Dīkstāves atbalsts daļai skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzēju tiks noteikts iepriekšējā kārtībā

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Tiem skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem, kuriem no nākamās nedēļas atkal ļauts strādāt, dīkstāves atbalsta noteikšana nepieciešamības gadījumā vairs nenotiks pēc nozarei paplašinātajiem nosacījumiem, kas bija spēkā kopš šā gada sākuma,  apliecināja Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāve Evita Urpena.

"Jā, no 1.marta dīkstāves atbalsta saņemšana notiek pēc Ministru kabineta (MK) noteikumiem - punktiem, kas attiecas uz visiem," sacīja Urpena.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka no 1.marta iesniegumam par dīkstāvi visiem jāpievieno informācija, kurā pamato ieņēmumu krituma saistību ar saimnieciskās darbības ierobežojumiem.

Pēc Urpenas teiktā, ja nav aizlieguma strādāt, tad var būt objektīvi iemesli, kāpēc nevar strādāt, piemēram, ja nevar nodrošināt prasības, jo noteiktā kvadratūra neļauj strādāt visiem uzņēmuma darbiniekiem un meistariem, tad tas ir pamats, lai saņemtu dīkstāves atbalstu. Šo pamatojumu Valsts ieņēmumu dienests vērtēs.

Viņa atgādināja, ka atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumiem atbalstu par dīkstāvi aprēķina proporcionāli dīkstāves periodam. Tas nozīmē, ka darbiniekam par periodu, kurā nestrādā, ir tiesības saņemt dīkstāves atbalstu, ja vien izpildās kritērijs par ieņēmumu samazinājumu vismaz 20%, salīdzinot atbalsta mēnesi pret vidējiem ieņēmumiem laika periodā no 2020.gada 1.augusta līdz 31.oktobrim.

Tai pašā laikā viņa atzīmēja, ka MK piektdien lēma paplašināt kritērijus atbalsta saņemšanai. Ar izmaiņām atbalsta programmā turpmāk būs paredzēti papildus jauni atbalsta kvalificēšanās kritēriji, tādējādi atbalsta saņēmēji varēs izvēlēties vienu no diviem kvalificēšanās kritērijiem, lai pretendētu uz dīkstāves atbalstu.

Urpena gan atzīmēja, ka piektdien atbalstītie kritēriji stāsies spēkā pēc divām nedēļām.

"Vienlaikus EM vērtē iespējamos risinājumus papildu atbalsta instrumentiem, kurus tuvākajā laikā iesniegsim izskatīšanai finanšu ministra darba grupā. Ja tur tie tiks atbalstīti, nekavējoties tiks izstrādāti attiecīgi grozījumi normatīvajos aktos, kas tiks iesniegti izskatīšanai MK," sacīja Urpena.

Jau ziņots, ka no 1.marta klātienē varēs saņemt friziera, manikīra, pedikīra un podologa pakalpojumus.

Tāpat vēstīts, ka valdība janvārī atbalstīja priekšlikumu papildināt dīkstāves atbalsta regulējumu skaistumkopšanas nozarē strādājošajiem saistībā ar noteiktajiem Covid-19 drošības pasākumiem.

Analizējot līdzšinējo situāciju ar pieteikšanos atbalstam, kā arī ņemot vērā samērā zemo aktivitāti tieši skaistumkopšanas nozarē, Finanšu ministrija sadarbībā ar nozares asociācijām sagatavoja grozījumus dīkstāves atbalsta regulējumā, jo nozarē strādājošo struktūra ir ļoti atšķirīga, proti, tās pārstāvji strādā dažādos nodokļu režīmos.