Prezidents: Mums nevajag, lai visi vakcinējas pret Covid-19

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Latvijas Valsts prezidents Egils Levits LTV raidījumā "Rīta panorāma" atzina, ka neskatoties uz iepriekšējām problēmām, pašlaik valdība ir ceļā uz vienotību.

Levits pauda, ka iepriekšējās nedēļās bija novērojams tas, ka valdībai trūka komandas vienotība.

"Pēdējie lēmumi rāda, ka valdība tomēr ir spējusi lielā mērā atrast kopēju valodu, kas ir ārkārtīgi svarīgi."

Šobrīd valdībai, prezidentaprāt, būtu jāuzlabo iekšējā komunikācija. Lai ministri savā starpā sazinātos ne tikai ar mirkoblogošanas vietnes "Twitter" palīdzību.

"Sākumā tā, protams, bija komanda," tā valdības vienotību skaidro Levits. Pašlaik ministru kabinets ir "ceļā" uz vienotu komandas darbu.

Viņš atzina, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš spēj vadīt komandu un redz visu situāciju kopumā. Sākotnēji ministri vairāk pievērsa uzmanību savai nozarei, taču visiem valdības locekļiem ir jāraugās uz Latviju kopumā.

Galvenokārt, prezidents uzsvēra, ka šajā brīdi ir svarīgi koriģēt esošo ierobežojumus, lai tiktu panākts rezultāts - samazinās cilvēku kontakts.

Ir jābūt skaidram virzienam. "Samazināt kontaktus kamēr mums nav pietiekoši liels procents vakcinēti cilvēki."

Viņš atzina, ka pašlaik tikai neliela daļa cilvēku ir vakcinēti, jo valstij ir pošu piegāžu trūkums. Levits pauda cerību, ka tiklīdz vakcīnas būs pietiekamā daudzumā, būs liels potēšanas pieaugums, tādējādi samazinot spiedienu uz ierobežojumiem. Tādējāi lēnām varētu sākt mazināt ierobežojumus.

"Es domāju, ka patlaban ierobežojumi noder pie tā saslimstības līmeņa, kāds mums ir pašlaik, kas ir viens no augstākajiem līmeņiem Eiropas Savienībā."

Valdības uzdevums ir atrast pareizos risinājumus starp saslimstību, kas ir jākontrolē un to, ka cilvēkiem ir nepieciešamas dažādas lietas, pakalpojumi, kuri ir tiešā kontaktā.

Prezidents noraidīja, ka pašlaik valstī vajadzētu ieviest pilnīgu karantīnas režīmu. Šāds karantīnas režīms nozīmētu to, ka cilvēki ārpus mājām varētu atrasties tikai vienu stundu.

"Tāds mums nekad Latvijā nav bijis, paldies Dievam nav bijis. Es ceru, ka tādu Latvijai nekad nevajadzēs," karantīnas režīmu skaidroja Levits.

Tomēr šāda ierobežojuma ieviešanu nevar izslēgt. Tāds varētu tikt ieviest, ja situācija krasi attīstītos ar jauno Covid-19 paveidu.

Pašlaik, galvenokārt, ir jākoncentrējas uz iedzīvotāju vakcināciju. Mērķis ir sasniegt, ka vakcinācijas temps nedēļā būtu 100 vai 150 tūkstoši vakcinētu personu jeb 20 vai 30 tūkstoši dienā. Vakar tika vakcinēts rekordliels cilvēku skaits, aptuveni 5400.

"Vakcinācijas process ir jāorganizē tā, lai tas notiktu pēc iespējas ātrāk," jo ilgāk vilcināsimies, jo smagākas sekas būs ekonomikai, atzina prezidents.

No vakcinācijas procesa ātruma ir atkarīga visa Latvija, sabiedrība, ekonomika. Tiklīdz būs pieejams lielāks skaits vakcīnu, tad šis process būtu jāpaveic ātri.

Pašlaik Eiropā tiek runāts, ka varētu ieviest vakcinācijas pases. Tas nozīmētu to, ka tie cilvēki, kuri ir saņēmuši poti, varētu nedoties pašizolācija vai neveikt Covid-19 testu, pēc ieceļošanas kādā valstī.

Tomēr, lai varētu ieviest šādas pases un tas būtu goidīgi, Levits uzskata, ka to vajadzētu darīt tad, ka visiem cilvēkiem būs brīva pieeja vakcīnām.

"Daudzi cilvēki vēlas tagad poti, bet rinda vēl nav pienākusi. Šādā gadījumā nav pareizi ieviest pases."

Levits uzsver, ka, iespējams, vakcinācijas pases varētu ieviest vasarā. Tādējādi cilvēki tiks motivēti vakcinēties.

"Mums nevajag, lai visi vakcinējas, bet, lai 70% no iedzīvotājiem būtu vakcinēti."

Svarīgākais