Premjers: Mēs neplānojam neko slēgt, kas šobrīd darbojas

© AFP/Scanpix/Leta

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš LTV raidījumā "Rīta panorāma" atzina, ka eksperti pašlaik strādā pie izvēlētā scenārija, turpmākās Covid-19 situācijas stabilizēšanai. Ceturdien par to lems valdībā. 

Valdībai tika piedāvati divi varianti turpmākajai rīcībai. Ministru kabinets izlēma par labu A varinatam. Tādējādi nostiprinot esošos ierobežojumus, lai, par spīti jaunajam Covid-19 paveidam, tiktu samazināta saslimstība.

"Tas ir mūsu galvenais mērķis visā šajā procesā."

Otrs scenārijas saistījās ar "cieto" mājsēdi. Premjers atzina, ka šim plānam nebija atbalsts, jo, skatoties uz esošo Covid-19 situāciju Latvijā, lēnām saslimstība mazinās.

Valdības sēdē ministri ar ekspertiem vienojās, ka viņi izstrādās līdz galam izvēlēto scenāriju, lai varētu nostiprināt esošos ierobežojumus. Kariņš pauda, ka līdz ceturtdienai eksperti turpinās strādāt pie izstrādātā scenārija un to izskatīs valdība.

Kariņš atzina, ka šis scenārijs saturs vairāku faktoru kombināciju. Viens no faktoriem saistās ar attālināto darbu.

"Tas ir tiem uzņēmumiem, kas to var darīt," daudzi strādā attālināti, taču daudzi, kuri varētu strādāt no mājam ir atsākuši doties uz darbu klātienē, tādējādi, viņaprāt, pieaug saslimstība.

Eksperti izstrādās un piedāvās, kā varētu kontrolēt attālinātā darba norisi.

Ražojošie uzņēmumi bez jebkādiem iemesliem varēs turpināt darbu klātienē. Šie uzņēmumi varēs strādāt klātienē, jo, kā uzsvēra Kariņš, tad tie ir ļoti svarīgi valsts tautsaimniecībai.

"Mūsu ražojošie uzņēmumi kopumā ir bijuši ļoti atbildīgi," tie ir ieviesuši labas kontroles sistēmas.

Tās nozares, kuras ir atsākušas darbu klātienē, piemēram, frizieri, manikīri varēs turpināt darbu.

"Mēs neplānojam neko slēgt, kas šobrīd darbojas."

Tomēr, kas saistās ar veikalu atvēršanu, par to vēl noris diskusijas.

Premjers skaidroja, ka piedāvātais ekspertu turpmākās situācijas scenārijas paredz to, ka ir jānostirpina esošie ierobežojumi. Tādējādi, lai saslimstība mazinātos un pēc trim nedēļām jeb Lieldienām, varētu pakāpeniski atvērt tās nozares, kas šobrīd ir slēgtas. Līdz ar to premjers uzskata, ka mazo veikalu atvēršana, piemēram, nākamnedēļ nav iespējama.

"Es nevaru iedomāties to šajā varinatā. Ekspertu ieteikums ir šobrīd vēl nogaidīt."

Viņš minēja, ka ļoti daudzās valstīs ir redzams, ka Covid-19 trešais vilnis izplatās. Latvija ir no nedaudzajām valstīm, kur saslimstība pašlaik samazinās. Tāpēc ļoti svarīgi ir turpināt visu iesākto, lai Latvijā nenotiktu Igaunijas scenārijs.

Eksperti esot ļot skaidri pauduši, ka šis nav laiks, lai varētu kaut ko vērt vaļā.

"Viņi piedāvāja vēl vienu variantu, ka vēl vairāk visu varētu slēgt, taču tas netika izvēlēts. Izvēlētais varinats paredz noturēt un pastiprināts esošos ierobežojumus."

Līdz ar to pēc trim nedēļām, iespējams, varētu pakāpeniski atvērt, piemēram, veikalus, uzsvēra Kariņš.

Premjers atzina, ka vakar valdības sēdē tika uzklausīts Vakcinācija biroja turpmākās potēšanas redzējums. Viņš pauda, ka plāns izskatījās ļoti labs un cerams, ka tas darbosies.

"Mani jau neinteresē shēmas un tabulas, bet interesē konkrētas vietas. Teoriju mēs esam uzklausījuši, tagad mums vajag reālu rīcību," tā Kariņš izteicās par vakcinācijas centru veidošanu.

Premjerministrs atzina, ka otrajā ceturksnī, sākot no aprīļa, trīs mēnešu laikā ir gaidāmas līdz pat 2 miljoniem vakcīnu devas. Tādējādi tas nozīmējot to, ka nedēļā varētu vakcinēt ap 170 tūkstošiem iedzīvotāju. Šobrīd nedēļā tiek vakcinēti ap 19 tūkstošiem iedzīvotāju, tādējādi būtu nepieciešams palielināt potēšanas kapacitāti 10 reizes.

Par spīti tam, ka Latvija vakcinēšanas tempa ziņā ir viena no lēnākajām Eiropas Savienības valstīm, pateicoties vakcīnu trūkumam, Kariņš skaidroja, ka pašlaik netiek apsvērts variants iegādāties "Sputnik V" vakcīnas pirms tās apstiprina Eiropas Zāļu Aģentūra.

"Valdībā neesam šādus varinatus izskatījuši. Mēs uzticamies Eiropas Zāļu Aģentūras vērtējumam."

Šobrīd Latvija ir iegādājusies papildus 1,1 miljinus "Pfizer" vakcīnas, kas atceļos otrajā ceturksnī. Ja šobrīd Latvijā ierastos vakcīnu krava ar 100 tūkstošiem devu, premjers uzskata, ka mēs nespētu tās izpotēt nedēļas laikā.

Vakar "Rīta panorāmā" Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece pauda, ka varētu pastāvēt, iespējama, ministru nomaiņa.

Kariņš atzina, ka šobrīd par to nedomā.

"Es šobrīd koncetrējos, kā pēdejos divus gadus esmu koncentrējies, uz darāmajiem darbiem."

Viņš pauda, ka vienu ministru jau ir nomainījis, viens ministrs pats aizgāja. Tomēr, ja būs nepieciešamība, tad tiks nomainīts kāds ministrs, taču šobrīd par to netiek plānots.

"Reizēm viens otrs liek par sevi aizdomāties, bet kopumā komanda strādā," tā valdības darbu komentēja premjers.

Latvijā

Šā gada 17. septembrī Augšdaugavas novada, Kalkūnes pagastā dega vieglā automašīna “BMW X5”. Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja amatpersonas, veicot operatīvos pasākumus, aizturēja 1973. un 1986. gadā dzimušos vīriešus par ļaunprātīgu automašīnas aizdedzināšanu. Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess un turpinās izmeklēšana, informē Valsts policija.