Pagājušajā nedēļā Latvijā palielinājusies Covid-19 testēšanas jauda

© Alessandro Serrano /AGF/SIPA/Scanpix/Leta

Pagājušajā nedēļā gan darbdienās, gan brīvdienās palielinājusies Covid-19 testēšana, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotie dati no laboratoriju iknedēļas atskaitēm, kas šodien tika prezentēti valdības sēdē.

Pagājušajā nedēļā darbdienās no Covid-19 testēšanas kapacitātes izmantoti 76%, kas, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu ir par pieciem procentpunktiem vairāk. Savukārt brīvdienās Covid-19 testēšanas kapacitāte palielinājusies par vienu procentpunktu un sasniegusi 38%.

Pagājušajā nedēļā vidēji darbdienās paņemti 12 461 paraugi, taču testēšanas kopējā kapacitāte ir 16 300 paraugi, kas nozīmē, ka izmantoti 76% no testēšanas kapacitātes.

No pagājušajā nedēļā ik dienu paņemtajiem paraugiem vidēji 4358 bija iztriepes no deguna un rīkles gala un/vai mutes un rīkles gala paraugu ņemšanas punktos, 437 šādi iegūti paraugi paņemti izbraukumos, savukārt 5557 bijuši siekalu paraugi izbraukumos jeb skrīnings. Vēl 2109 paraugi ir iztriepes no deguna un rīkles gala un/vai mutes un rīkles gala slimnīcās un citos gadījumos, turklāt šis paraugu daudzums ir atkarīgs no slimnīcās uzņemto pacientu skaita.

Savukārt brīvdienās vidēji paņemti vien 4145 iztriepju paraugi, lai gan testēšanas kapacitāte brīvdienās ir 10 900, kas nozīmē, ka tiek izmantoti tikai 38% no pieejamās kapacitātes.

Latvijas Covid-19 laboratoriju tīkla koordinators Sergejs Ņikišins informēja, ka tiek palielināta Coovid-19 testēšanas kapacitāte gan izglītības iestādēs, gan arī citās iestādēs un uzņēmumos. Veselības ministrija organizē seminārus, lai skaidrotu testēšanas nozīmi un apmācītu pareizi veikt testu ar ātrajiem antivielu testiem un siekalu testiem, sacīja Ņikišins.

Viņš informēja, ka uz Vācijas laboratorijām sekvenēšanai ir nosūtīti testu paraugi jau divas reizes. Nākamnedēļ varētu būt zināmi šo testu rezultāti. Tāpat sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru no privātajām laboratorijām ir atlasīti testu paraugi, ko sekvenēšanai Vācijā sūtīs nākamajā nedēļā.

Viņš uzsvēra, ka šonedēļ ir izdevies divkāršot testu paraugu apjomu, ko ar sekvencēšanas metodi testēs Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra laboratorijā.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā pārbaudot 1071 paraugus, vismaz 9,34% gadījumu konstatēts Covid-19 jaunais Lielbritānijas celms, šodien valdības ārkārtas sēdē informēja E. Gulbja laboratorijas speciālists Miks Gavars.

Viņš norādīja, ka visplašāk jaunā Lielbritānijas paveida Covid-19 izplatība konstatēta Rīgā, kur atklāti 28 jaunā Lielbritānijas celma gadījumi. Tāpat šāda vīrusa mutācijas izplatība ir arī Preiļos - 17, Gulbenē - 11, Jelgavā - astoņi, Balvos - seši, Madonā un Salaspilī - pa četriem katrā, Kuldīgā un Daugavpilī - pa trīs katrā, Līvānos un Lubānā - pa diviem katrā, Siguldā, Ādažos, Jūrmalā, Ogrē, Dobelē, Cēsīs, Ķekavā, Krāslavā un Rēzeknē pa vienam katrā novadā.

Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Jānis Kloviņš, vērtējot testu paraugu sekvenēšanas rezultātus, norādīja, ka šogad pusotra mēneša laikā jaunā Lielbritānijas paveida Covid -19 skaits ir palielinājies no 1% līdz 8%. Tas nozīmē, ka jaunā Lielbritānijas celma gadījumi palielinās pakāpeniski un nav sprādzienveidīgs uzliesmojums.

Latvijā

Satiksmes ministrija (SM) ir sagatavojusi grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā, ar kuriem plānots palielināt valsts pamatbudžeta ieņēmumus no autoceļu lietošanas nodevas 2025.gadā 25,765 miljonu eiro apmērā, kā arī turpmāk ik gadu 25,105 miljonu eiro apmērā, izriet no Finanšu ministrijas (FM) informatīvā ziņojuma, kuru ceturtdien skatīs valdība.