Mūrniece: Es neizslēgtu viena vai otra ministra nomaiņu; valdības darbs ir jāuzlabo

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece LTV raidījumā "Rīta panorāma" atzina, ka valdības darbs Covid-19 krīzes laikā ir jāuzlabo, tādējādi viņa neizlēdz iespējamu ministru nomaiņu.

Mūrniece atzina, ka pie ierobežojumu pastiprināšanas vai atvieglošanas strādā statēģiskā vadības grupa, operatīvā vadības grupa. Valdība šodien lems par turpmāko nākotni.

"Es teiktu, ka vērtējot pašreizējo situāciju, no vienas puses mēs varam to vērtēt ar tādu piesardzīgu optimismu, jo pēdējās dienās saslimušo skaits ir bijis mazāks."

Savukārt no otras puses Mūrniece atzina, ka pašlaik eksperti brīdina, ka Latvijā "ienāk" lipīgāks Covid-19 vīrusa paveids. Tādējādi Latvijā strauji var pieaugt saslimstības rādītāji, kā arī saslimušo personu skaits slimnīcās.

Mūrniece uzsvēra, ka viņu priecē fakts, ka drīzumā Latvijā ir gaidāmas salīdzinoši lielākas vakcīnu piegādes. Aprīlī Latvijā tiks piegādātas aptuveni 420 tūkstoši vakcīnu devu.

"Šobrīd mums ir jāsaglabā piesardzība un jādara viss, lai labie rādītāji nesamazinās."

Viņa pauda, ka vērtējot dažādus ierobežojumus ir jādomā par to, vai šie aizliegumi ir racionāli un samērīgi.

"Par to, cik ierobežojumi ir racionāli, ir runāts Saeimas komisijās. Vērtēšana notiek katru nedēļu. Diskusijas, kāpēc lielie veikali var strādāt, bet mazie nē, kāpēc viņiem ir striktāki ierobežojumi?"

Ne vienmēr no valdības tiek saņemti pietiekami argumentēti skaidrojumi, atzina Mūrniece.

Mūrniece pauda, ka valdībai ir jāmeklē veidi, kā labāk pasniegt informāciju un kā to skaidrot.

Iepriekš Valsts prezidents Egils Levits kritizēja valdības darbu krīzes laikā. Mūrniece pauda, ka situācija, kas izveidojā ar vakcīnu iepirkumu, radīja lielu "atsitienu" tam, cik droši mēs varam justies kā sabiedrība, gan viedokli par valdības darbu.

Pašlaik ir vērojama gaisma tuneļa galā. Vakcīnu iepirkums ir vien nedēļu jautājums, tā uzsvēra Ināra Mūrniece.

Tomēr no otras puses viņa atzina, ka šī ir pietiekami smaga koalīcija ar pieciem partneriem. Dažbrīd arī vienas partijas ietvaros ir dažādi viedokļi.

"Es teiktu, ka šobrīd valdība cenšas līdzsvarot ļoti pretēju sabiedrības grupu gaidas," viena daļa cilvēku vēlas, lai ierobežojumi tiktu atviegloti, savukārt citi kritizē valdības darbu par to, ka ierobežojumi ir pārāk "maigi".

Viņa atzina, ka valdības darbs ir jāuzlabo. Izveidojot stratēģiskās vadības grupu, tas jau tika darīts, iespējams, ir nepieciešams meklēt vēl kādu citu modeli, kas palīdzētu šajā situācijā.

"Es neizslēgtu viena vai otra ministra nomaiņu."

Mūrniece neminēja to par, kuru ministru nomaiņu viņa domā.

"Tas ir atkarīgs no tā, cik aktīvi būs paši ministri, cik racionāli būs plāni."

Saeimas priekšsēdētājai tika jautāts vai viņa piekrīt savam partijas biedram Robertam Zīlem, ka pašlaik būtu lietderīgi mainīt valdību un izraudzīties neitrālu premjeru, Mūrniece atteica, ka politikas kuluāros runā visu ko, bet viņa domājot, ka valdības nomaiņa krīzes situāciju nerisinās.

"Ierobežojumi ir tāpēc, lai sargātu cilvēku veselību. Tas ir jāspasaka skaidri, tad arī ierobežojumi ir jāvērtē."

Komentējot kulāros izskanējušos izteikumus par karantīnas režīma ieviešanu, Mūrniece atzina, ka pašlaik ir jāgaida ekspertu priekšlikumi.

Viņa uzsvēra, ka Latvija ir piedzīvojusi mājsēdes periodu un acīmredzot tas ir viens no faktoriem, kas ir palīdzējis stabilizēt saslimušo skaitu un samazināt Covid-19 rādītājus.

Ir izveidota stratēģiskā vadības grupa, kurā ir iesaistīti valdības sociālie partneri. Pašreiz kopistiski ar partneriem tiek spriests par dažādiem ierobežojumiem un to atvieglošanu.

Svarīgākais