Cimdars mudina ļaut balsot pēc vēlēšanu reģistra

Veicot izmaiņas vēlēšanu kārtībā, vairāk būtu jādomā par plašāku iespēju radīšanu vēlētājiem, nevis par kādiem papildus drošības pasākumiem, šādu viedokli šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru masu medijiem pauda Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Kā skaidroja Cimdars, būtiskākais būtu radīt jaunas nobalsošanas iespējas tiem vēlētājiem, kuri nevar tikt līdz iecirkņiem neatkarīgi no tā, vai tas būtu Latvijā vai ārzemēs. To varētu nodrošināt vēlēšanu reģistra izveidošana gan Saeimas un pašvaldību vēlēšanās, gan referendumos, uzskata CVK vadītājs, skaidrojot, ka ārvalstīs esošajiem vai dzīvojošiem vēlētājiem, iepriekš reģistrējoties un uzrādot savas plānotās atrašanās adresi, vēlēšanu dienā nebūtu nepieciešams uzrādīt pasi, un tie varētu balsot pa pastu.

Cimdars uzskata, ka "vēlēšanu reģistram būtu jābūt pastāvīgi funkcionējošam, un tas nepārtraukti tiktu atjaunots, lai to no jauna jāveido uz katrām vēlēšanām".

Tomēr Cimdars piebilda, ka "šīs papildus iespējas no vienas puses varētu nest līdzi arī riskus, jo tās nevarētu uzraudzīt vēlēšanu novērotāji", tomēr "vēlēšanu kārtība būtu jāvērš par labu tieši iespējām". "Vai vēlētāji jaunām izmaiņām būs gatavi, mums jāsāk šos jautājumus diskutēt, bet tam tagad būs laiks līdz nākamajām vēlēšanām," piebilda amatpersona.

Runājot par šajās vēlēšanās ieviesto jauno sistēmu, kad Latvijas teritorija stingri tika sadalīta piecos vēlēšanu apgabalos, kuros katrā partijām bija jāpiedāvā savi deputātu kandidāti, Cimdars sacīja, ka šis bijis gadījums, kad "noteiktais mērķis un izvēlētais ceļš sakrīt". Grozījumi tuvinājuši deputātus vēlētājiem un atbilduši proporcionalitātes mērķiem.

Cimdars Zatleru informējis arī par elektronisko balsu skaitīšanas sistēmu, kas varētu būt ieguvums, ja to ieviestu visos vēlēšanu apgabalos Saeimas un pašvaldību vēlēšanās.

Šodien notikušajās sarunās tika izvērtēta 10.Saeimas vēlēšanu organizatoriskā puse, un Cimdars Zatleram sniedzis rezumējumu par to, kas būtu jāattīsta vēlēšanu kārtībā.

Latvijā

11. oktobrī notika Izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas vizīte Aizkrauklē, kur notika tikšanās ar matemātikas skolotājiem apvienības trīsdesmitgadei veltītā konferencē, saruna ar pašvaldības pārstāvjiem, viesošanās Aizkraukles profesionālajā vidusskolā un lieliskā daudzfunkcionālā sporta laukuma apskate.

Svarīgākais