Latvijas Pasts sestdienās preses izdevumus, visticamāk, nepiegādās

Latvijas Pasts, visticamāk, nolēmis no nākamā gada preses izdevumus sestdienās nepiegādāt, liecina biznesa portāla "Nozare.lv" rīcībā esošā neoficiālā informācija. "Neatkarīgā Rīta Avīze" līdz ar vairākiem citiem laikrakstiem iznāks piecas dienas nedēļā

Latvijas Pastā šo informāciju šodien atturējās komentēt. Rīt, 29.oktobrī, notiks preses konference, kurā plānots stāstīt par turpmāko Latvijas Pasta sūtījumu piegādes modeli.

Šodien notika Latvijas Pasta valdes sēde, kurā tika lemts, vai 2011.gadā piegādāt preses izdevumus arī sestdienās.

Latvijas Preses izdevēju asociācijas valdes priekšsēdētāja vietnieks Guntars Līcis biznesa portālam "Nozare.lv" apstiprināja, ka arī esot dzirdējis par lēmumu presi sestdienās vairs nepiegādāt.

"Ja šīs baumas ir patiesas, tad esam plānojuši reaģēt uz šādu lēmumu, vēršoties, pirmkārt, pie atbildīgā ministra un tad pie Saeimas deputātiem, lai tiek skaidrots, kādēļ ir pieļaujama situācija, ka mēnesi pēc abonēšanas kampaņas sākuma Latvijas Pasts var atļauties šādi rīkoties. Tādejādi tiek muļķoti Latvijas iedzīvotāji. Taču mēs gribam rīt dzirdēt Latvijas Pasta vadītāja viedokli, vai preses piegāde netiks nodrošināta jau ar nākamo vai 2012.gadu," skaidro Līcis.

Viņš piebilda, ka no šī Latvijas Pasta lēmuma cietīs 24 reģionālie laikraksti, kuriem tirāža kopumā ir 80 000. Pēc asociācijas aprēķiniem, laikrakstus sestdienās varētu nesaņemt 240 000 Latvijas iedzīvotāju.

"Zaudējumi patlaban ir neprognozējami, bet no šāda soļa noteikti cietīs ne tikai reģionālie laikraksti, bet arī pats Latvijas Pasts," teica Līcis.

Arī laikraksta "Diena" un iknedēļas žurnāla "SestDiena" izdevēja AS "Diena" kontrolpakates īpašnieks Viesturs Koziols apstiprināja, ka "esot dzirdējis" informāciju par laikrakstu nepiegādāšanu sestdienās.

"Ja tāda informācija rīt tiks apstiprināta, domāsim, kā risināt preses izdevumu piegādi. Ja šis lēmums būs par preses nepiegādāšanu, tomēr mēģināsim izdarīt visu, lai klienti arī sestdienās saņemtu mūsu izdevumus," komentē Koziols.

Viņš arī piebilda, ka patlaban nav vēl rēķināts, kādi būtu zaudējumi no Latvijas Pasta lēmuma sestdienās preses izdevumus nepiegādāt.

Savukārt "Latvijas Avīzes" izdevēja AS "Lauku Avīze" padomes priekšsēdētājs Viesturs Serdāns saka, ka šādam iespējamam Latvijas Pasta lēmumam jau esot gatavojušies.

"Mēs saprotam Latvijas Pasta stāvokli, un uzskatu, ka tā būtu finansiāli loģiska rīcība. Mums tas lielas problēmas nesagādās, jo vienīgais, par ko vajadzēs domāt, ir žurnāla "Praktiskais Latvietis" izdošanas dienas maiņa," piebilst Serdāns.

Kā ziņots, 29.septembrī Latvijas Pasts paziņoja, ka apsver iespēju preses izdevumus piegādāt piecas reizes nedēļā, jo liela daļa nacionālo dienas laikrakstu no nākamā gada vairs neiznāks sestdienās.

Nākamgad piecas reizes nedēļā iznāks tādi nacionālie dienas laikraksti kā "Neatkarīgā Rīta Avīze", "Telegraf", "Čas" un "Latvijas Avīze", liecina informācija Latvijas Pasta abonēšanas katalogā 2011.gadam.

Savukārt sešas reizes nedēļā plāno iznākt laikraksti "Diena" un "Vesti Segodņa".

Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs Aivars Veiss septembra nogalē atzina, ka lēmums esot atkarīgs no tā, par ko izdošoties vienoties ar preses izdevējiem. Latvijas Pastam preses piegādes ir trešā nozīmīgākā ieņēmumu pozīcija, kas veido 11%-12% no visiem uzņēmuma ieņēmumiem.