Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Pārbauda pret Covid-19 vakcinētas pansionāta iemītnieces nāvi Ventspilī

© AFP/SCANPIX/LETA

LTV rīcībā esošā informācija liecina, ka Ventspils sociālās aprūpes centrā “Selga” mirusi kāda kliente, kas nākamajā dienā pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas tikusi nogādāta slimnīcā. Sievietei bijušas arī citas saslimšanas, tāpēc Zāļu valsts aģentūra sāktā pārbaudē skaidros, ar ko saistīta centra klientes nāve, vēsta LTV "Panorāma".

16. februārī vakcinēja arī Ventspils sociālā aprūpes nama “Selga” iemītniekus un darbiniekus. No tobrīd 126 klientiem poti saņēma trešdaļa iemītnieku. Kādai gandrīz 90 gadus vecai sievietei nācās doties uz slimnīcu. Viņas pašsajūta pasliktinājās nākamajā dienā pēc potēšanās, vēsta LTV Ziņu dienests.

“Bija tā, ka sākās alerģiska reakcija. Mēs izsaucām “ātro palīdzību”. Bet, vai tas no tām pamata saslimšanām, vai tieši otrādi, mēs nemākam teikt. Ar elpceļiem, jā. Kaut kāda alerģiska reakcija, tā arī teica,” pastāstīja Ventspils sociālā aprūpes nama “Selga” vadītāja Gundega Mekša.

Sieviete esot nogādāta Ziemeļkurzemes slimnīcā. Zāļu valsts aģentūrai ziņots netika. Pēc pāris dienām kundze aprūpes namā atgriezusies, bet vēl pēc nepilnas nedēļas nomira.

“Viņa atgriezās atpakaļ tāda pati, tā tante. Varbūt ne tik žirgta, bet runāt un komunicēt vēl varējām. Grūti man spriest. Tur visa buķete kopā, pamata saslimšanas ļoti nopietnas un tā vakcinācija... Bet kliente pati gribēja šo vakcināciju. Viņa pati varēja par sevi atbildēt. Vai tā ir sagadīšanās, vai tas ir pēc potes?” neziņā ir Mekša.

Vēl pirms senioru vakcinācijas uzsākšanas Latvijas infektologi un amatpersonas solīja seniorus pirms potēšanas rūpīgi izvērtēt. Pētot Norvēģijas pieredzi, kur janvārī pēc vakcinēšanās pansionātos nomira vairāki seniori, tika sacīts, ka Latvija īpaši rūpīgi vērtēšot sirmgalvju veselības stāvokli pirms potēšanās, jo arī parastās iesnas varot būt liktenīgas, toreiz norādīja Imunizācijas valsts padomē. Taču daļai pansionātu klientu ir vairākas nopietnas saslimšanas.

“Tādas reakcijas ir sagaidāmas jebkurai vakcīnai. Līdz desmit gadījumiem no viena miljona cilvēku, bet “AstraZeneca” pirms reģistrācijas šādu ziņojumu nebija. Tāpēc arī zāļu aprakstā pie blaknēm šādas reakcijas nav norādītas,” skaidroja Zāļu valsts aģentūras un Eiropas Zāļu aģentūras Latvijas pārstāve Zane Neikena.

Līdz šim par “AstraZeneca” vakcīnas blaknēm saņemti 202 ziņojumi. Viens ziņojums bijis par hospitalizēšanu.