vakcīnu apjoma.

Līdz ar lēmumu Latvijā uz laiku apturēt vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19 šīs nedēļas mērķis ir pret jauno koronavīrusu sapotēt kopumā 4000 cilvēku, valdības sēdē pavēstīja veselības ministrs.

Iepriekš veselības resors šai nedēļai bija izvirzījis mērķi pret Covid-19 vakcinēt vidēji 3000 cilvēku dienā.

Latvija 15.martā saņēmusi 1170 "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas devu, savukārt 19.martā vēl gaidāma 2400 "AstraZeneca" piegāde, kas tika samazināta no sākotnēji plānotajiem 15 400 devu. Savukārt 21.martā plānots saņemt 16 800 "Moderna" vakcīnas devu.

Pēc ministra paustā, līdz 14.martam vakcinācijas procesā kopumā iesaistījusies 831 ārstniecības iestāde un ģimenes ārsts.

Vadoties pēc ministra sniegtās informācijas, patlaban Latvijā varētu būt 26 794 "AstraZeneca" vakcīnas devas, kas līdz šim nav izlietotas vai rezervētas otrajai devai.

Lēmumu par potēšanas ar "AstraZeneca" vakcīnām apturēšanu uz laiku Pavļuts raksturoja kā "pagaidu pauzi līdz info ienākšanai un situācijas noskaidrošanai". "Mēs ceram, ka vēl šonedēļ, ienākot papildu lēmumiem no Eiropas Zāļu aģentūras un no tām valstīm, kuras veic izpēti, varēsim atjaunot vakcināciju ar "AstraZeneca"," sacīja politiķis.

Kā ziņots, papildu piesardzības nolūkā Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), Imunizācijas valsts padome (IVP), ZVA un Veselības inspekcija (VI) ir rekomendējušas Latvijā uz laiku apturēt vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19.

Nacionālā veselības dienesta apkopotā informācija liecina, ka līdz šim ar vakcīnu "AstraZeneca" Latvijā vakcinēti 52 504 cilvēki, tostarp 28 personas, kas saņēmušas abas šīs vakcīnas devas.

Kā aģentūru LETA informēja ZVA, lēmums pieņemts, balstoties uz ziņojumiem no atsevišķām Eiropas Savienības valstīm par trombembolijas un līdzīgiem gadījumiem, kas novēroti dažādos laika posmos pēc vakcīnas saņemšanas.

Vienlaikus SPKC, IVP, ZVA un VI uzsver, ka līdz šim nav datu par cēloņsaistību starp vakcināciju un nopietniem veselības traucējumiem. Lēmums uz laiku līdz divām nedēļām apturēt vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnu pieņemts tikai papildu piesardzības nolūkā līdz brīdim, kad tiks saņemta informācija par cēloņsaistības izvērtēšanu par līdz šim ziņotajiem gadījumiem.