Prognoze nākamajai nedēļai: kļūs vēsāks un dažās naktīs atgriezīsies sals

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Nākamās nedēļas sākumā gaisa temperatūra vēl sasniegs +1..+6 grādus, pēc tam kļūs nedaudz vēsāks. Dažās naktīs sals var pastiprināties līdz -10 grādiem. Debesis palaikam skaidrosies, vietām īslaicīgi snigs, vējš galvenokārt pūtīs lēni.

Svētdien dienā starp mākoņiem daudzviet uzspīdēs saule, brīžiem līs, vietām gaidāmas īslaicīgas lietusgāzes ar krusu vai sniegu.

Mērens dienvidaustrumu vējš pāries dienvidu, dienvidrietumu vējā, gaidāmas brāzmas līdz 9-14 metriem sekundē.

Gaisa temperatūra būs 0..+4 grādi naktī un +3..+8 grādi dienā.

Rīgā svētdien brīžiem līs, vējš mēreni pūtīs no dienvidu puses un gaiss iesils līdz +7 grādiem.

Naktī uz pirmdienu daudzviet gaidāmi nokrišņi, galvenokārt lietus un slapjš sniegs, kas ar pārtraukumiem turpināsies līdz pirmdienas pēcpusdienai.

Pastiprinoties anticiklona ietekmei, nokrišņu daudzums mazināsies, un, lēnam vējam iegriežoties no ziemeļrietumiem, valstī ieplūdīs aukstāka gaisa masa un lietus pakāpeniski pāries sniegā, nakts stundās atgriezīsies neliels sals un arī dienās gaisa temperatūra būs vien nedaudz virs nulles.

Trešdien īslaicīgi snigs lielākajā daļā valsts teritorijas, vietām sniegs pāries arī lietū, tomēr darba nedēļas otrajā pusē būtiski nokrišņi netiek prognozēti. Pūtīs lēns vējš un gaisa temperatūra, iestājoties naktij, pazemināsies līdz -5 grādiem, un arī diennakts gaišajās stundās dažviet gaidāms neliels sals.

Atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotajai informācijai marta pirmās dekādes vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija -1,1 grāds, kas ir 0,7 grādi virs normas.

1.martā 15 novērojumu stacijās tika pārspēts siltuma rekords, Mērsragā termometra stabiņš pakāpās līdz +13,0 grādiem, savukārt zemākā gaisa temperatūra bija -21,8 grādi 9.marta saullēktā Zosēnos.

Vidējais nokrišņu daudzums mēneša pirmajā dekādē bija deviņi milimetri jeb 67% no normas. Biezākā sniega sega novērojumu stacijās bija 23 centimetri Alūksnē un Priekuļos 10.martā.