Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Uz ceļiem sola atjaunot vidējā ātruma kontroli

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Šajā gadā plānots atbalstīt 26 ceļu satiksmes negadījumu novēršanas un profilakses projektus un pasākumus par kopējo finansējumu 1,8 miljonu eiro apmērā, trešdien vienojās Ceļu satiksmes drošības padomes sēdes dalībnieki.

Padome, balstoties uz iepriekšējos gados veiktā darba rezultātu analīzi, lēma atbalstīt vidējā ātruma kontroles ieviešanu kā vienu no galvenajām 2021.gada aktivitātēm, kā arī lūgt iekļaut ceļu satiksmes drošības tematiku sabiedriskajā pasūtījumā sabiedriskajiem medijiem.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) norādīja, ka vidējā ātruma kontroles ieviešanas projektu realizēs VAS "Latvijas valsts ceļi" (LVC). "Citu valstu, kā arī Latvijas prakse liecina, ka sistemātiski veikta ātruma kontrole ievērojami samazina ceļu satiksmes negadījumu skaitu un seku smagumu. Šo ņemot vērā, plānojam sākt izvietot uz Latvijas ceļiem vidējā ātruma kontroles mērierīces, kas kopīgi ar stacionārajiem radariem nodrošinās arvien plašāku kontroles klātbūtni ceļu satiksmē," skaidroja ministrs.

Reizē padomes locekļi trešdien sanāksmes laikā iepazinās ar ceļu satiksmes drošības statistikas 2020.gada datiem. Valsts policijas pārstāvis Normunds Krapsis uzsvēra, ka pērn uz Latvijas ceļiem dzīvību zaudējuši 139 cilvēki, tostarp desmit bērni, un tie ir sliktāki rezultāti nekā gadu iepriekš.

Sanāksmes dalībnieki atbalstīja virzīšanai izskatīšanai Ministru kabinetā padomei prezentēto Ceļu satiksmes drošības plāna 2021.-2027.gadam projektu, kā arī pārrunāja padomes vienotās vizuālās identitātes koncepciju.

Padomes locekļi izskatīja informāciju par Ceļu satiksmes drošības plāna 2017.-2020.gadam rezultatīvo rādītāju izpildi, atzīmējot nelielu progresu un atsevišķas pozīcijas, kur plānotie rezultāti ir sasniegti. Par 70% ir sasniegts bojāgājušo skaita samazinājums, par plānoto lielāks uzlabojums sasniegts attiecībā uz bojāgājušo mototransporta vadītāju un pasažieru, komerctransporta negadījumos ievainoto skaita samazinājumu. Samazinājies arī nepareiza ātruma izvēles rezultātā notikušajos negadījumos bojāgājušo un vadītāju alkohola vai narkotisko vielu ietekmē izraisītos negadījumos bojāgājušo skaits.

Diskusijā piedalījās Satiksmes ministrijas (SM), Iekšlietu ministrijas, Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD), "Latvijas Valsts ceļi" (LVC), Valsts policijas (VP), Rīgas domes Satiksmes departamenta, Rīgas Tehniskās universitātes pārstāvji, kā arī citi sadarbības partneri un nevalstisko organizāciju pārstāvji.