Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

Pēc "Muzikālās bankas" Latvijas Radio uzdots izstrādāt iekšējo kārtību drošībai Covid-19 laikā

© Ekrānuzņēmums no Youtube/RE!/Latvijas Televīzija

Izvērtējot epidemioloģiskās drošības prasību ievērošanu "Muzikālās bankas 2020" ceremonijas norises laikā, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) nav konstatējusi būtiskus pārkāpumus raidījuma norisē, bet, lai turpmāk novērstu riskus epidemioloģisko pasākumu ievērošanā, Latvijas Radio ir uzdots izstādāt iekšējo kārtību veselības un drošības kontrolei nākamajiem pasākumiem Covid-19 pandēmijas laikā, aģentūrai LETA pastāstīja NEPLP locekle Ieva Kalderauska.

Izvērtējot epidemioloģiskās drošības prasību ievērošanu "Muzikālās bankas 2020" ceremonijas norises laikā, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) nav konstatējusi būtiskus pārkāpumus raidījuma norisē, bet, lai turpmāk novērstu riskus epidemioloģisko pasākumu ievērošanā, Latvijas Radio ir uzdots izstādāt iekšējo kārtību veselības un drošības kontrolei nākamajiem pasākumiem Covid-19 pandēmijas laikā, pastāstīja NEPLP locekle Ieva Kalderauska.

Ņemot vērā, ka arī Latvijas Televīzija rīko līdzīgus pasākumus, drošības noteikumu izstrāde uzdota arī Latvijas Televīzijai. Padomes ieskatā, bez šādas iekšējās kārtības izstrādes un ieviešanas līdzīgu pasākumu rīkošana turpmāk nav pieļaujama.

Izvērtējot saņemtos skaidrojumus no Latvijas Radio, Latvijas Televīzijas un saņemto viedokli no Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC), Kalderauska norādīja, ka "Muzikālās bankas 2020" translācijai Latvijas Radio bija izstrādājis nepieciešamos epidemioloģiskās drošības noteikumus un ar tiem bija iepazīstināti arī visi pasākuma dalībnieki. Taču iztrūka kontroles mehānisms, kā nodrošināt pilnīgu šo noteikumu ievērošanu un novērst pasākuma dalībnieku neapdomīgu un spontānu rīcību, sacīja Kalderauska.

Viņa stāstīja, ka Latvijas Radio bija izstrādājis gan epidemioloģiskās drošības prasības, gan sociālās distancēšanās noteikumus "Muzikālā banka 2020" mēģinājumu un tiešraides laikā, kuros bija iekļauti atbildīgo iestāžu ieteikumi, kā arī tika paredzētas papildu drošības prasības "Muzikālās bankas" dalībniekiem. Pēc Kalderauskas sacītā, ar noteikumiem bija iepazīstināti visi "Muzikālās bankas 2020" klātienes norisē iesaistītie dalībnieki, tostarp mūziķi, tehniskais un administratīvais personāls, apkalpojošais personāls. Katrs no dalībniekiem parakstīja apliecinājumu par šo noteikumu ievērošanu.

Ņemot vērā konstatēto, padome ir uzdevusi Latvijas Radio nekavējoties izstrādāt iekšējo kārtību ar mehānismu veselības, drošības un aizsardzības noteikumu ievērošanas kontrolei, lai turpmāk novērstu riskus saistībā ar epidemioloģiskās drošības pasākumu ievērošanu sabiedrisko mediju rīkotajos pasākumos. Tā kā līdzīga apmēra pasākumus rīko arī Latvijas Televīzija, šāds uzdevums dots arī televīzijai.

NEPLP savu atzinumu ir iesniegusi arī Kultūras ministrijai.

LETA jau ziņoja, ka NEPLP kā sabiedrisko mediju kapitāldaļu turētājs plāno rūpīgi izvērtēt situāciju ar drošības noteikumu ievērošanu Latvijas Radio rīkotās "Muzikālās bankas" translācijas laikā. Skaidrojumu par drošības noteikumu ievērošanu NEPLP lūgs arī Latvijas Televīzijai, kas nodrošināja pasākuma tiešraidi. Tāpat Kalderauska atzīmēja, ka NEPLP ir saņēmusi KM lūgumu izvērtēt epidemioloģisko noteikumu ievērošanu "Muzikālās bankas" pasākumā, un tas tiks darīts tuvākajā laikā.

Jau ziņots, ka, Latvijas Radio ieskatā, "Muzikālās bankas 2020" organizators ir ievērojis valstī noteikto kārtību epidemioloģiskās drošības nodrošināšanai - normatīvo regulējumu un vadlīnijas.

Latvijas Radio pārstāve Ieva Aile pavēstīja, ka lēmums par tiešraides organizēšanu "Muzikālai bankai" pieņemts, balstoties uz konsultācijām ar KM un SPKC speciālistiem. Tāpat tiešraide rīkota, ievērojot KM izstrādātās vadlīnijas sociālās distancēšanās nodrošināšanai filmēšanas un profesionālās skatuves mākslas mēģinājumu procesā valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā. Balstoties uz šīm vadlīnijām un konsultācijām ar SPKC, radio veica virkni izmaiņu ierastajā "Muzikālās bankas 2020" norises kārtībā - finālšovam tika mainīta norises vieta, un no Daugavpils tas tika pārcelts uz Rīgu, VEF Kultūras pili, organizējot tiešraidi bez skatītāju klātbūtnes.

Aile vērsa uzmanību, ka visi mākslinieki, tehniskais personāls, radošā un apkalpojošā komanda veica testus koronavīrusa noteikšanai. Tāpat bija izstrādāti noteikumi sejas masku lietošanai - bez mutes un deguna aizsega mākslinieki varēja atrasties tikai uz skatuves priekšnesuma sniegšanas brīdī.

Pēc Latvijas Radio pārstāves paustā, dalībnieku plūsma tika regulēta ar pielāgotu zonējumu un algoritmu starpniecību, tika nodrošināta mikrofonu dezinfekcija pēc katra priekšnesuma un daudzi citi preventīvie pasākumi. Ar epidemioloģiskās drošības noteikumiem tika iepazīstināti mūziķi un viss apkalpojošais personāls, katrs no tiem individuāli parakstījis apliecinājumu par šo noteikumu ievērošanu.