Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Šodien daļā Latvijas gaisa kvalitāte neuzlabosies; rīt situācija mainīsies

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Šī brīža RigaAirText, Copernicus Atmosfēras Monitoringa servisa un ECMWF prognozes liecina, ka paaugstināts PM2,5 piesārņojums Rīgā un Latvijas centrālā un rietumdaļā saglabāsies vēl arī šodien un gaisa kvalitātes indekss (GKI) būs slikts.

Uzlabojoties meteoroloģiskai situācijai, ar rītdienu gaisa kvalitāte uzlabosies un slikts GKI nav gaidāms.

Jutīgo iedzīvotāju grupām jāseko līdzi gaisa kvalitātes indeksa (GKI) ietekmei uz veselību.

Ja rodas tādi simptomi kā iekaisušas acis, klepus vai iekaisis kakls, apsveriet samazināt intensīvas āra aktivitātes. Jutīgo iedzīvotāju grupām jāapsver iespēja samazināt fiziskās aktivitātes, sevišķi brīvā dabā, īpaši, ja rodas simptomi.

Paaugstināta PM2,5 piesārņojuma dēļ Latvijā GKI, jau sākot ar 20.02.2021., novērtējams kā slikts, bet sestdien Rīgā un no svētdienas Latvijas rietumdaļā - pat ļoti slikts. Paaugstināts PM2,5 piesārņojums ietekmē arī PM10 vērtības, jo īpaši Rīgā un Latvijas rietumdaļā. Zemāk redzamais valsts tīkla staciju PM2,5 un PM10 diennakts vidējo vērtību grafiskais attēlojums uz gaisa kvalitātes indeksa novērtējuma robežvērtībām papildināts ar Valsts vides dienesta datiem.

Sliktās gaisa kvalitātes iemesls ir Latvijā esošie laika apstākļi neveicina gaisa masu vertikālo sajaukšanos un palēnina gaisa piesārņojuma izkliedes ātrumu. Iemels tam ir gaisa temperatūras inversija, kad siltā gaisa "kupols" pārklāj samērā lielu teritoriju un neļauj apakšējiem gaisa slāņiem pacelties uz augšu, un dominē lēns vējš līdz bezvējš.

Parasti šādas gaisa temperatūras inversijas ilgst tikai dažas stundas, bet tad, kad virs teritorijas nostabilizējas augsta spiediena gaisa masas, inversija var turpināties ilgāku laika periodu. Šāda situācija nav nekas unikāls, parasti notiek vairākas reizes gadā.

Sahāras tuksneša putekļi: to mākonis vakar, 23.02.2021., augšējos atmosfēras slāņos virzījās pāri Skandināvijai un Baltijas valstīm, un Latvijā sajutām to lietus līšanas laikā. Sahāras tuksneša putekļi kopā ar lietu nonāca uz zemes virsmas, atstājot pēdas uz virsām un drēbēm, bet nekādi nepasliktinot gaisa kvalitāti. Copernicus Atmosfēras Monitoringa servisa prognozes liecina, ka putekļi virs Latvijas saglabāsies vēl šodien un rīt, bet līdz zemes virsmai sausā frakcijā tie nonāks zemās koncentrācijas (<5 ?g/m3) un būtiski neietekmēs gaisa kvalitāti.