Premjers: Ja pēc veikalu atvēršanas pieaugs Covid-19 izplatība, tiks ieviesti stingrāki ierobežojumi

© Reuters/Scanpix/Leta

Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kopsēdē vakar, 23.februārī, konceptuāli atbalstīja, ka pastiprinātos drošības apstākļos martā darbu pilnā apmērā varētu atsākt tirdzniecības vietas, kurām ir individuāla ieeja un kuru kopējā platība nepārsniedz 300 kvadrātmetrus. Premjerministrs Krišjānis Kariņš LTV raidījumā "Rīta panorāma" atzina, ka ceturtdien tiks pieņemts gala lēmums, vai attiecīgie veikali varēs atsākt darbību.

Premjers atzina, ka vakar kopsēdē valdīja dažādi viedokļi par to, vai ar nākamo nedēļu atļaut strādāt atsevišķām tirdzniecības vietām.

"Valdības vairākums vienojās par varinatu, ka pirmie tiktu atvērti mazie veikali."

Kariņš uzsvēra, ka tā nebūs pilnīga atvēršana, jo pašlaik stājas spēkā jauni, stingrāki drošības noteikumi, kas ietekmēs veikalu darbību, piemēram, cik cilvēku varēs atrasties tirdzniecības vietā.

Vakar lielākās diskusijas ministru kabinetā valdīja par to, kad šos ierobežojumus mazajām tridzniecības vietām atvieglot. Pašlaik inficēšanās ar Covid-19 strauji nesamazinās.

Epidemiologi brīdina, ka Latvijā arvien straujāk izplatās jaunais Liebritānijas Covid-19 paveids, kas ir daudz lipīgāks.

Vakar epidemiologi informēja, ka no visiem pagājušās nedēļas Covid-19 atklātajiem gadījumiem, 8% bija Lielbritānijas paveida, kas nedēļu iepriekš bija vien 3%.

Kariņš skaidroja, ka novērojot citu valstu pieredzi, inficēšanās ar jauno Covid-19 paveidu ik pa divām nedēļām dubultojas.

"Viņš ir ļoti veiksmīgs vīruss, jo viņš ir daudz lipīgāks. Viņš aizvieto iepriekšējo vīrusu," tā situāciju skaidroja premjers.

Viņš uzsvēra, ka šādos apstākļos epidemiologi aicināja nesteigties ar dažādu ierobežojumu atcelšanu. Pašlaik ir izstrādāts drošs modelis, kas ļautu atvieglot tirdzniecības vietas ierobežojumus, taču no pirmdienas, 1. marta, darbu atsāks daļa skaistumkopšanas speciālistu. Tādējādi palielināsies risks inficēties.

Kariņš atzina, ka izveidotais drošais modelis ir labi izstrādāts. Galvenais ir nevis pats modelis, bet gan tas, kad veikt izmaiņas un atvieglot ierobežojumus.

"Vairākums valdības locekļu vēlētos to ieviest nekavējoties."

Ja pēc tirdzniecības vietu atvēršanas, tuvāko nedēļu laikā strauji pieaugs saslimstība ar koronavīrusu, tad, iespējams, tiks ieviests stingrāks karantīnas režīms valstī.

Premjers atzina, ka pašlaik vēl tiek diskutēts pie tā, kas būs atbildīgs, ja situācija valstī pasliktināsies.

"Valdības aprindās jau diskutē, kurš uzņemsies atbildību."

Viņš pauda, ka valdība ir Saeimas atspulgs. Saeima savukārt ir sabiedrības atspulgs. Saeimā valda dažādi viedokļi par to, ko valstij vajadzēt šobrīd darīt, kas ir vai nav svarīgi.

"Es negribētu nonākt situācijā, kur mēs priekšlaicīgi veram visu vaļā, tikai, lai atkal tūlīt aizvērtu visu ciet."

Kariņš savu viedokli skaidroja ar to, ka daudzās pasaules valstīs tieši tā arī notiek. Viņš vēlas, lai atvieglojumi tiktu ieviesti pakāpeniski, soli pa solim, lai nebūt nepieciešams "iet atpakaļgaitā".

"Ja mēs tagad veram pakāpeniski visu vaļā, kā valdības vairākums pašlaik grib, ļoti droša varbūtība, ka valdība kaut kad būtu spiesta atkal visu aizvērt ciet."

No pirmdienas darbu ierobežotos apstākļos varēs atsākt frizieri, manikīra un pedikīra veicēji, un podologi. Valdība lēma, ka pašlaik darbību neatsāks kosmetalogi, kosmētiķi.

Šo lēmumu Kariņš skaidroja ar to, ka tika lemts neatļaut atsākt darbību šiem speciālistiem, jo viņiem ir ciešs kontakts ar klientu.

"Tas saistās ar to, kā pakalpojums tiek sniegts, cik ciešs ir kontakts vienam ar otru."

Latvijā

Būtu jāturpina sniegt atbalsts reģionālajiem medijiem, lai reģionu iedzīvotājiem nodrošinātu pieeju kvalitatīvam saturam par sabiedriski nozīmīgiem notikumiem, pirmdien tiekoties ar kultūras ministri Agnesi Lāci (P), uzsvēra Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.