Pagājušajā nedēļā izmantoti 100% no testēšanas kapacitātes

© Valery Sharifulin/TASS/Scanpix/Leta

Pagājušajā nedēļā darbdienās sasniegta Covid-19 testēšanas maksimālā kapacitāte, valdības sēdē sacīja Latvijas Covid-19 laboratoriju tīkla koordinators Sergejs Ņikišins.

Pagājušajā nedēļā vidēji darbdienās paņemti 16 343 paraugi, taču testēšanas kopējā kapacitāte ir 16 300 paraugu, kas nozīmē, ka izmantoti 100% no testēšanas kapacitātes.

Savukārt brīvdienās vidēji paņemti vien 4813 iztriepju paraugi, lai gan testēšanas kapacitāte brīvdienās ir 10 900, kas nozīmē, ka tiek izmantoti 44% no pieejamās kapacitātes.

Pagājušajā nedēļā paņemto siekalu testu skaits skrīninga nolūkā audzis par 31,8%, informēja Ņikišins.

Viņš sacīja, ka šīs nedēļas laikā no laboratorijām apkopos informāciju par to, cik katra no tām vēl var palielināt jau esošo Covid-19 testēšanas kapacitāti.

Ņikišins informēja, ka no visiem pozitīvajiem testiem ar sekvencēšanas metodi pārbaudīti 5,5% testu. Pagājušajā nedēļā Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra laboratorijā no 96 sekvenētajiem paraugiem Lielbritānijas Covid-19 paveids tika konstatēts 22 gadījumos jeb 23% gadījumu, kā arī identificēti Covid-19 slimību izraisošā vīrusa Ugandas jeb A.23.1 paveida septiņi gadījumi, kas lokāli izplatījušies Liepājā.

Savukārt E. Gulbja laboratorijā, kas veic sekvenēšanu, apskatītajos 592 pozitīvajos paraugos Lielbritānijas paveids atklāts 24,6% gadījumu, norādīja Ņikišins.

Latvijā

Satiksmes ministrija (SM) ir sagatavojusi grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā, ar kuriem plānots palielināt valsts pamatbudžeta ieņēmumus no autoceļu lietošanas nodevas 2025.gadā 25,765 miljonu eiro apmērā, kā arī turpmāk ik gadu 25,105 miljonu eiro apmērā, izriet no Finanšu ministrijas (FM) informatīvā ziņojuma, kuru ceturtdien skatīs valdība.