Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

"AstraZeneca" pārcēlusi tuvāko Latvijai paredzēto vakcīnu piegādes termiņu; samazināti apjomi

© AFP/SCANPIX/LETA

Vakcīnu ražotāja "AstraZeneca" ir pārcēlusi tuvāko Latvijai paredzēto vakcīnu piegādes termiņu un arī samazinājusi piegādes apjomus.

Pirms nepilnas nedēļas Vakcinācijas projekta birojs lēsa, ka nākamā vakcīnu piegāde Latviju varētu sasniegt 28.februārī, kad bija paredzēts saņemt 24 780 ražotāja "AstraZeneca" vakcīnas devas. Pēc šīs piegādes 1.martā varētu sekot 1170 ražotāja "Pfizer-BioNTech" vakcīnu devu piegāde, bet 3.martā - 15 332 ražotāja "AstraZeneca" vakcīnu devas.

Ceturtdien oficiālajā vakcinācijas informācijas kontā sociālajos tīklos atzina, ka nākamo piegādi "AstraZeneca" ir pārcēlusi par pāris dienām uz priekšu, turklāt samazinājusi piegādes apjomus. Tagad tuvākā "AstraZeneca" vakcīnu piegāde tiek gaidīta tikai 2.martā, kad varētu tikt piegādātas 14 400 devas. Tālākajās nedēļās tiek gaidītas vēl 21 600 un 15 412 "AstraZeneca" vakcīnu devas, taču šīs piegādes vēl nav apstiprinātas.

Jau ziņots, ka Latvija šonedēļ saņēma 8400 ražotāja "Moderna" vakcīnas pret Covid-19 devas. Puse no šīm devām tiks saglabāta otrajai devai.

Pašlaik notiek trīs prioritāro grupu vakcinēšana. Līdz marta beigām saskaņā ar vakcīnu piegādēm plānots sapotēt apmēram 57 000 senioru, turklāt patlaban sākts darbs pie tā, lai varētu sākt vakcinēt cilvēkus ar hroniskām slimībām.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas trīs vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna" un "AstraZeneca", taču visu šo medikamentu piegādes kavējas un ir nelielas, tāpēc kavējas arī masveida vakcinēšanas sākšana.