Premjers: Vakcinācijas process sākotnēji bija lēns, pateicoties Veselības ministrijas ierēdņiem

© AFP/Scanpix/Leta

Vakcinācijas pret Covid-19 process Latvijā sākās lēni lielā mērā tādēļ, ka Veselības ministrijas (VM) ierēdņi pie pirmās "Pfizer"/"BioNTech" ražoto vakcīnu sadales piekrita tikai 11% no visiem piedāvātajiem vairāk nekā 800 000 vakcīnu, šodien, ziņojot par valdības darbu 2020.gadā, sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš uzsvēra, ka izeja no Covid-19 pandēmijas ir vakcinācija, vienlaikus atzīstot, ka sākotnēji vakcinācijas process Latvijā sācies lēni. Kad Ministru kabinets uzzinājis par VM ierēdņu atteikšanos no vairuma piedāvāto vakcīnu, esot mainīta situācija un valdība pasūtījusi papildu vakcīnas.

Pēc viņa paustā, gaidāms, ka trīs mēnešu laikā Latvijā ienāks aptuveni divi miljonu vakcīnu pret Covid-19 devu. "Ja mēs tās izpotēsim, vairāk nekā puse valsts būs saņēmusi vismaz vienu poti, un uz jūlija sākumu varēsim atgriezties daudz normālākā ikdienā, nekā tas ir tagad," teica Kariņš.

Tāpat viņš akcentēja, ka "atslēga" ir lielais vakcinācijas centru skaits. Kariņš norādīja, ka valdība skatīs ziņojumus no Vakcinācijas projekta biroja par vakcinācijas centru gatavību. "Vakcīnas ir pasūtītas, un galvenais ir spēt tās izpotēt, un lai cilvēki labprātīgi, brīvprātīgi piesakās to darīt," atzīmēja premjers.

Ziņojumā par valdības darbu aizvadītajā gadā Kariņš uzsvēra, ka rīt aprit gads, kopš valdība pērn izsludināja ārkārtējo situāciju. "Pavasarī mēs kopīgiem spēkiem spējām ļoti īsā laikā pieņemt ļoti izlēmīgus un izšķirošus lēmumus, kas pirmo vilni ļoti ātri nospieda," atzīmēja Ministru prezidents, vienlaikus piebilstot, ka, iepretim citām Eiropas valstīm, Latvija nepiedzīvoja lielu Covid-19 pieaugumu pavasarī, un vasaru iedzīvotāji varēja pavadīt bez būtiskiem ierobežojumiem, tomēr rudenī situācija izmainījās.

"Ja pavasarī visi bijām gatavi kopīgiem spēkiem ļoti ātri pieņemt izšķirīgus lēmumus, tad rudens posmā ne ekspertiem, ne valdībai, ne sabiedrībai nebija gatava uz tik radikāliem soļiem, kādiem bijām gatavi un kādus spērām pavasarī," pauda premjerministrs.

Kopš Covid-19 kulminācijas ap Jauno gadu, kad ieviesti stingrāki ierobežojumi, Covid-19 vilni izdevies mēreni samazināt. Pēc viņa paustā, Latvijā pirmais Covid-19 vilnis "gandrīz neparādījās", otrais bija mērens, un līdz šim Latvijai izdevies izvairīties no trešā viļņa. Premjers uzsvēra, ka tas izdevies, tikai pateicoties kopīgam darbam.

Tāpat viņš atzina, ka šī krīze vēl nav beigusies, jo saslimstības rādītāji aizvien ir augsti, tomēr no tās ir izeja, proti, vakcinācija.