Parakstīs vienošanos ar zinātniskajām institūcijām par Ls 2,18 miljonu piešķiršanu pētniecībai

Šodien Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) slēgs pirmās vienošanās ar septiņām zinātniskajām institūcijām par pētniecības projektu īstenošanu Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) aktivitātē "Atbalsts zinātnei un pētniecībai", informē izglītības un zinātnes ministres padomniece komunikācijas jautājumos Agnese Korbe.

Vienošanās parakstīs VIAA direktore Dita Traidās un zinātnisko institūciju vadība. Pasākumā piedalīsies arī izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS).

Kopējie līdzekļi 120 zinātniskajām institūcijām šajā aktivitātē ir 35 843 004 lati, bet pirmajām septiņām pētniecības organizācijām kopā - 2,18 miljoni lati.

ERAF aktivitāte "Atbalsts zinātnei un pētniecībai" finansē 120 zinātnisko institūciju izstrādātos projektus, kuri sekmē zinātnes un ražošanas integrāciju un pētniecības rezultātu ieviešanu atbilstoši valstī noteiktajiem prioritārajiem zinātnes virzieniem - agrobiotehnoloģija, informātika, biomedicīna un farmācija, enerģētika, materiālzinātne, meža zinātne, medicīnas zinātne, vides zinātne, inovatīvie materiāli, tehnoloģijas u.c.

Izglītības ministre uzsver, ka šis ir nozīmīgs atbalsts Latvijas zinātnes attīstībai, kas ir būtisks priekšnosacījums tautsaimniecības izaugsmei un valsts konkurētspējas stiprināšanai ilgtermiņā. Turklāt tieši šīs aktivitātes projektiem nodrošināta paaugstināta ERAF finansējuma likme 92,5% apmērā.

Vienošanās parakstīšana ar Rīgas Tehnisko universitāti (RTU), Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centru, Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūtu, Latvijas Universitāti (LU), Latvijas Organiskās sintēzes institūtu, Latvijas Lauksaimniecības universitāti (LLU) un Latvijas Universitātes aģentūru.

RTU projekts "Perspektīvu nanokompozītu izveide uz otrreizējo polimēru bāzes un to iegūšanas un pārstrādes tehnoloģiju izstrāde" paredz uz otrreizējo polimēru bāzes izveidot perspektīvu nanokompozītu un izstrādāt inovatīvas tehnoloģijas to iegūšanai un modificēšanai. Kopējā projekta summa - 241 466 lati, tajā skaitā ERAF līdzfinansējums - 223 356 lati, cits publiskais finansējums - 18 110 lati.

Savukārt Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs realizēs projektu "Jaunas universālas hepatīta B rekombinantās vakcīnas prototipa izstrāde", lai radītu hepatīta B universālas vakcīnas prototipu uz HBV kor-antigēna HBcAg un vīrusa preS daļas bāzes, kā arī tehnoloģiju augstas tīrības rekombinantā HBcAg-preS proteīna veidoto vīrusveidīgo daļiņu iegūšanai. Kopējā projekta summa - 369 872 lati, tajā skaitā ERAF finansējums - 342 131 lats, privātais finansējums - 17 893 lati, cits publiskais finansējums - 9848 lati.

Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūta projekts "Gaistošus organiskus savienojumus nesaturošu, uzsmidzināmu poliuretāna pārklājumu izstrādne no atjaunojamo izejvielu resursiem" paredz izstrādāt poliolu sistēmas no atjaunojamām izejvielām uzsmidzināmu poliuretāna pārklājumu ieguvei ar augstākām ekspluatācijas īpašībām nekā zināmiem šīs klases materiāliem un izslēgt no poliolu sistēmām viegli gaistošus organiskus savienojumus. Kopējā projekta summa - 237 169 lati, attiecināmo izmaksu kopsumma - 232 834 lati, tajā skaitā ERAF finansējums - 215 371 lats, cits publiskais finansējums - 17 463 lati.

LU realizēs projektu "Digitālais zenītteleskops gravitācijas lauka un tā anomāliju noteikšanai", lai izstrādātu zinātniski pamatotu, ar jaunām kvalitatīvām īpašībām digitāla zenītteleskopa modeļu un ar to saistītu jaunu vadības un datu apstrādes programmu, pārbaudītu to gravitācijas lauka un noteiktu anomālijas. Kopējā projekta summa - 228 839 lati, attiecināmo izmaksu kopsumma - 223 577 lati, tajā skaitā ERAF finansējums - 206 808 lati, cits publiskais finansējums - 16 769 lati.

Savukārt Latvijas Organiskās sintēzes institūta projektā "Inovatīvi katalītiskie procesi aktīvo farmaceitisko vielu iegūšanai" izstrādās inovatīvu sintētisko metodoloģiju paketi, kas būtu pielietojama pēc iespējas plašāka aktīvo farmaceitisko vielu un principiālo pusproduktu klāsta ražošanā, lai inovatīvo sintētisko metodoloģiju izstrādi balstītu uz katalītiskajiem procesiem un demonstrētu izstrādāto metodoloģiju pielietojumu vairāku reprezentatīvu aktīvu farmaceitisko vielu iegūšanas procesos. Kopējā projekta summa - 491 000 lati, tajā skaitā ERAF finansējums - 454 175 lati, privātais finansējums - 24 545 lati, cits publiskais finansējums - 12 280 lati.

LLU realizēs projektu "Meža resursu ilgtspējīgas apsaimniekošanas plānošanas lēmumu pieņemšanas atbalsta sistēma", lai izstrādātu meža resursu apsaimniekošanas un izmantošanas lēmumu pieņemšanas atbalsta sistēmas modeli un datu apstrādes programmas prototipu. Kopējā projekta summa - 417 864 lati, tajā skaitā attiecināmo izmaksu kopsumma - 409 800 lati, ERAF finansējums - 379 062 lati, cits publiskais finansējums - 30 738 lati.

LU aģentūras "LU Polimēru mehānikas institūts" projekts "Intelektuālas dielektrometrijas sistēmas un metodoloģijas izstrāde nemetālisku materiālu nesagraujošai testēšanai" paredz izstrādāt intelektuālas platjoslas dielektrometrijas sistēmas un inovatīvas testēšanas metodoloģijas nemetālisku materiālu daudzparametriskai nesagraujošai testēšanai. Kopējā projekta summa - 201 431 lats, tajā skaitā attiecināmo izmaksu kopsumma - 197 959 lati, ERAF finansējums - 183 112 lati, cits publiskais finansējums - 14 847 lati.

Aktivitātē atbalsts paredzēts arī Eiropas Sociālā fonda aktivitātē "Cilvēkresursu piesaiste zinātnei" izveidoto jauno zinātnieku darba vietu iekārtošanai un jauno zinātnisko darba grupu praktiskās ievirzes pētījumiem nepieciešamā aprīkojuma iegādei.

Zinātniskās institūcijas - zinātniskie institūti, augstskolas, augstskolu zinātniskie institūti - varēja pieteikties, izstrādājot projektu, kura minimālā attiecināmo izmaksu kopsumma ir 70 280 latu, bet maksimālā attiecināmo izmaksu kopsumma - 491 962 lati.

Svarīgākais