Vakcinācijas biroja vadītaja: Martā gaidāms akūts vakcīnu trūkums

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča LTV raidījumā "Rīta panorāma" atzina, ka pašlaik birojs aktīvi gatavojas masveida vakcinācijai.

Šajā brīdī Vakcinācijas birojs kopā ar Veselības ministriju koncentrējas uz divām lietām - prioritāro grupu vakcināciju un masveida vakcināciju, atzina Juhņēviča.

"Mēs paredzam, vakcīnu piegādes otrajā kvartālā būs pietiekamas, lai varētu uzsākt masveida vakcināciju."

Līdz šim šonedēļ vakcinācijas temps salīdzinot ar pagājušo nedēļu ir lēnāks. Juhņēviča atzina, ka par iemeslu kalpo vakcīnu trūkums.

"Diemžēl visu marta mēnesi patiesībā ir gaidāms tāds akūts vakcīnu trūkums," tādējādi šī situācija ietekmē potēšanas tempu.

Veselības ministrija ir paudusi, ka plānotais vakcinācijas tempa mērķis ir potēt 2000 cilvēkus dienā. Vakcinācijas biroja vadītāja pauda, ka šāds mērķis ir arī šonedēļ. Iepriekšējā nedēļā tas tika sasniegts.

"Viennozīmīgi vakcināciju temps un jauda palēlinās, jo to ļoti ietekmē vakcīnu trūkums."

Viņa atzina, ka nākamnedēļ varētu būt labāka situācija, jo ir paredzētas vakcīnu piegādes. Nākamajā nedēļā ir plānota "AstraZeneca" un "Pfizer" piegāde. Savukārt aiznākamajā nedēļā ir plānotas "Moderna" un "AstraZeneca" piegādes.

8. martā Latvijai tiks piegādāts mazs skaits ar "AstraZeneca" vakcīnām - 1170. Savukārt 9. martā paredzēts, ka piegādās 24 000 vakcīnu.

Kopumā no 8. marta līdz 4. aprīlim ir paredzēts, ka Latvija saņems 164 000 vakcīnu devu. Tomēr, kā uzsver Juhņēviča, tad situācija var būt mainīga.

"Plāni visu laiku ir mainīgi un šīs ir neapstiprinātās, bet plānotās piegādes. Informācija mainās katru dienu."

Marta mēnesis būs ļoti izaicinošs, saistībā ar vakcīnu piegādēm. Viņa atzina, ka vakcīnu sadales process notiek centralizēti. Līdz ar to katra vakcīnu piegāde tiek apstiprināta atsevišķu sarunu laikā.

Juhņēviča pauda, ka pašreiz noliktavās neatrodas neviena vakcīna. Visas Latvijā esošās pret Covid-19 vakcīnas ir nodotas ārstniecības iestādēm un ģimenes ārstu praksēm.

Aptuveni 381 iestādei ir pieejamas vakcīnas. Vidēji tās ir 24 vakcīnu devas uz vienu iestādi.

Pašlaik turpinās trešās prioritārās grupas vakcinācija - seniori, kuri ir vecāki par 70 gadiem. Iepriekš tika izvrizīts mērķis, ka līdz marta beigām tiks vakcinēti vairāk nekā 57 000 seniori.

Uz šo brīdi vakcīnu ir saņēmuši 15 209 seniori. Juhņēviča pauda, ka iepriekš izrvirzīto mērķi, iespējams, var sasniegt.

"Tas būs saskaņā ar vakcīnu piegādi," ja vakcīnas tiks piegādātas norunātajā daudzumā, tad mērķi var izpildīt.

Šonedēļ medijos izskanēja informācija, ka kādam pārim Madonā, piesakoties vakcinācijai, katram bija nozīmēta sava potēšanas vieta blakus esošajās pilsētās.

"Ar Madonas pašvaldību bija ļoti sarežģīta situācija, kas ir atrisinājusies."

Viņa pauda, ka Madonas pilsētā nebija pietiekami liela vakcinācijas kabineta kapacitāte. Gatavojot vakcinācijas sarakstus no manavakcina.lv, cilvēki tika novirzīti uz tuvējām slimnīcām, kas atrodas Jēkabpilī, Gulbenē, Balvos vai Varakļānos.

Šobrīd situācija ir atrisināta. Madonas slimnīca ir atvērusi papildu vakcinācijas centru. Visi 193 iedzīvotāji, kuri potēšanai tika novirzīti uz blakus esošajā pilsētām, tagad ir nozīmēti vakcinācijai Madonā.

Juhņēviča atzina, ka pašlaik Vakcinācijas birojs intensīvi strādā pie izbaukumu vakcinācijām un mobilo punktu izstrādes. Tādējādi nepieciešamības gadījumā, ja rodas tāda pati situācija kā Madonā, to varētu atrisināt ar izbraukuma potēšanu.

Savukārt tie iedzīvotāji, kuri nevar pašu spēkiem doties saņemt vakcīnu, dažādu veselības problēmu dēļ, arī pie viņiem ir plānotas izbraukumu vakcinācijas. Pašlaik tie strādāts pie plāna, lai varētu vakcinēt cilvēkus, kuri paši nevar ierasties potēšanas kabinetā.

"Pašreiz ar ģimenes ārstiem tiek strādāt pie kārtības," šiem cilvēkiem, kuri nevar doties uz vakcinācijas kabinetu, būs divas iespējas kā saņemt poti.

Ja šīs personas ģimenes ārsts piedalās vakcinācijas procesā, tad to nodrošinās ārsts. Savukārt to personu ģimenes ārsti, kas neveic vakcināciju, pie šiem cilvēkiem dosies izbraukuma speciālisti.