Trīs slimnīcās Covid-19 pacientiem paredzēto gultasvietu noslodze pārsniedz 75%

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Pašlaik tikai trīs Latvijas slimnīcās Covid-19 pacientiem paredzēto gultasvietu noslodze pārsniedz 75%, kas ir mazāk nekā nedēļu iepriekš, liecina valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdei iesniegtie Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Katastrofu medicīnas centra dati.

Lielākā noslodze ir Balvu slimnīcā, kur aizņemtas visas gultas. Jau iepriekš slimnīcas vadība skaidroja, ka tas saistīts ar strauju Covid-19 britu paveida izplatību reģionā.

Jelgavas slimnīcā aizņemti 80% no Covid-19 pacientiem paredzētajām gultām, bet Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) - 78%. RAKUS iepriekš ir lēsusi, ka tā līdz šim apkalpojusi aptuveni trešdaļu no visiem Covid-19 pacientiem.

Aizvadītajā nedēļā lielākā noslodze bijusi Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības Balvu slimnīcā, Ludzas medicīnas centrā, Jelgavas slimnīcā un Jūrmalas slimnīcā.

Pašlaik vidējā gultasvietu noslodze ir 63%. Laikā no aizvadītās nedēļās līdz šīs nedēļas sākumam darba dienās vidēji bija aizņemti 68% Covid-19 pacientiem paredzēto gultu, bet aizvadītajās brīvdienās vidējā noslodze vidēji bijusi 64%.

Lai arī iepriekš bija samazinājies Covid-19 pacientiem pārprofilēto gultu skaits, nedēļas laikā tas ir audzis par 1%. Pašlaik iestādēs ir 1196 šādas gultas.

Nozarē strādājošie vairākkārt ir uzsvēruši, ka lielākās problēmas rada nodrošināt medicīnas personālu, kas varētu aprūpēt Covid-19 pacientus, bet gultasvietu izveide ir vieglāka.

Katastrofu medicīnas centra vadītāja Dita Heiberga sēdē atzina, ka, neskatoties uz stacionēto Covid-19 pacientu skaita samazināšanos, lēnām pieaug kopējais stacionēto pacientu skaits arī ar citām saslimtībām. Turklāt intensīvajā terapijā katrs piektais pacients ir Covid-19 slimnieks, un kopumā aizņemta aptuveni puse no Covid-19 pacientiem paredzētā intensīvās terapijas gultasvietu skaitu.

Samazinājies arī medicīnas personāla skats, kas nevar pildīt darba pienākumus, saslimstot ar Covid-19 vai iegūstot sasirgušā kontaktpersonas statusu.

Jau ziņots, ka pirmdien pirmo reizi nepilnu piecu mēnešu laikā pozitīvo Covid-19 gadījumu īpatsvars pret testētajiem ir bijis mazāks par 4%, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Aizvadītajā diennaktī Latvijā veikti 15 633 Covid-19 testi, līdz ar to pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem bijis 3%. Pēdējo reizi zemāks pozitīvo gadījumu īpatsvars datēts ar 22.oktobri, kad tas bija 2,9%.

SPKC iepriekš skaidroja, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 4% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Aizvadītajā diennaktī Latvijā reģistrēti 472 jauni saslimšanas ar Covid-19 gadījumi un saņemta informācija par sešu ar Covid-19 sasirgušu personu nāvi.

Starp mirušajiem trīs cilvēki bijuši vecumā no 70 līdz 79 gadiem, divi - vecumā no 80 līdz 89 gadiem un vēl viens vecumā no 90 līdz 99 gadiem.

Latvijā reģistrēto Covid-19 gadījumu skaits līdz šim sasniedzis 90 997, bet mirušo Covid-19 pacientu skaits - 1705. Savukārt divu nedēļu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju ir 447,4.

Aģentūras LETA aprēķini liecina, ka pēdējo divu nedēļu laikā saslimšana ar Covid-19 Latvijā apstiprināta 8535 personām.

Svarīgākais